Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Matka roka: Odišla na párty a dcérku nechala doma samu, vrátila sa o týždeň! Dievčatko neprežilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRIGHTON – Vo Veľkej Británii sa odohral incident, následkom ktorého vyhasol jeden nevinný život. Mladá matka spravila chybu, ktorá sa jej stala osudnou. Pritom sa dalo všetko riešiť celkom jednoducho, musela by však najprv komunikovať so svojou mamou.

archívne video

Mužovi (37) nepredĺžili nájom: Podpálil byt s piatimi ľuďmi a bábätkom! Hrozí mu výnimočný trest (Zdroj: Polícia ČR)

Verphy Kudiová otehotnela už ako 16-ročná. Keď mala jej dcérka Asiah 20 mesiacov, vybrala sa "podarená" mama oslavovať s kamarátmi  narodeniny. Ako slobodná matka nechala dievčatko doma samo, informuje Daily Mail. Keď sa vrátila, zistila, že už nedýcha. Prípad usmrtenia sa dostal až na súd, kde sa z dôkazových materiálov zistilo, že Verphy bola preč celých 5 dní, 21 hodín a 58 minút. Takmer týždeň nechala svoju dcérku bez dozoru. 

Ďalšie odhalenia na súde 

Incident sa odohral ešte v decembri 2019. Verphy Kudiová ako dostala na súde v Lewes (2021) trest odňatia slobody na deväť rokov po tom, ako sa ku všetkému priznala. Mala 19 rokov. Jej dcérka totiž nezomrela len na dehydratáciu a hlad, ale mala dokonca aj chrípku. Sudkyňa Christine Laingová sa vyjadrila, že Asiah musela prežívať muky. Okrem toho sa ukázalo, že Verphy nechala takto dcéru samu minimálne desaťkrát, pričom raz aj celé dva dni. 

Spomienky na Asiah

Babička dievčatka a matka obvinenej, Asia Betraneová, prežíva od tohto momentu muky. Počas vyšetrovania povedala, že smrť vnučky ju stále prenasleduje. Netušila, že jej vlastná dcéra necháva Asiah doma bez dozoru. "Keby som o tom vedela, určite by som Verphy chcela pomôcť. Asiah by som si zobrala k sebe," povedala.  

Prvé a jediné Asiahine narodeniny má tiež v živej pamäti. "Robili sme okolo toho veľký rozruch. Prenajali sme si veľkú sálu a prišla celá rodina, Bolo to ako na svadbe. Všetci sme boli oblečení tak, aby to ladilo s Asiahinými ružovo-fialovými šatami. Bola požehnaním pre celú našu rodinu. V jej blízkosti si každý uvedomil, čo to znamená niekoho milovať," povedala s tým, že celej rodine chýba každý jeden deň. 

Chyboval aj samotný personál

Babička Betraneová sa vyjadrila, že sociálka ju mala kontaktovať vždy, keď boli vo vzduchu nejaké obavy zo správania jej dcéry. Verphy bývala totiž v jednom z ôsmich sociálnych bytov, ktoré prevádzkuje spoločnosť YMCA DownsLink. "Personál je tam na chodbách 24 hodín denne. Nikto ma nekontaktoval, že s Verphy sú problémy," dodala babička. Z dostupných dokumentov sa nedalo v danej situácii predpovedať, že o Asiah bolo zle postarané. Zamestnanci YMCA Downslink si o Verphy mysleli, že je schopná a milujúca matka. Nezávislá správa však obsahovala 17 odporúčaní vrátane zavedenia systému denných kontrol. 

Zmizla a otehotnela

Počas vyšetrovania v Brightone bolo súdu povedané, že Verphy na strednej škole šikanovali a viackrát neprišla domov. Zmizla a k matke sa vrátila až po siedmich týždňoch. Bola tehotná. Ujal sa jej detský domov, kde strávila pol roka. Babička Batraneová na súde povedala, že nepozná identitu Asiahinho otca. "Bála som sa, či sa bude vedieť o to malé postarať, no ona si chcela dieťa nechať. Podporovala som ju od prvého dňa. Vedela, že keď to nezvládne, vždy tu budem pre ňu a jej Asiah," vysvetlila. 

Klamala 

Dňa 5. decembra 2019 išla Verphy Kudiová na párty, aby oslávila s priateľmi 18. narodeniny. Z Brightonu cestovala až do Londýna, Coventry a Solihullu, ktoré boli od jej domu vzdialené stovky kilometrov. Svoju dcéru nechala odkázanú samu na seba takmer 6 dní. V deň, keď Asiah zomrela, sa Verphy pokúšala na sociálnych sieťach predať lístky na koncert a chcela sa uplatniť v modelingu. 

Keď sa vrátila do bytu a bolo na prvý pohľad jasné, že Asiah nedýcha, Verphy mala ešte čakať dve hodiny a až potom zavolala na záchrannú službu. Susedia a okoloidúci ju mali vidieť ako pred príchodom záchranárov vyhadzuje plné vrecia odpadkov. Dispečerovi na pohotovosti mala do telefónu povedať, že "jej dcéra sa neprebudila". Následne záchranárom v jej byte tvrdila, že Asiah celý deň spala. "Dala som jej dojčenské mlieko Calpol a nechala som ju spať," povedala. Záchranári si však všimli u Asiah tzv. rigor mortis, teda posmrtnú stuhnutosť, ku ktorej dochádza krátko po smrti. Po prevezení Asiah do nemocnice, ju vyhlásili za mŕtvu. 

Viac o téme: SmrťVraždaSúdyNedbanlivosťVeľká BritániaBrightonKrimiVerphy KudiAsiah Kudi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu