Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Po útoku v Afganistane zahynuli traja policajti: Čin súvisí s produkciou ópia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

KÁBUL - Pri bombovom útoku na severovýchode Afganistanu dnes zahynuli traja policajti, ktorí išli zlikvidovať miestne zásoby maku používaného na výrobu ópia. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), ktorá je hlavným rivalom vládnuceho islamistického hnutia Taliban, uviedla agentúra AFP.

Bomba bola pripevnená k motorke a explodovala v momente, keď mestom Fajzábád, ktoré je metropolou provincie Badachšán, prechádzal policajný konvoj. Traja policajti zomreli a ďalších päť bolo zranených, uviedol podľa agentúry AP hovorca ministerstva vnútra ovládaného Talibanom.

archívne video

Islamský štát nám vyhlásil vojnu.

Provincia Badachšán sa pred niekoľkými dňami stala centrom rozsiahlych protestov proti vládnemu ťaženiu namierenému proti pestovaniu maku na ópium. Minulý týždeň v piatok a v sobotu pri stretoch s príslušníkmi vládnych síl zomreli dvaja ľudia. Kvôli vyjednávaniu s demonštrantmi do regiónu prišla aj početná delegácia, vrátane vysokopostavených členov Talibanu. Tí následne vyhlásili, že majú situáciu pod kontrolou a že miestni obyvatelia v Badachšáne podporujú zákaz pestovania maku.

Hnutie Taliban sa v Afganistane opätovne ujalo moci v roku 2021, o rok neskôr zakázalo pestovanie maku. Afganistan bol dovtedy najväčším producentom ópia na svete, ale kvôli tvrdo presadzovanému zákazu v krajine kleslo pestovanie maku na túto drogu o 95 percent. Svetovou jednotkou v produkcii ópia sa potom stala Mjanmarsko.

Viac o téme: AfganistanIslamský štátDrogyTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu