Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Z čokolády sa už čoskoro stane luxus: Ceny kakaa prudko stúpajú, zdražovať budú aj obľúbené značky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ceny kakaa idú hore. Od začiatku tohto roku sa ceny vyšplhali na takmer 6 000 eur za tonu. To je takmer dvojnásobok rekordu spred päťdesiatich rokov. Ako informovali analytici, tento rast už čoskoro pocítime aj my.

archívne video

Zdražovanie potravín je nevyhnutné (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Medzinárodná organizácia pre kakao a obchodníci s kakaom odhadujú, že celosvetová produkcia by tento rok mohla klesnúť približne o pol milióna ton, čo je asi 10 percent bežnej celosvetovej úrody. Tento pokles podľa analytikov čoskoro pocítime aj my. „Veľké potravinárske spoločnosti nakupujú suroviny na výrobu svojich produktov na dlhú dobu dopredu a udržujú si zásoby. To je jedným z faktorov, ktoré stoja za stále ešte relatívne priaznivými cenami kakaových produktov v obchodných reťazcoch,“ pre portál Openiazoch.cz povedal analytik XTB Jiří Tyleček.

Analytika spoločnosti Finlord Boris Tomčiak pre portál uviedol, že do konca roka môžeme očakávať navýšenie priemerných cien čokolády až o tretinu. U produktov s vyšším obsahom kakao sa očakáva zdraženie až o 50 percent. Ako pre BBC povedal Martin Hug, finančný riaditeľ švajčiarskeho výrobcu čokolády Lindt & Spruengli, k zdražovaniu pristúpia aj kľúčoví veľkovýrobcovia cukroviniek.

Z čokolády sa už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Klimatické zmeny úradujú

Na svete sa každoročne vyprodukuje takmer 6 miliónov ton kakaových bôbov. Takmer dve tretiny pochádza zo západnej Afriky a zvyšok z Južnej Ameriky a Ázie. Výroba je však viac sústredená v západnej Afrike – pobrežie Slonoviny produkuje približne 38 percent a Ghana 19 percent svetových kakaových bôbov. Poľnohospodárstvo v západnej Afrike je citlivé na teplú fázu cyklu ENSO známu ako El Niño, ktorá často vedie k suchším a teplejším podmienkam. Klimatické zmeny môžu tieto podmienky ešte viac zintenzívniť.

Západnú Afriku tiež koncom minulého roka potrápilo extrémne vlhko, čo spôsobilo vypuknutie „choroby čiernych strukov“. Ide o plesňové ochorenie, ktoré má tendenciu prepuknúť tesne po vlhkom období a môže zničiť celú úrodu. Následné extrémne suchá prispeli k šíreniu ďalšej choroby, „vírusu opuchnutých výhonkov“. Táto choroba sa vyskytuje iba v západnej Afrike. V dôsledku toho klesla úrodnosť kakaovníkov – o 25 percent v prvom roku infekcie a o 50 percent v druhom roku.

Viac o téme: KakaoČokoládaZdražovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu