Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európska komisia odporúča štatút kandidáta pre Bosnu a Hercegovinu

Oliver Várhelyi Zobraziť galériu (2)
Oliver Várhelyi (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Európska komisia v stredu odporučila udelenie štatútu kandidátskej krajiny Bosne a Hercegovine. Oznámil to komisár pre susedskú politiku a rozšírenie Únie Olivér Várhelyi.

Komisár Várhelyi presnejšie informácie poskytne neskôr popoludní, medzitým však informáciu o snahe udeliť štatút kandidátskej krajiny Bosne a Hercegovine potvrdila aj predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová. Urobila tak dopoludnia počas vystúpenia na Konferencii veľvyslancov EÚ v roku 2022 v Bruseli.

Von der Leyenová pripomenula, že pred rokom navštívila krajiny západného Balkánu, a spresnila, že súperi EÚ sa na tento región "pozerajú ako na geopolitickú šachovnicu", pričom ich cieľom je vraziť klin medzi západný Balkán a zvyšok Európy. Podľa jej slov drvivá väčšina občanov západného Balkánu túži byť súčasťou EÚ, a preto Únia musí posilniť dôveryhodnosť svojho prístupového procesu.

Kandidátmi na vstup do EÚ sú aj Ukrajina a Moldavsko

Tohtoročné spustenie prístupového procesu a rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom označila za "skutočný míľnik" a ocenila, že už aj Ukrajina a Moldavsko sú kandidátmi na vstup do Európskej únie a že bola uznaná aj európska perspektíva Gruzínska. "Dnes navrhujeme udeliť štatút kandidátskej krajiny Bosne a Hercegovine," povedala von der Leyenová pred veľvyslancami, ktorí EÚ zastupujú vo svete.

"Európou opäť fúka vietor zmien. Rovnako ako v 70. rokoch, keď si Španielsko, Portugalsko a Grécko zvolili demokraciu. Alebo keď bojovníci za slobodu zbúrali Berlínsky múr. Samozrejme, je na kandidátskych krajinách, aby zreformovali svoje hospodárstva a inštitúcie a postúpili smerom k našej Únii. Ale je našou povinnosťou ich podporovať všetkými možnými spôsobmi. Toto je chvíľa Európy. A je len na nás, ako túto chvíľu využijeme," uviedla šéfka eurokomisie.

Várhelyi a Borell vyzvali politikov na urýchlenie reforiem

Eurokomisár pre susedstvo a rozširovanie Olivér Várhelyi označil politiku rozširovania EÚ za geostrategickú investíciu do mieru, stability, bezpečnosti a sociálno-ekonomického rastu. "Naše správy ponúkajú vecné a spravodlivé hodnotenie a jasné usmernenie práve preto, aby umožnili našim partnerom identifikovať, kam treba v reformách pridať. Neexistuje žiadna alternatíva a je v našom spoločnom záujme urýchliť integračný proces, počnúc západným Balkánom, kde už mnoho rokov investujeme, aby sme tieto krajiny priblížili k EÚ," vysvetlil Várhelyi.

Odporúčanie udeliť štatút kandidátskej krajiny pre Bosnu a Hercegovinu označil za historický moment. Vyzval jej politických lídrov, aby túto príležitosť čo najlepšie využili a riadili sa  odporúčaniami EK pri presadzovaní reforiem. Ide o plnenie 14 kľúčových priorít pre začatie prístupových rokovaní.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyjadril nádej, že Bosna a Hercegovina a celý región využije túto šancu a nadviaže na ňu implementáciou kľúčových reforiem. Teraz je na Rade EÚ, aby zvážila odporúčania EK a prijala rozhodnutia o ďalších krokoch.

Viac o téme: ŠtatútKandidát Bosna a HercegovinaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu