Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čínska centrálna banka znížila úrokovú sadzbu, trhy však očakávali viac

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEKING - Čínska centrálna banka uvoľnila v pondelok menovú politiku, keď znížila základnú úrokovú sadzbu (LPR) pre jednoročné úvery s cieľom podporiť dopyt. Prekvapila však trhy, keď sadzbu pre 5-ročné úvery ponechala na pôvodnej úrovni. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zotavovanie čínskej ekonomiky z dôsledkov pandémie nového koronavírusu sa spomaľuje. Dôvodom je zhoršujúca sa situácia na čínskom realitnom trhu, klesajúci počet poskytnutých úverov a slabé výdavky spotrebiteľov. Ekonómovia preto očakávali, že vláda pristúpi k ďalším opatreniam na podporu hospodárstva.

Peking k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky pristúpil, avšak iba čiastočne, za čím sú obavy z ďalšieho oslabenia čínskej meny. Ľudová banka Číny (PBOC) znížila v pondelok LPR pre ročné pôžičky o 10 bázických bodov na 3,45 %. Na rozdiel od očakávaní ekonómov však LPR pre 5-ročné úvery ponechala nezmenenú na úrovni 4,20 %.

Navýšenie bolo slabšie

V prieskume agentúry Reuters, ktorá oslovila 35 analytikov, všetci očakávali, že centrálna banka zníži sadzbu v obidvoch prípadoch. Navyše, zníženie ročnej LPR o 10 bázických bodov bolo slabšie, než sa čakalo. Väčšina analytikov počítala s jej znížením o 15 bodov.Väčšina nových a nesplatených úverov v Číne vychádza z ročnej LPR, zatiaľ čo 5-ročná LPR ovplyvňuje ceny hypoték. S cieľom podporiť ekonomiku Čína znížila obidve úrokové sadzby v júni tohto roka.

Viac o téme: úroková sadzbaČínaČínska centrálna banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu