Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smrť Čecha (†60) na dovolenke v Tunisku: Jednoznačný záver vyšetrovateľov! Bola to úkladná a plánovaná vražda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MONASTIR – Dovolenka v destinácii na pobreží severnej Afriky sa zmenila na jeden z najsledovanejších prípadov v celej Českej republike. Manželský pár sa z nej do Ostravy už nikdy nevrátil. Spočiatku to vyzeralo ako obrovská nehoda, no vyšetrovanie odhalilo krutú pravdu.

archívne video

Policajný prezident informuje o prípade prípravy vraždy policajta (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V pondelok 14. augusta sa vyšetrovatelia vyjadrili k prípadu občana Českej republiky (†60), ktorý prišiel v Tunisku o život. Do tejto severoafrickej krajiny sa vybral spoločne s manželkou (50), aby tu strávili letnú dovolenku. Práve tá mala podľa prvotných informácii nájsť svojho manžela mŕtveho v hotelovej izbe. Neskôr pri vypočúvaní sa ale priznala, že ho zaškrtila. 

Čaká ju súd

"V nadväznosti na júlovú vraždu manžela Češky v hoteli v Monastire sudca ukončil vyšetrovanie a obvinil ženu z úkladnej vraždy s predchádzajúcim úmyslom podľa §201 a §202 trestného zákona," povedal Blesku Farid Ben Jahha, hovorca súdov v Monastire a v Mahdi. Bývalá manželka a vrahyňa sa v súčasnej dobe nachádza v cele predbežného zadržania. Čaká ju ešte súdny proces, kde sa dozvie svoj ortieľ. "Vyšetrujúci sudca postúpil spis obžaloby na odvolací súd v Monastire," dodal hovorca. 

Smrť Čecha (†60) na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pokiaľ by sa súd s názorom vyšetrovateľov stotožnil, žene hrozí takmer s istotou až doživotie. Telo zavraždeného bolo po pitve v Tunisku prevezené do Českej republiky, kde prebehla druhá pitva. Prípadom sa totiž zaoberajú aj moravskosliezski policajti.

Zmluva o právnej pomoci

Celý prípad od začiatku komplikuje fakt, že v Tunisku je obdobie dovoleniek. CNN Prima News preto informuje, že Češka (50) si vypočuje konečný rozsudok najskôr až niekedy v polovici septembra. "V hre je aj možnosť, že ju vydáme českým úradom", uzavrel Ben Jahha.  

Smrť Čecha (†60) na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kľúčovým dokumentom môže byť zmluva o právnej pomoci medzi Tuniskou republikou a Československom z roku 1981. Podľa článku 34 tejto dohody vydanie stíhanej osoby nie je možné, pokiaľ bol čin spáchaný na území dožiadanej strany, teda Tuniska. Na druhej strane je podľa článku 48 česká strana povinná svojho občana stíhať, pokiaľ ju k tomu severoafrická krajina sama vyzve. 

Viac o téme: DovolenkaVraždaManželiaAfrikaTuniskoČeská republikaKrimi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu