Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Turistickú perlu zasiahla katastrofálna supercelárna búrka! Cestujúci v panike, vietor vyvracal palmy

Malorku zasiahla silná búrka.
Malorku zasiahla silná búrka. (Zdroj: Twitter)

PALMA DE MALLORCA - Turistickým rajom, najväčším španielskym ostrovom Malorka, sa prehnala ničivá supercelárna búrka. 

Silný vietor a dážď zasiahli včera najväčší španielsky ostrov Malorka, píše Daily Mail.

archívne video

V Bratislave sa na niektorých miestach vyskytli aj krúpy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ostrovania a turisti zverejnili na sociálnych sieťach videá, ktoré ukazujú, ako vietor odnášal ležadlá, ktoré sa bežne nachádzajú pri tamojších bazénoch. Dážď, krupobitie a vietor zmenili hotely na ostrove na nepoznanie. Miestne médiá uvádzajú, že v priebehu dopoludnia bolo do hodiny hlásených viac ako 80 incidentov súvisiacich so záplavami spôsobenými dažďom. Vietor vyvracal palmy a motoristi sa ťažko predierali cez zatopené cesty.

Meteorológovia predpovedajú, že búrka bude na najväčšom španielskom ostrove ešte nejaký čas pokračovať. Výstrahy boli vydané v nedeľu pre Malorku, Ibizu, Menorku a Formenteru – všetky Baleárske ostrovy. Meteorológovia uvádzajú, že na Malorke fúkal vietor s rýchlosťou 120 km/h.

Turisti ubytovaní na Malorke zverejnili na sociálnych sieťach videá, na ktorých ich možno vidieť, ako sa pred búrkou schovávajú za autami. Okrem toho sa voda dostala do mnohých pivníc na ostrove.

Jednu tehotnú ženu v Calvii previezli do nemocnice po tom, čo na ňu spadla značka na ulici. Výstraha, ktorú vydali španielski meteorológovia pre Baleárske ostrovy, platila do konca nedele.

Zrušené lety, noc strávená na letisku

Silné búrky vrátane silného nárazového vetra viedli k mnohým zrušeniam letov na dovolenkovom ostrove Malorka. Desiatky turistov museli stráviť noc na pondelok na letisku v Palme. Postihnuté boli stovky cestujúcich, informovali regionálne médiá. Podľa španielskej správy letísk Aena bolo v nedeľu na letisku Son Sant Joan zrušených celkovo 29 odletov. Okrem toho bolo zrušených 27 prichádzajúcich letov a 18 bolo odklonených.

Viac o téme: ZáplavyTuristiBúrkaŠkodyMalorkaSupercela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu