Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Lacnej elektrine môže na Slovensku odzvoniť: Čaká nás prudké zdražovanie? Všetko má v rukách Brusel

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, SITA/AP, Getty Images, koláž: Topky)

BRATISLAVA - Domácnosti na Slovensku majú aktuálne vďaka memorandu so Slovenskými elektrárňami jednu z najnižších cien elektrickej energie v Európe. Dohodu ale momentálne posudzuje Európska komisia, ktorá skúma či predaj lacnej energie nespôsobuje deformácie trhu. Ak nám v Bruseli predĺženie memoranda neschvália, ceny by sa u nás mohli zvýšiť o viac ako 50 percent.

Memorandum so Slovenskými elektrárňami uzavrel štát ešte vo februári 2022, kedy sa začínala inflačná a energetická kríza. Dohoda firmu zaväzuje, že časť elektriny, ktorú vyrobí, odovzdá štátu za zvýhodnené ceny na úrovni zhruba 61 eur za megawatthodinu. Platnosť memoranda vlani predĺžili.

„Chceme toto memorandum použiť v budúcnosti. Momentálne sme ale v rokovaní s Európskou komisiou o tom, akým spôsobom by sme toto memorandum uplatnili aj v budúcom roku. Pretože boli viaceré výčitky z Európskej komisie, že nespĺňa to úplne všetky pravidlá deregulovaného trhu s elektrickou energiou,“ uviedla na túto tému ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD). Informuje o tom RTVS.

Tlačová konferencia vládnych predstaviteľov po štvrtkovom rokovaní (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ceny sa môžu výrazne zvýšiť

Eurokomisári Slovensko dlhodobo vyzývajú, aby postupne deregulovalo ceny energií pre domácnosti. Takéto ceny platia napríklad domácnosti v Česku, kde jedna megawatthodina stojí zhruba o 100 eur viac ako na Slovensku. Ceny by sa tak pri podobnom scenári u nás mohli zvýšiť o viac ako 50 percent.

„S ministerstvom hospodárstva sme v kontakte a o téme cien elektriny pre domácnosti pre ďalšie obdobie vedieme konštruktívnu diskusiu,“ uviedla hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková. Európska komisia bude teraz zrejme posudzovať, aké veľké množstvo elektrickej energie je dodávané za zvýhodnenú cenu a či tento objem nespôsobí deformácie na regionálnom trhu.

Viac o téme: CenyElektrická energiaMemorandumEurópska komisiaDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu