Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Demonštranti v Česku opäť protestujú proti vláde: Presunuli sa k Snemovni

Protivládne protesty v Česku.  Ilustračné foto
Protivládne protesty v Česku. Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/David Josek)

PRAHA - Desiatky demonštrantov protestujú proti vláde Petra Fialu pri budove Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR na Malostranskom námestí v Prahe. Práve v jej priestoroch dnes kabinet rokuje. Protest nadväzuje na nedeľnú demonštráciu Česko proti biede, na ktorej sa zúčastnili nižšie desiatky tisíc ľudí, informuje o tom stanica ČT24.

Demonštreni s českými vlajkami a protivládnymi transparentami skandujú heslá ako "Máme toho dosť" alebo "Demisiu" a žiadajú koniec Fialovej vlády. Tesne k budove, kde rokujú poslanci a ministri, ich polícia nepustila.

Archívne video: Vlády SR a ČR budú pokračovať v ďalšej spolupráci v obrane

Vlády SR a ČR budú pokračovať v ďalšej spolupráci v obrane (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Predseda mimoparlamentnej strany Právo, rešpekt, odbornosť (PRO) Jindřich Rajchl pomocou megafónu vyhlásil: "O 14.15 začne zasadnutie vlády a myslím, že to bude taký okamih, keď budeme môcť stupňovať túto našu snahu." Vyzval svojich priaznivcov s bubnami či hrncami, aby robili ministrom pri rokovaní "zvukovú kulisu".

Demonštrácie Česko proti biede organizuje strana PRO, ktorá aj pri Poslaneckej snemovni umiestnila svoje petičné stánky. Ľudia môžu podpísať štyri rôzne petície - za lacné energie, za bezpečnosť ČR, za obranu slobody slova a za mierové riešenie vojny na Ukrajine a neutrálnu zahraničnú politiku Česka.

Niektorí protestujúci prenocovali, aby pokračovali v proteste

Po nedeľnej demonštrácii sa protestujúci po pražskej magistrále presunuli k budove Úradu vlády. Niekoľko z nich tam prenocovalo a v proteste pokračovali aj počas pondelka. Už vtedy avizovali, že budú demonštrovať minimálne do stredy.

Strana PRO vláde vyčíta, že s ňou nekomunikuje. Od kabinetu žiada, aby rokoval o jej požiadavkách, ktoré zaslala vo februári. Jednou z nich je, aby Česko prestalo posielať Ukrajine vojenský materiál.

Viac o téme: PrahaSnemovňaČeská republikaPeter FialaProtivládne protesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu