Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Pri tankovej paľbe z vlastných radov zahynulo v Pásme Gazy 5 izraelských vojakov

Izraelskí vojaci v Gaze
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Na severe palestínskeho Pásma Gazy zahynulo päť vojakov, ktorých zasiahla paľba z jedného z tankov izraelskej armády. Incident sa odohral v stredu večer v blízkosti mesta Džabalíja, agentúra Reuters o ňom informovala vo štvrtok.

Izraelská armáda vo vyhlásení spresnila, že v rámci 202. tankového práporu došlo ku krížovej paľbe, ktorá mala za následok smrť piatich vojakov a zranenia siedmich ďalších. Stav troch z nich lekári hodnotia ako veľmi vážny, dodal spravodajský web The Times of Israel (TOI).TOI spresnil, že zabití a zranení vojaci boli súčasťou ultraortodoxnej roty pôsobiacej v rámci 202. tankového práporu.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Týmito úmrtiami sa počet izraelských vojakov padlých pri pozemnej ofenzíve izraelskej armády proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas v Pásme Gaze a pri operáciách na hraniciach spoločných s Izraelom zvýšil na 278. V Pásme Gazy zahynul okrem toho aj civilný dodávateľ ministerstva obrany, dodal TOI.Z 278 obetí z radov izraelskej armády ich najmenej 49 prišlo o život pri paľbe z vlastných radov alebo pri iných nehodách.

Velenie izraelskej armády tieto incidenty vyšetruje. Predpokladá, že k nim viedlo viacero dôvodov vrátane komunikačných problémov medzi jednotkami, únavy a vyčerpania vojakov a nedodržiavania interných armádnych prepisov.

Viac o téme: VojaciTankyPaľbaIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu