Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Putin žije v sústavnom strachu o svoj život: Už nedôveruje ani vlastným ochrankárom, takto im sťažuje prácu

Vladimir Putin sa obáva o svoj život.
Vladimir Putin sa obáva o svoj život. (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruská bezpečnostná služba má jednu ústrednú úlohu: zaručiť Putinovu bezpečnosť. Podľa najnovšej správy je to však pre ochrankárov sťažené, pretože ani oni nemajú plnú dôveru šéfa Kremľa. Hovorí sa v nej o nepresných údajoch o jeho polohe.

Podľa mediálnej správy zachádzajú obavy ruského prezidenta Vladimira Putina o svoju osobnú bezpečnosť tak ďaleko, že neverí ani vlastným bezpečnostným pracovníkom. Povedal to bývalý zamestnanec ruskej bezpečnostnej služby (FSO) v rozhovore pre nezávislú ruskú televíziu Dožď. Bývalý dôstojník FSO Vitalij Brižatyj, ktorý medzičasom emigroval do Ekvádoru so svojou rodinou, hovorí, že Putinovi bodyguardi často nie sú informovaní o jeho presnom pobyte.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 564 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ako príklad tohto prístupu uvádza Brižatyj návštevu okupovaného Krymského polostrova. Putinov prílet ohlásili súčasne na dvoch letiskách: Sevastopol a Simferopol, ktoré sú od seba vzdialené viac ako 100 kilometrov. Existovala však aj možnosť, že sa vodca Kremľa v krátkom čase rozhodne použiť úplne iný dopravný prostriedok vrátane námornej dopravy. "To ukazuje, ako veľmi sa Putin bojí o svoj život," povedal Brižatyj.

Podľa správy sa bývalý dôstojník FSO pôvodne s manželkou presťahoval z Kamčatky na okupovaný Krym. Tam sa stal súčasťou špeciálnej jednotky Národnej gardy. Neskôr nakoniec prevzal úlohu trénera psov v rámci FSO. Jeho úlohou bolo strážiť krymské domy Putina, podpredsedu ruskej bezpečnostnej rady a bývalého prezidenta Dmitrija Medvedeva a šéfa FSB Alexandra Bortnikova.

Podľa Brižatyja si mnohí jeho kolegovia z FSO mysleli, že útok na Ukrajinu vytvorí veľa nových pracovných príležitostí, no bol rozčarovaný. Hrozilo mu aj nasadenie na front. Cez zahraničný pas napokon dostal povolenie na pobyt v Ekvádore.

Viac o téme: Bezpečnostná službaOchrankáriRuskoVladimir PutinUkrajinaStrach o život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu