Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čína obvinila vládneho zamestnanca zo špionáže pre USA: Mal viackrát kontaktovať CIA

Čchin Kang, minister zahraničných vecí Číny
Čchin Kang, minister zahraničných vecí Číny (Zdroj: SITA/AP/Greg Baker)

PEKING - Čína v pondelok obvinila vládneho zamestnanca zo špionáže pre USA. Ide o druhý takýto prípad tento mesiac. Správa bola prevzatá z agentúr AFP a Reuters.

Čínske ministerstvo pre štátnu bezpečnosť uviedlo, že pracovník Chao pracoval pre nešpecifikované ministerstvo. Študoval v Japonsku, kde sa zoznámil so zamestnancom amerického veľvyslanectva a vytvoril s sním blízky vzťah.

Kolega zo CIA

Vďaka tomu sa zoznámil s jeho kolegom, agentom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Ten Chaa presvedčil na špionáž v prospech USA a neskôr získal aj príslušný výcvik. Čínske ministerstvo uvádza, že Chao sa viackrát skontaktoval s pracovníkmi CIA s cieľom poskytnúť im tajné informácie. Americké veľvyslanectvá v Pekingu a Tokiu na žiadosť Reuters o vyjadrenie bezprostredne nereagovali.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v piatok 11. augusta oznámilo, že úrady odhalili čínskeho občana označovaného Ceng podozrivého zo špionáže pre CIA. Peking minulý mesiac zaviedol prepracovaný zákon zameraný proti špionáži, ktorý úradom dáva viac právomocí trestať konanie, ktoré považujú za ohrozenie národnej bezpečnosti.

Viac o téme: ŠpionážUSAČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu