Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Do Chorvátska prichádza obrovská zmena počasia: Tlaková níž IRWIN prinesie teploty nižšie o 17 stupňov Celzia!

(Zdroj: gettyimages.com)

ZÁHREB – Tlaková níž Irwin, ktorá prináša zhoršenie počasia, zasiahne celú Európu. Výrazná zmena čaká aj obľúbenú dovolenkovú destináciu Slovákov, Chorvátsko. Búrkové mračná zasiahnu oblasť Stredozemného mora už dnes, no ani predpoveď na najbližších desať dní nesľubuje zlepšenie. Zdá sa tak, že letné teploty sú nenávratne preč.

Meteorológovia sa obávajú, že tlaková níž by mohla zopakovať situáciu s povodňami, ktoré sa objavili v Slovinsku na začiatku augusta, no tentokrát by povodne zasiahli aj Chorvátsko, informuje imeteo.sk. Stredozemné a Jadranské more dosahujú teplotu v rozmedzí medzi +26 až +29 stupňov Celzia, a s vyššou vlhkosťou vzduchu sú tieto podmienky ideálne pre vznik búrkových mračien. Práve na jeseň je rozdiel medzi teplotou mora a vzduchu najvýraznejší a prináša daždivé počasie.

V Rusovciach sa konal 34. ročník medzinárodnej súťaže s historickou hasičskou technikou (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Najvyššiu teplotu mora zaznamenali na pobreží Francúzska a Talianska. Tlaková níž Irwin sa tak bude pomaly presúvať z oblasti Stredozemného mora až nad Alpskú oblasť. Výrazná zmena počasia by mala zasiahnuť aj Split, kde by teplota klesla z letných 35 stupňov na 23 stupňov Celzia.

V dalmatínskej Zagore by teploty v stredu mali dosiahnuť iba 22 stupňov Celzia, informujú chorvátske médiá. Na niektorých miestach by tak zmena mohla predstavovať rozdiel v teplote až 17 stupňov Celzia. Výrazná zmena čaká aj sever Talianska, Švajčiarsko a Rakúsko, kde by počas nadchádzajúcich hodín mohlo spadnúť až 400 mm zrážok. Ohrozené sú tak vodné toky a prívalový dážď môže spôsobiť vlnu povodní.

Viac o téme: LetoBúrkyChorvátskoIrwinZmena počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu