Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neutralita Slovenska by bola hazardom, znamenala by aj viac peňazí na obranu, uviedol rezort obrany

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Neutralita Slovenska by bola hazardom s bezpečnosťou. Znamenala by aj obrovské navyšovanie financií na obranu. Ministerstvo obrany (MO) SR na to upozornilo v reakcii na niektorých verejných aktérov volajúcich po neutralite SR a vystúpení z NATO. Podotklo, že neutralita ako možnosť pre Slovensko neexistuje.

"Takýto scenár by bol priamym ohrozením nášho bezpečia a potenciálne aj hrozbou pre existenciu nášho štátu," skonštatovalo MO SR na sociálnej sieti. Ako argumentovalo, Severoatlantická aliancia je najväčšou, najsilnejšou a najúspešnejšou obrannou alianciou na svete a spolu s Ozbrojenými silami SR je hlavným garantom bezpečnosti.

archívne video 

Minister obrany SR Sklenár a veľvyslanec Ukrajiny Kastran hovoria o pomoci pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Obrovské navýšenie financií na obranu 

Členstvo v NATO podľa ministerstva dáva istotu, že si na Slovensko netrúfne zaútočiť potenciálny agresor. "Rusko si dovolilo napadnúť Ukrajinu, lebo bola neutrálna a priamo ju nechránil aliančný dáždnik," poznamenalo MO SR. Pripomenulo aj udalosti z roku 1968. Rezort upozorňuje aj na obrovské navýšenie financií na obranu, ktoré by neutralita priniesla. Ako načrtol, napríklad neutrálne Švajčiarsko investuje do obrany približne 6 miliárd eur, kým Slovensko v roku 2023 vynakladá na obranu 2,45 miliardy eur. "Miliardy eur, ktoré by sme v prípade neutrality museli navyše investovať do našej obrany, by tak chýbali v iných dôležitých rezortoch, ako sú zdravotníctvo či školstvo," vysvetlil rezort.

Líder Republiky Milan Uhrík v televíznej relácii potvrdil, že hnutie chce v najbližších štyroch rokoch zorganizovať referendum o vystúpení z NATO. Strana Hlas-SD po tomto výroku reagovala, že nikdy nepôjde do žiadnej volebnej koalície s Republikou. Smer-SD zdôraznil potrebu zachovať zahranično-politickú orientáciu Slovenska a zotrvať v organizáciách, ako sú NATO a EÚ.

Viac o téme: SlovenskaObranaNeutralita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu