Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dánsky ostrov Bornholm sa ocitol bez elektriny: Došlo k prerušeniu podmorského kábla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

KODAŇ - Dánsky ostrov Bornholm v Baltskom mori zasiahol v pondelok rozsiahly výpadok elektrickej energie. Tamojšie úrady uviedli, že došlo k prerušeniu podmorského kábla zo Švédska, ktorým sa zabezpečuje dodávka elektriny.

Spoločnosť TREFOR, zásobujúca Bornholm elektrickou energiou, podľa agentúry AFP uviedla, že zisťuje okolnosti, ktoré viedli k výpadku dodávok elektrickej energie. Zaznamenaný bol krátko pred 08.00 h. Spoločnosť TREFOR uviedla, že tretina obyvateľov mala dodávky elektriny obnovené do 09.35 h miestneho času. Do poludnia elektrinu mali mať obyvatelia na celom ostrove. Spoločnosť Energinet, ktorá vlastní podmorský kábel zásobujúci Bornholm elektrinou, informovala, že výpadok v dodávkach spôsobila porucha vo vysokonapäťovej sieti.

K výpadkom došlo po poškodení plynovodov

Dodala, že na lokalizácii problému sa pracuje. Bornholm je skalnatý ostrov s rozlohou 588 kilometrov štvorcových a leží južne od Švédska. Žije na ňom takmer 40.000 ľudí. K výpadku dodávok elektriny došlo po tom, ako boli koncom septembra výbuchmi poškodené dva plynovody postavené v Baltskom mori Ruskom – dva úniky plynu boli zaznamenané pri pobreží Švédsku a dva pri Dánsku. Všetky tieto miesta sa nachádzajú v medzinárodných vodách.

Vlády Dánska a Švédska následne uviedli, že majú podozrenie, že šlo o úmyselnú sabotáž s použitím niekoľko stoviek kilogramov výbušnín. Pri únikoch z plynovodov Nord Stream 1 a 2 sa do ovzdušia dostalo obrovské množstvo metánu, dodala AFP.

Viac o téme: DánskoOstrovBornholmBez elektriny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu