Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po úniku plynu v detskom centre v USA hospitalizovali približne 25 detí

Po úniku plynu v detskom centre v Pensylvánii hospitalizovali vyše 20 detí Zobraziť galériu (4)
Po úniku plynu v detskom centre v Pensylvánii hospitalizovali vyše 20 detí (Zdroj: SITA/Daniel Patrick Sheehan/The Morning Call via AP)

ALLENTOWN - Približne 25 detí a osem zamestnancov detského strediska v meste Allentown v americkom štáte Pensylvánia museli v utorok previezť do nemocníc po tom, čo tam došlo k úniku jedovatého oxidu uhoľnatého. Hoci viacero z nich vykazovalo príznaky otravy, väčšina je už v stabilnom stave.

Pôvodne sa personál zariadenia Happy Smiles Learning Center obrátil na záchrannú službu ohľadom jedného dieťaťa, ktoré bolo v bezvedomí. Avšak privolaní hasiči a záchranári zistili zvýšenú hladinu oxidu uhoľnatého. To vyvolalo okamžitú evakuáciu celého zariadenia a na miesto dorazili všetky miestne záchranárske vozidlá, povedal John Christopher z hasičského zboru v Allentowne.

Únik mohol spôsobiť zablokovaný ventilačný systém

Jedna zo žiačok, deväťročná Danyelis Polancová, priblížila, že po vstupe do centra ju začal bolieť nos a hlava, štípali ju oči a pociťovala závrat. Miestne noviny The Morning Call citovali predstaviteľa plynárenskej spoločnosti, podľa ktorého bol únik spôsobený nefunkčným vykurovacím zariadením a zablokovaným ventilačným systémom. Táto verzia však zatiaľ nebola oficiálne potvrdená.

Po úniku plynu v detskom centre v Pensylvánii hospitalizovali vyše 20 detí
Zobraziť galériu (4)
Po úniku plynu v detskom centre v Pensylvánii hospitalizovali vyše 20 detí  (Zdroj: SITA/Daniel Patrick Sheehan/The Morning Call via AP)

Otrava oxidom uhoľnatým môže viesť až k smrti. Ide o bezfarebný plyn bez chuti a zápachu, ktorý vzniká nedokonalým spaľovaním palív, akými sú ropa, drevo či uhlie. Spôsobuje vytláčanie kyslíka z červených krviniek, čo vedie k poškodeniu životne dôležitých orgánov.

Zo štatistík amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vyplýva, že v dôsledku neúmyselného nadýchania sa veľkým množstvom oxidu uhoľnatého zomrie v USA každoročne viac ako 400 ľudí a do nemocníc prijmú 4000 osôb.

Viac o téme: PlynúnikDetské centrumAllentown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu