Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Komisár pre deti Mikloško žiada upustiť od zámeru rušenia detských ambulantných pohotovostí

Komisár pre deti Jozef Mikloško
Komisár pre deti Jozef Mikloško (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Rušenie detských ambulantných pohotovostí by mohlo sťažiť deťom prístup k zdravotnej starostlivosti. Myslí si to komisár pre deti Jozef Mikloško. Žiada preto Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby od zámeru ustúpilo a namiesto toho posilnilo počty pediatrov vzdelávaním mladých lekárov.

"Presunutie detských pohotovostí do vzdialených miest bude v mnohých prípadoch znamenať značné ťažkosti s dostupnosťou, najmä rodičom s maloletými deťmi, ktorí sú odkázaní na cestovanie verejnou dopravou, zväčša s prestupovaním, ak spoje z časového hľadiska nenadväzujú bezprostredne na seba," skonštatoval.

archívne video 

Lekár Szalay o urgentnom príjme v Malackách: Urgentnému príjmu pomôžeme do konca leta, od septembra snáď pomôže Nemocnica Bory, ktorá ale zatiaľ nemá zmluvu so štátnou poisťovňou (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Záujem dieťaťa musí byť prvoradým hľadiskom 

Mikloško tiež upozornil, že v Dohovore o právach dieťaťa je zakotvené, že záujem dieťaťa musí byť prvoradým hľadiskom pri akejkoľvek činnosti, týkajúcej sa detí. "Nemôžem sa preto stotožniť s takýmto obmedzením jedného zo základných práv detí a ani prijať argumentáciu dôvodov zrušenia detských pohotovostných služieb, ktoré ministerstvo uvádza," dodal.

Sieť detských ambulantných pohotovosti sa má zredukovať

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR navrhuje skrátenie ordinačných hodín v ambulantných pohotovostiach do 20.00 h. Chce tiež zredukovať sieť detských ambulantných pohotovostí. Odôvodňuje to okrem iného nedostatkom a preťaženosťou primárnych pediatrov. Avizované zmeny sú potrebné na zachovanie dostupnej zdravotnej starostlivosti pre deti, upozornila na to Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti. Deklarovala, že neohrozia poskytovanie zdravotnej starostlivosti ani zdravie detí. "Ak nič neurobíme, skončia ďalšie ambulancie primárnych pediatrov a vtedy nastane reálne ohrozenie zdravia vašich detí," podotkla.

Viac o téme: RušenieJozef MikloškoKomisár pre detiDetské ambulantné pohotovosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu