Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň tristopäťdesiaty šiesty (14. februára 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

BRUSEL - O možnostiach urýchlenia dodávok vojenského materiálu Ukrajine a zvýšení výroby a zásob munície budú dnes rokovať ministri obrany krajín Severoatlantickej aliancie. Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga bude reč aj o možnom poskytnutí stíhacích lietadiel, o ktoré Kyjev západných spojencov zatiaľ márne žiada. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 355

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 355 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:52 Ruský prezident Vladimir Putin sa snaží ospravedlniť vystúpenie Ruska z Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) tým, že táto inštitúcia je politicky čoraz zaujatejšia. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA. Putin podľa ruských médií v utorok na výročnom stretnutí ruských sudcov povedal, že "jednotlivé rozsudky ESĽP majú otvorene politický charakter". V uplynulom čase to podľa neho nadobudlo až "neúnosný charakter".

21:10 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v utorok vymenoval troch nových námestníkov ako reakciu na nedávny korupčný škandál. Správu sme prevzal z tlačovej agentúry Reuters. Podľa médií išlo o nákup potravín pre armádu za prehnane vysoké ceny. Jeden z Reznikovových námestníkov minulý mesiac po korupčnom obvinení odstúpil. Dvaja ďalší námestníci, Ivan Rusnak a Oleh Hajduk, boli v utorok odvolaní.

20:57 Rusko zadržiava najmenej 6000 detí z Ukrajiny v prevýchovných táboroch, čo by mohlo predstavovať vojnový zločin. Uvádza sa to v štúdii amerického Humanitárneho výskumného laboratória (HRL), ktoré je zastrešované Yaleovou univerzitou. TASR správu prevzala z utorkového servisu AFP. Od začiatku ruskej vojenskej agresie pred takmer rokom boli deti vo veku od štyroch mesiacov odvlečené do 43 táborov po celom Rusku vrátane Sibíri a anektovaného Krymu na "proruskú vlasteneckú a vojenskú výchovu". Štúdiu HRL financovalo ministerstvo zahraničných vecí USA.

20:17 Na Ukrajine zahynul ďalší Brit. Oznámilo to v utorok ministerstvo zahraničných vecí Spojeného kráľovstva, informujeme na základe správy stanice Sky News. "Poskytujeme podporu rodine britského občana, ktorý zomrel na Ukrajine a sme v kontakte s miestnymi úradmi," uviedol hovorca britského rezortu diplomacie. Ďalšie podrobnosti o úmrtí svojho občana však Londýn neposkytol.

19:30 Kanadská ministerka obrany Anita Anandová v utorok oznámila, že v Poľsku je 25 kanadských vojakov, ktorí pomôžu s výcvikom ukrajinských vojakov na tankoch Leopard 2. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

"Ukrajina bojuje, aby ochránila svoj ľud, ale bráni aj medzinárodné pravidlá, ktoré chránia nás všetkých. Kanada bude aj naďalej Ukrajine pomáhať, čo je dôvod, že sme do Poľska vyslali približne 25 príslušníkov kanadských ozbrojených síl, aby cvičili Ukrajincov na tankoch Leopard 2," napísala Anandová na Twitteri.

19:00 Kabinet ministrov Ukrajiny sa rozhodol zjednodušiť dovoz vojenského tovaru, najmä bezpilotných lietadiel, do krajiny.

18:00 USA očakávajú, že Ukrajina môže na jar spustiť protiofenzívu. Americký minister obrany Lloyd Austin na stretnutí ministrov obrany NATO uviedol, že očakáva, že ukrajinská protiofenzíva začne na jar.

17:00 Ukrajina je o krok bližšie k priestoru bezplatného roamingu EÚ, keď Európska komisia (EK) v utorok navrhla zahrnúť roaming do Dohody o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou, informuje spravodajca TASR. EK spresnila, že po zavedení tohto opatrenia už ukrajinskí návštevníci v krajinách EÚ nebudú platiť žiadne príplatky pri používaní svojich mobilných telefónov. Cestovatelia z EÚ budú mať rovnakú výhodu na Ukrajine.

15:30 Británia si prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára pripomenie celoštátnou minútou ticha. V utorok to oznámila britská vláda. Správu sme prevzali z agentúry Reuters. Britská vláda uviedla, že celoštátna minúta ticha bude 24. februára o 11.00 h miestneho času (12.00 SEČ). Zároveň vyzvala jednotlivcov i organizácie na celom území Británie, aby sa k minúte ticha pripojili.

14:10 Nórska vláda v utorok uviedla, že Ukrajine daruje osem svojich tankov Leopard 2. Táto severská krajina sa tak pridáva k ďalším štátom Západu, ktoré Kyjevu prisľúbili dodanie ťažkých zbraní. Správu sme prevzali z agentúry AFP. "Nórsko daruje osem tankov a najviac štyri podporné vozidlá," uviedol vo vyhlásení minister obrany Björn Arild Gram. "Okrem toho vyčleňujeme prostriedky na muníciu a náhradné diely," dodal. Nórska armáda celkovo vlastní 36 tankov Leopard typu 2A4.

13:50 Ukrajinská armáda hlási, že Bakhmut zostáva pod kontrolou ozbrojených síl Ukrajiny, ale situácia v meste je vážna.

13:00 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok prijal kirgizského prezidenta Sadyra Žaparova. Obaja politici sa zhodli na tom, že je potrebné mierové riešenie konfliktu na Ukrajine a že sankcie spôsobujú vážne problémy európskym i ázijským krajinám, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

12:30 Taliansky expremiér a šéf stredopravicovej strany Forza Italia Silvio Berlusconi sa pre svoje vyjadrenia o Ukrajine a ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi stáva terčom kritiky v Európskej ľudovej strane (EPP), ktorá je najväčšou európskou politickou rodinou. Napísal to týždenník Politico, na ktorý odkazuje spravodajca TASR v Bruseli.

Berlusconi pred novinármi cez víkend vyhlásil, že keby bol on predsedom vlády, nestretol by sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Zároveň ho obvinil, že útokmi na dve "autonómne republiky" v Donbase prispel k rozpútaniu vojny na Ukrajine. Okrem toho vyzval Spojené štáty, aby zastavili vojenskú pomoc Kyjevu.

12:15 Nemecko podpísalo dohodu o výrobe munície pre samohybné protilietadlové delá, ktoré pred časom poskytlo Ukrajine. Munícia sa bude napokon vyrábať v Nemecku, ktoré sa dostalo do ťažkostí so zabezpečením jej dodávok z iných štátov. 

Podľa agentúry AP to v utorok v Bruseli uviedol nemecký minister obrany Boris Pistorius, informuje TASR. AP pripomenula, že Nemecko už dodalo na Ukrajinu 32 z 37 prisľúbených protilietadlových diel Gepard. 

12:00 V Bruseli sa začalo stretnutie ministrov obrany, ktorí budú rokovať o pomoci Ukrajine.

11:30 Britská vojenská spravodajská služba vo svojom pravidelnom sumári v utorok uviedla, že ruské jednotky na Ukrajine zrejme dostali rozkaz postupovať vo "väčšine sektorov", ale nemajú na to dostatočnú bojovú silu. Britskí odborníci tiež konštatujú, že ruské jednotky na fronte na východe Ukrajiny zaznamenali "menší postup".

11:00 Šéf MMF hovorí, že Ukrajina bude potrebovať 40 až 48 miliárd dolárov na financovanie ekonomiky, uviedla šéfka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgieva. Georgievová tiež uviedla, že MMF v súčasnosti pripravuje program financovania pre Ukrajinu.

10:00 Ukrajinská armáda varovala lodné spoločnosti a obce v okolí Odesy, že v dôsledku nedávnej búrky by sa mohli dostať do pobrežných vôd alebo na breh odtrhnuté námorné míny. V utorok to oznámil hovorca odeskej oblastnej správy Serhij Bratčuk, píše agentúra Reuters.

Ukrajina a Rusko sa navzájom obviňujú z používania námorných mín v Čiernom mori, čo zabraňuje v bezpečnej plavbe. Hoci tieto míny sovietskej výroby bývajú ukotvené, počas búrky sa niektoré z nich môžu odtrhnúť a byť odnesené morskými prúdmi. 

9:30 Takzvaná „Donecká ľudová republika“ začala blokovať služby Google. Služba Zoom je dostupná iba cez VPN a messenger Viber má problémy so sťahovaním obrázkov a videí.

 

9:00 V Bruseli sa začalo stretnutie ministrov obrany, ktorí budú rokovať o pomoci Ukrajine.

8:30 Len v Chersonskej oblasti prešli podľa ombudsmana Dmytra Lubinetsa cez ruské mučiarne tisíce Ukrajincov.

8:00 Ukrajinci evidujú viac ako 325 000 správ o zničených a poškodených domoch. Od marca Ukrajinci podali viac ako 325 000 správ o poškodených alebo zničených rezidenciách prostredníctvom aplikácií ukrajinskej vlády pre elektronické služby, uviedla poslankyňa Olena Shulyak.

7:30 USA tvrdia, že nepošlú na Ukrajinu rakety dlhého doletu, pretože ich majú príliš málo.Americkí predstavitelia povedali predstaviteľom Ukrajiny, že podľa štyroch ľudí oboznámených s touto záležitosťou nemá dostatok armádnych taktických raketových systémov, aby ich mohla dať Ukrajine, informoval Politico.

7:00 Fínsko pripravuje nový balík vojenskej pomoci Ukrajine, uviedol minister zahraničných vecí Pekka Haavisto. Jej obsah nespresnil.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval v pondelok nórskemu premiérovi Jonasovi Gahrovi Störeovi za nový obranný balík pomoci pre Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

"Telefonoval som s nórskym premiérom Jonasom Gahrom Störeom. Poďakoval som mu za nový obranný balík, ktorý nás posilní na zemi, oblohe a mori. Som vďačný za objemný päťročný balík, ktorý Nórsko pripravuje. Hovorili sme o ďalšej spolupráci. Spoločne k víťazstvu," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

Ministri NATO preberú rýchlejšie dodávky Ukrajine a zvýšenie výroby munície

O možnostiach urýchlenia dodávok vojenského materiálu Ukrajine a zvýšení výroby a zásob munície budú dnes rokovať ministri obrany krajín Severoatlantickej aliancie. Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga bude reč aj o možnom poskytnutí stíhacích lietadiel, o ktoré Kyjev západných spojencov zatiaľ márne žiada.

Ministri obrany krajín bloku sa stretávajú takmer rok po začatí ruskej invázie a v čase, keď Ukrajina čelí obnovenému tlaku ruských síl na východe krajiny. Podľa Stoltenberga už Rusko začalo očakávanú ofenzívu a krajiny NATO musia urýchliť zvlášť dodávky munície, paliva a náhradných dielov, ktorých sa ukrajinskej armáde nedostáva. S konkrétnymi aktuálnymi potrebami svojej krajiny oboznámi kolegov ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

NATO
Zobraziť galériu (5)
NATO  (Zdroj: Getty Images)

Ministri by dnes mali hovoriť aj o súvisiacom zvýšení výdavkov na obranu

Pred popoludňajším začiatkom ministerskej schôdzky sa dopoludnia stretne kontaktná skupina pre Ukrajinu pod vedením amerického ministra obrany Lloyda Austina. Práve v tomto formáte spojenecké krajiny často ohlasujú nové dodávky zbraní Kyjevu. Nemecko a ďalšie štáty v posledných dňoch vyšli v ústrety žiadosti Ukrajiny a sľúbili poskytnúť západné tanky, predovšetkým nemecké stroje Leopard 2. Témou by dnes mali byť aj stíhačky, ktoré zatiaľ žiadna krajina Ukrajine neprisľúbila, niektoré to však v budúcnosti nevylučujú. Stoltenberg v pondelok vyhlásil, že by tento krok neznamenal priamy vstup aliancie do konfliktu.

Popri konflikte na Ukrajine a navyšovaní výroby zbrojárok by dnes ministri mali hovoriť aj o súvisiacom zvýšení výdavkov na obranu. Ďalšou témou bude aj možné posilnenie podpory Gruzínska, Moldavska a Bosny, ktoré v rôznej miere tiež čelí ruskej hrozbe.

Putin v poslednom čase pravidelne cestuje obrneným vlakom

Ruský prezident Vladimir Putin zhruba od začiatku vojny na Ukrajine pre svoje cesty pravidelne využíva obrnený vlak. S odvolaním sa na nemenovaného Putinovho známeho o tom napísal ruský investigatívny portál Dosje založený kritikom Kremľa Michailom Chodorkovským. Tento spôsob dopravy Putinovi do veľkej miery umožňuje cesty tajiť, uvádza portál. Zatiaľ čo monitorovanie letov prezidentskej letky umožňujú rôzne nástroje, v prípade vlakov osobnej dopravy takéto možnosti nie sú.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/Russian Presidential Press Office/Sputnik Pool Photo via AP)

Vlak, ktorým cestuje Putin, sa pritom od bežných súprav ruských dráh na prvý pohľad príliš nelíši. Rovnako ako iné vlaky je šedivý s červeným pruhom. Vagóny používané Putinom sú ale obrnené. Vlak má údajne na koľajniciach prioritu a prispôsobujú sa mu cestovné poriadky. Súčasťou súpravy je podľa webu Putinovvo vozidlo s spálňou a pracovnou, vozidlo pre sprievod a vagón pre utajovanú komunikáciu. Hodnota vlaku podľa investigatívneho portálu prevyšuje miliardu rubľov (300 miliónov korún).

Obrneným vlakom z bezpečnostných dôvodov cestuje tiež líder Severnej Kórey Kim Čong-un

"Vlak môže vyjsť spontánne, bez ohlásenia. Po začiatku vojny, na prelome februára a marca začal (Putin) veľmi často používať vlak, hlavne pri cestách do svojej rezidencie vo Valdaji (asi 400 kilometrov severozápadne od Moskvy)," povedal portálu jeho nemenovaný zdroj.Obrneným vlakom z bezpečnostných dôvodov cestuje tiež líder Severnej Kórey Kim Čong-un. Rovnaký spôsob dopravy zvolil už jeho otec Kim Čong-il.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu