Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Archeológovia po 2 300 rokoch objavili kúpeľňu Alexandra Veľkého: Neuveríte, kto mu tam robil spoločnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VERGINA – Palác Aigai s rozlohou 15 000 metrov štvorcových, ktorý sa nachádza v obradnom centre starovekého macedónskeho kráľovstva, symbolizoval zlatý vek staroveku. Jeho súčasťou sú mestské hradby, nádvorie, chrámy, svätyne, divadlo, ale aj novoobjavená kúpeľňa Alexandra Veľkého, v ktorej trávil čas so svojimi mužskými priateľmi.

Archeológovia objavili palaistru, teda budovu na telesnú výchovu mládeže, a kúpeľňu, kde sa dospievajúci Alexander kúpal nahý so svojím spoločníkom z detstva, milencom a budúcim vojenským zástupcom Héfaistiónom. „Je to ten najvýnimočnejší pohľad, vidieť Aigai, ako sa vynára zo zeme a renovuje,“ povedala moderátorka Bettany Hughesová, ktorá moderuje reláciu „Treasures of the World“ na kanáli Channel 4, píše denník Daily Mail. „Je tu masívny odtok vysekaný do skaly a spoločná kúpeľňa,“ uviedla ďalej.

„Je to skutočne hlboký moment, keď si predstavujem Alexandra, ako sa krásne homo-eroticky kúpe so svojimi tínedžerskými spoločníkmi plnými testosterónu,“ povedala Hughesová. Alexander, syn macedónskeho kráľa Filipa II. a epirskej kráľovnej Olympie, bol jedným z najambicióznejších vojenských veliteľov všetkých čias, ktorý slávne vyhlásil, že chce byť „kráľom sveta“. Vedený svetoznámym filozofom Aristotelom, po boku svojej chlapčenskej družiny, nastúpil na trón po tom, čo jeho otca zavraždil osobný strážca počas svadby jeho sestry Kleopatry.

Od svojej vlády v roku 336 pred Kristom až do svojej smrti o 13 rokov neskôr vybudoval jednu z najväčších ríš, aké kedy svet videl, siahajúcu od Grécka po Egypt a hlboko na indický subkontinent. Teraz, po 16-ročnom projekte v hodnote 20 miliónov eur, archeologický tím zreštauroval 1400 metrov štvorcových mozaiky banketových sál, mramorové podlahy a palácové kolonády a objavil stovky vzácnych artefaktov.

Viac o téme: KúpeľňaAlexander Veľký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu