Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Spánková paralýza je bežnejšia, ako si myslíte: Týchto démonov ľudia vidia najčastejšie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Zobudíte sa a nemôžete pohnúť telom – mnoho ľudí už tento nepríjemný pocit zažilo na vlastnej koži. Viacerí tiež tvrdili, že sa nad nimi týčila temná postava. Ide o spánkovú paralýzu, ktorá je oveľa rozšírenejšia, než by sa mohlo zdať. Odborníci odhalili typy „démonov“, ktoré ľudia počas tohto stavu vidia.

Halucinácie sa zvyčajne vyskytujú, keď prechádzate medzi stavom spánku v štádiu rýchleho pohybu očí (REM) a bdelým stavom, informuje Sleep Foundation. Telo je počas týchto halucinácií dočasne paralyzované. Krátky nedostatok kontroly svalov sa nazýva atónia. „V skutočnosti sa zdá, že atónia a mentálne predstavy REM spánku pretrvávajú aj v stave vedomia a bdelosti,“ vysvetlil Eric Suni zo Sleep Foundation. Halucinácie počas spánkovej paralýzy sú buď hypnagogické halucinácie, ktoré sa vyskytujú, keď človek zaspáva, alebo hypnopompické halucinácie, ku ktorým dochádza pri prebudení.

Spánková paralýza je bežnejšia,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Spánková paralýza sa považuje za parasomniu, definovanú ako abnormálne spánkové správanie. Zdá sa však, že táto paralýza je oveľa rozšírenejšia, ako si možno myslíte. Štúdia z roku 2019 na 185 ľuďoch zistila, že až 58 percent ľudí pociťovalo „neľudskú“ prítomnosť v miestnosti a 22 percent ľudí videlo vo svojej izbe niečo, čo pripomínalo osobu.

Typy „démonov“ spánkovej paralýzy

Bytosti, ktoré videli ľudia so spánkovou paralýzou, boli zastúpené v umení a literatúre. „Obsah halucinácií zažitých počas epizódy spánkovej paralýzy sa môže značne líšiť, ale určité témy sa zvyčajne vyskytujú častejšie ako iné. Jedným z nich sú démoni, ktorých nádherne ilustruje slávny obraz ‚Nočná mora‘ od Henryho Fuseliho z roku 1781,“ povedal pre denník The Telegraph profesor Chris French, vedúci oddelenia výskumu anomalistickej psychológie v University of London. „V stredoveku v Európe boli epizódy spánkovej paralýzy bežne interpretované ako útoky démonov chtivých sexu. Mužskí démoni boli označovaní ako inkubovia a ženskí ako sukubi,“ dodal.

Halucinácie „inkubusov“ sú jedným z bežných typov a majú tendenciu sa vyskytovať spolu s halucináciami votrelcov, vyznačujú sa pocitmi tlaku na hrudi spolu s pocitmi dusenia, uviedol Betul Rauf z University of London pre The Telegraph. Hlásené sú aj dva ďalšie typy halucinácií, medzi ktoré patria halucinácie votrelcov alebo desivý pocit, že niekto vstúpil do izby, či vestibulárno-motorické (V-M) halucinácie. Halucinácie V-M sa vyznačujú pocitom, že sa telo vznáša alebo lieta a niekedy môžu byť sprevádzané pocitmi blaženosti.

Spánková paralýza je bežnejšia,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na rozdiel od nočných môr, ktoré sa vyskytujú, keď telo spí, spánková paralýza nastáva, keď je telo v bdelom stave. „Démoni spánkovej paralýzy sa prejavujú, keď je telo dočasne znehybnené, zatiaľ čo myseľ je bdelá. Nočné mory sa odvíjajú v rámci príbehu snov a nespôsobujú fyzické pocity paralýzy,“ povedal Rauf. V prípade, že máte halucinácie, odborníci na spánok odporúčajú povedať si, že nie sú skutočné, a robiť malé veci, aby sa vaše telo opäť prebudilo, ako napríklad vrtenie prstami na rukách a nohách.

Príčina a prevencia

Štúdie zistili súvislosť medzi stresom, úzkosťou, posttraumatickou stresovou poruchou, užívaním návykových látok a spánkovou paralýzou. Spánková paralýza môže byť tiež príznakom narkolepsie, poruchy spánku, ktorá spôsobuje, že ľudia nedobrovoľne zaspávajú. Iný výskum naznačuje, že spánková paralýza môže byť spôsobená pásmovým oneskorením alebo inými vecami, ktoré narúšajú plány spánku. Aby ste predišli spánkovej paralýze, vytvorte si rutinu pred spaním a doprajte si aspoň sedem hodín spánku za noc. Ľudia hlásia spánkovú paralýzu častejšie, keď spia na chrbte, preto skúste spať boku.

Viac o téme: SpánokDémonSpánková paralýza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu