Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

AKTUÁLNE Demonštranti v Prahe dorazili k Úradu vlády: FOTO Tisícky ľudí chcú odstúpenie kabinetu

Protivládne protesty v Česku Zobraziť galériu (5)
Protivládne protesty v Česku (Zdroj: SITA/AP Photo/David Josek)

PRAHA - Na Václavskom námestí v Prahe protestujú tisícky ľudí na demonštrácii Česko proti biede, ktorú zvolala mimoparlamentná strana Právo, rešpekt, odbornosť (PRO). Kritizujú vládu premiéra Petra Fialu, ktorá podľa nich ožobračuje ľudí a obmedzuje slobodu slova. Z Václavského námestia chcú zamieriť k Úradu vlády a na mieste vytvoriť živú reťaz, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

aktualizované 18:00 Demonštranti dorazili pred Úrad vlády, kde pokračujú v skandovaní a chvú vytvoriť ľudskú reťaz.

Predseda strany PRO a hlavný organizátor protestov Jindřich Rajchl uviedol, že demonštrujú preto, lebo vláda ignoruje ich požiadavky, ktoré jej zaslali ešte vo februári. "Chceme nenásilným občianskym protestom odstrániť päťkoaličnú vládu," vyhlásil Rajchl a dav ľudí následne skandoval: "Demisiu!". Predseda PRO dodal, že chcú štát vrátiť občanom ČR.

Archívne video

Premiéri Eduard Heger a Peter Fiala sa prihovárajú verejnosti z Trenčína. (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Po tom, ako skončia prejavy všetkých rečníkov, sa protestujúci plánujú vydať sprievodom naprieč mestom až k Úradu vlády, kde podľa Rajchla vytvoria "živú reťaz proti biede". Na mieste tiež budú podpisovať viaceré petície. Predseda PRO ešte v piatok avizoval, že pôjde o nenásilný protest. Vyzval ľudí, aby si priniesli kvetiny a dali ich policajtom. Tí podľa neho zdieľajú názor demonštrantov, ale musia si robiť svoju prácu.

Protivládne protesty v Česku
Zobraziť galériu (5)
Protivládne protesty v Česku  (Zdroj: SITA/AP Photo/David Josek)

Na predchádzajúcej demonštrácii organizovanej stranou PRO sa 11. marca zišli v Prahe desaťtisíce ľudí. Rečníci vtedy zopakovali požiadavky strany PRO adresované členom vlády. Chcú napríklad, aby štát odkúpil 100 percent akcií energetickej spoločnosti ČEZ alebo aby Česko prestalo posielať Ukrajine zbrane. Rajchl vtedy vyhlásil, že ak tieto požiadavky kabinet nesplní do 10. apríla a nepodá demisiu, budú blokovať vládne budovy. To sa podľa jeho slov z piatkovej tlačovej konferencie nakoniec teraz neuskutoční. Majú však v pláne svoje protesty stupňovať. Svoju stratégiu nechcel konkretizovať, aby sa na to podľa jeho slov nemohol pripraviť minister vnútra Vít Rakušan.

Protivládne protesty v Česku
Zobraziť galériu (5)
Protivládne protesty v Česku  (Zdroj: SITA/AP Photo/David Josek)

Po skončení marcového protestu sa časť jeho účastníkov pokúsila vniknúť do budovy Národného múzea, odkiaľ chceli odstrániť ukrajinskú vlajku. Z priestoru ich museli vytlačiť policajní ťažkoodenci. V rámci zásahu polícia zatkla niekoľko ľudí. V rovnakom čase sa v nedeľu na Staromestskom námestí koná zhromaždenie Kultúrou proti antisemitizmu, ktorého účastníci tiež plánujú pochod centrom mesta. Oba pochody majú cieľ na pražskej Malej Strane.

Demonštranti prišli k sídlu vlády

Tisíce protivládnych demonštrantov dorazili dnes po 17:15 k Strakovej akadémii. Podľa organizátorov protestu chcú okolo sídla vlády vytvoriť živú reťaz, aby vyjadrili nesúhlas s vládnou politikou. Demonštranti pri príchode k budove, ktorú strážia policajti, skandovali "demisiu" alebo "hanba vláde".

Demonštranti prišli k sídlu vlády z Václavského námestia, kde predtým bola dvojhodinová demonštrácia. Pochod trval zhruba hodinu. Na začiatku pochodu na seba demonštranti pokrikovali s priaznivcami Ukrajiny pri Národnom múzeu, obe skupiny oddeľovali policajti. Obe skupiny pri múzeu sa rozišli okolo 17.00 h.

Protivládny protest v Prahe
Zobraziť galériu (5)
Protivládny protest v Prahe  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Pochod demonštrantov zablokoval dopravu na magistrále v smere z centra na Prahu 7. Na nábreží Kapitána Jaroša potom demonštranti komplikovali prevádzku električiek.

Zhruba pol hodiny po príchode demonštrantov k Strakovej akadémii vystúpili organizátori demonštrácie s prejavmi. Kritizovali v nich kabinet za plánované rušenie pobočiek pôšt, za zavedenie dátových schránok podnikateľov alebo za plán na zavedenie korešpondenčnej voľby.

Protivládny protest v Prahe
Zobraziť galériu (5)
Protivládny protest v Prahe  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Vyzývali tiež na to, aby protestujúci zostali pri sídle vlády cez noc. Stovky demonštrantov sa ale už pred zahájením prejavov od hlavného davu odpájali a odchádzali.

Niektorí protestujúci pred úradom vlády vykrikovali, aby z budovy vyšiel von premiér Petr Fiala (ODS). Šéf kabinetu je v súčasnosti na desaťdňovej služobnej ceste v Ázii.

Úrad vlády obklopili demonštranti a začali nočnú petičnú akciu

Demonštranti z protestu Česko proti chudobe, ktorí v nedeľu popoludní pochodovali z Václavského námestia Prahou, neskôr obklopili Úrad vlády a pokračovali v skandovaní protivládnych hesiel. Členovia strany PRO chcú na mieste zostať celú noc v rámci 24-hodinovej petičnej akcie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"To, že táto vláda musí preč, je úplne jasné," vyhlásil predseda strany PRO Jindřich Rajchl. Jeho priaznivci pred Strakovou akadémiou skandovali heslá, ako napríklad "Už sme tu", "Hanba vláde" alebo "Rakušan do basy". Organizátori opäť vystúpili s prejavmi. Kritizovali v nich vládu nielen za posielanie zbraní Ukrajine či ekonomickú situáciu v Česku, ale aj za plánované rušenie pobočiek Českej pošty, zavedenie dátových schránok pre podnikateľov či za vôľu koalície zaviesť korešpondenčnú voľbu.

Rajchl neskôr vyhlásil, že kritizovaním nič nedosiahnu, preto na to chcú ísť tentokrát pozitívne a ponúkajú riešenia. Jedným z nich je, aby Česko prestalo posielať na Ukrajinu zbrane. Zástupcovia strany PRO tvrdia, že chcú mier a ten sa podľa nich nedá dosiahnuť vyzbrojovaním Ukrajiny. Kritizovali ministerku obrany Janu Černochovú a ministra zahraničných vecí Jana Lipavského, ktorých nazvali "emočne nestabilnými", čo im podľa PRO bráni zastávať ministerské funkcie.

Účastníci demonštrácie mali možnosť podpísať štyri petície - za lacné energie, za bezpečnosť ČR, za obranu slobody slova a za mierové riešenie vojny na Ukrajine a neutrálnu zahraničnú politiku Česka. S petičnými stánkami chcú byť pred Úradom vlády nasledujúcich 24 hodín a potom aj v priebehu utorka a stredy. Predseda PRO vyzval ľudí, aby prestali sledovať "mainstreamové médiá", pretože tie sú podľa neho hlavným vinníkom aktuálnej situácie. Avizoval, že v mediálnej oblasti príde v najbližšej dobe s riešením, z ktorého budú ľudia nadšení.

Na záver zaspievali českú aj slovenskú hymnu. Rajchl dodal, že sú pripravení podporiť v podobných snahách aj Slovákov. Chcú sa tiež usilovať o priazeň voličov v najbližších voľbách do Európskeho parlamentu.

Viac o téme: VládaČeskoProtestyPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu