Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poľsko sa rozhodlo predĺžiť zákaz dovozu lacného ukrajinského obilia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľsko sa rozhodlo predĺžiť zákaz dovozu lacného obilia zo susednej Ukrajiny aj po 15. septembri, uviedol v piatok podpredseda poľskej vlády Jaroslaw Kaczynski. Informuje agentúra PAP.

Niektoré východoeurópske, respektíve stredoeurópske členské krajiny EÚ - Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko - so súhlasom Únie uzatvorili do polovice septembra svoj trh pre ukrajinskú pšenicu, kukuricu a slnečnicu v záujme ochrany vlastného poľnohospodárskeho sektora.

Obilie ostávalo v Poľsku

Na tranzit ukrajinských poľnohospodárskych produktov do tretích krajín sa zákaz dovozu nevzťahuje. Agentúra PAP však pripomína, že veľké množstvo obilia namiesto tranzitu do ďalších krajín zostávalo v samotnom Poľsku, čo viedlo k poklesu cien a jarným protestom poľských poľnohospodárov. Ak sa súčasný zákaz, ktorý sa uplatňuje so súhlasom EÚ, nepredĺži, Poľsko v ňom bude podľa Kaczynského po jeho vypršaní v polovici septembra pokračovať aj samostatne. Zároveň ale vyjadril očakávanie, že k rovnakému kroku pristúpia aj ďalšie krajiny.

Šéf vládnucej konzervatívnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) Kaczynski však súčasne zdôraznil, že tento postoj Varšavy nie je zameraný voči Ukrajine. "Chceme, aby (Ukrajinci) vyhrali túto vojnu," dodal Kaczynski s tým, že Poľsko dlhodobo pomáha Kyjevu politicky aj vojensky.

Viac o téme: DovozObiliePoľskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu