Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Strach z použitia jadrových zbraní: Kedy by Putin stlačil červené tlačidlo? Prehovoril propagandista Kremľa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Ruské ozbrojené sily by mali cvičiť použitie nestrategických jadrových zbraní. Oznámil to Kremeľ. Ale v akom prípade by to Vladimír Putin myslel naozaj vážne? Prehovoril o tom Putinovi blízky vojenský expert.

Vojna na Ukrajine už trvá viac ako dva roky. Návrat k mierovým rokovaniam alebo dokonca stiahnutie ruských útočníkov sa v súčasnosti zdá nemožné. Namiesto toho narastajú obavy z ďalšej eskalácie. Napokon Kremeľ nedávno ohlásil cvičenia na použitie nestrategických jadrových zbraní. Ale v akom prípade by Vladimir Putin skutočne stlačil červené tlačidlo, čo by potenciálne mohlo vyvolať „úplný jadrový armagedon“?

Kedy by mohol Vladimir Putin použiť jadrové zbrane vo vojne na Ukrajine?

Propagandista Kremľa o tom prehovoril pre ruské noviny „Moskovskij Komsomolec“. Vojenský expert Stanislav Krapivnik v rozhovore načrtol vypuknutie jadrovej vojny. Verí, že Američania by mohli použiť svoje taktické jadrové zbrane proti Rusku. "Takže z územia pobaltských štátov NATO možno odpáliť rakety s jadrovými hlavicami - napríklad zasiahnuť Petrohrad. Tam je vzdialenosť krátka," tvrdí Krapivnik. Pri prvom použití jadrovej zbrane, aj keď nestrategickej, sa spustí eskalačná špirála. "Netreba sa poddávať ilúzii a nahovárať si, že strany prestanú s použitím jednej bomby. Sebakontrola sa veľmi rýchlo stratí. Potom sa strany za chvíľu zničia. Len pár dní môže prejsť od prvého slabého úderu k dokončeniu Armagedonu,“ pokračoval vojenský expert. NATO zatiaľ nepohrozilo útokom na Rusko. Do vojnovej zóny posiela zbrane, aby sa Ukrajina mohla brániť invázii.

Stanislav Krapivnik sa však tiež domnieva, že je možné, že Rusko použije na Ukrajine taktické jadrové zbrane na prelomenie príliš silných obranných línií alebo na zásah proti veľkej koncentrácii nepriateľských jednotiek.

Stanislav Krapivnik, Ruso-Američan, ktorý ako dieťa emigroval do USA počas Sovietskeho zväzu a vstúpil do americkej armády, pôsobil v misiách NATO v Rumunsku. Počas invázie NATO do Juhoslávie v 90. rokoch však odišiel a vrátil sa do Ruska a teraz je komentátorom vojenských záležitostí. 

Prečo je to dôležité:

  • Od 24. februára 2022 vedie Rusko brutálnu útočnú vojnu proti Ukrajine. Počas vojny sa jednotkám z Kyjeva podarilo získať späť niektoré oblasti dobyté kremeľskými jednotkami. Pre Rusko na fronte už dlhé mesiace nedošlo k zásadnému prelomu.
  • Od vypuknutia vojny sa v ruskej štátnej televízii opakovane ozývali výzvy na použitie jadrových zbraní proti Ukrajine alebo štátom NATO. Putinove ohlásené manévre jeho taktických jadrových síl vníma Západ ako ďalšiu provokáciu.
  • Medzitým Rusko považuje stíhačky F-16 dodané na Ukrajinu za „jadrovú hrozbu“, pretože môžu byť vybavené aj jadrovými zbraňami, ako o tom informovali médiá.

 

Aká je pravdepodobnosť, že Rusko použije jadrové zbrane?

Podľa článku 5 Severoatlantickej zmluvy by útok na štát NATO by bol útok na jedného člena útokom na celú alianciu. To znamená, že proti agresorovi by sa museli brániť všetci členovia NATO spoločne. Ak by Rusko skutočne spustilo takýto útok, pravdepodobne by to vyvolalo 3. svetovú vojnu. Mnohí experti sa preto v súčasnosti domnievajú, že Vladimir Putin chce svojimi hrozbami jadrovými zbraňami dosiahnuť predovšetkým jedno: Zastrašiť štáty NATO a znížiť tak pomoc Ukrajine. Považujú však za nepravdepodobné, že by kremeľský líder skutočne použil svoje jadrové zbrane. Napríklad estónsky vojenský expert Ramon Loik podľa „Bildu“ hovorí, že Putin by riskoval aj stratu svojho blízkeho partnera Číny ako spojenca.

Viac o téme: Jadrové zbraneRuskoNATOUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu