Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko a Čína podnikajú v Tichom oceáne spoločné námorné cvičenia

Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu
Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruské a čínske vojenské lode vykonávajú v Tichom oceáne spoločné hliadky, ktoré zahŕňajú nácvik boja proti leteckým útokom. V piatok to uviedlo ruské ministerstvo obrany, informujeme podľa správy agentúry AFP.

Ruské médiá zverejnili video, na ktorom je vidieť deväť lodí plaviacich sa v diamantovej formácii. Cvičenia zahŕňajú aj nácvik "dopĺňania zásob paliva loďami a presun nákladu za plavby", priblížil ruský rezort obrany vo vyhlásení. Lode podľa neho preplávali od začiatku spoločných manévrov už viac ako 6400 námorných míľ.

Ruské a čínske vojenské lode v súčasnosti operujú vo vodách Východočínskeho mora, uviedlo ministerstvo. Námorné sily oboch krajín vykonali v rámci spoločných manévrov protiponorkové cvičenia, nacvičovali odrazenie útoku nepriateľa, podnikli záchranársky výcvik na mori a nacvičovali vzlietanie a pristávanie vrtuľníkov na palubách vojenských lodí, píše sa vo vyhlásení. Hovorca čínskeho ministerstva obrany v pondelok povedal, že námorné flotily Číny a Ruska vykonávajú námorné hliadky v západných a severných oblastiach Tichého oceánu. "Tieto akcie nie sú zamerané voči tretej strane a nesúvisia s aktuálnou medzinárodnou a regionálnou situáciou," dodal.

Čínsky minister obrany Li Šang-fu tento týždeň navštívil Rusko, zúčastnil sa na Moskovskej konferencii o medzinárodnej bezpečnosti, kde vyzval na užšiu vojenskú spoluprácu. Moskva a Peking v uplynulých mesiacoch zintenzívnili bilaterálnu obrannú spoluprácu, pričom v júli podnikli spoločnú leteckú hliadku nad Japonským a Východočínskym morom, pripomína AFP. Tieto manévre vykonali v regióne obavy – pre júlové vojenské cvičenia Južná Kórea preventívne nasadila stíhačky.

Viac o téme: CvičeniaRuskoČínaTichý oceán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu