Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Veľký škandál v Česku: Matka odmietla cisársky rez a porodila doma, bábätko zomrelo! Žene hrozí väzenie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

JIČÍN - Nemenovaná žena z Jičína bola tesne pred pôrodom. Neposlúchla radu svojho lekára a odmietla cisársky rez, ktorý sa zdal byť najlepšou alternatívou pri pôrode. Namiesto toho vzala situáciu do vlastných rúk. Po čase sa zistilo, že jej rozhodnutie bolo fatálne.

archívne video

V Záporožskej oblasti bola na Ukrajine zničená pôrodnica, hasiči mali pri zachraňovaní preživších čo robiť (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

V českom meste Jičín sa odohral prípad, pri ktorom žena (27) nielenže odmietla radu svojho lekára, ale jej následné konanie zmenilo život celej rodine. V ambulancii oznámila, že sa presunie do spádovej pôrodnice, ale ako sa neskôr zistilo, bola to lož. Portál idnes.cz informuje, že podstúpila domáci pôrod, ktorý neprebehol optimálne.  

Skutok sa odohral vlani 2. mája, ale polícia začala trestné stíhanie až teraz. "Rodička je obvinená z trestného činu usmrtenia z nedbanlivosti," oznámila hovorkyňa jičínskej polície Eliška Pospíšilová. Všetko sa to začalo vyšetrením, ku ktorému prišlo narýchlo po odtečení plodovej vody. Lekár oznámil budúcej rodičke, že musia pristúpiť k alternatíve a zvoliť cisársky rez, pretože prirodzený pôrod neprichádza do úvahy.

Negatívny reverz 

"Žena aj napriek opakovaným odporúčaniam a poučeniam o možných komplikáciách a následkoch vedúcich až k úmrtiu plodu plynúcich z prirodzeného pôrodu mala podpísať negatívny reverz a prisľúbiť okamžitú prepravu do spádovej nemocnice, kde sa podrobí cisárskemu rezu," vyhlásila policajná hovorkyňa.

Veľký škandál v Česku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ukázalo sa, že klamala

Pri vyšetrovaní sa zistilo, že do spádovej nemocnice nedorazila a navyše na druhý deň podstúpila pôrod prirodzenou cestou v mieste svojho bydliska. Novorodenec však nedýchal. Krátko pred ôsmou ho záchranári previezli do Fakultnej nemocnice Hradec Králové. Napriek pohotovej reakcii a najlepšej možnej starostlivosti dieťa 5. júna 2022 zomrelo. "Novorodenec zomrel na následky dusenia počas pôrodu," upresnila Pospíšilová. V prípade dokázania viny, čo sa z doterajších dôkazov dá predpokladať, hrozia žene tri roky za mrežami. 

Viac o téme: Cisársky rezDomáci pôrod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu