Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Poľská spoločnosť PERN zaznamenala únik v jednom potrubí ropovodu Družba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľský prevádzkovateľ ropovodu PERN dnes oznámil, že v utorok večer zistil únik v jednom potrubí ropovodu Družba, ktorým prúdi ropa z Ruska do Európy. Príčiny úniku, ktorý bol detekovaný zhruba 70 kilometrov od mesta Plock v strednom Poľsku, nie sú v tejto chvíli známe. Južná vetva ropovodu, ktorá privádza ropu aj do Českej republiky je podľa spoločnosti PERN v poriadku. Informovala o tom agentúra Reuters.

"V tejto chvíli všetky služby spoločnosti PERN (technický, prevádzkový, vnútropodnikový hasičský zbor a sekcia ochrany životného prostredia) prijímajú opatrenia v súlade s postupmi stanovenými pre tento typ situácie," uviedol prevádzkovateľ ropovodu.

Ropovod Družba začína v Rusku na východnom brehu Volgy a v Bielorusku sa delí na dve vetvy - severná vedie do Poľska a do Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Druhá línia ropovodu a ďalšie prvky infraštruktúry spoločnosti PERN fungujú normálne, uviedol poľský podnik.

Z embarga bude dočasne vyradená preprava ropy práve ropovodom Družba

V prvej polovici augusta boli dodávky strategickej suroviny ropovodom Družba z Ruska do strednej Európy prerušené pre problém s ruskými platbami za prepravu ropy cez Ukrajinu.

Na začiatku júna Európska únia schválila v rámci šiesteho balíka sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu zákaz dovozu väčšiny ruskej ropy od prelomu roka. Z embarga bude dočasne vyradená preprava ropy práve ropovodom Družba zásobujúcim Česko, Slovensko a Maďarsko.

Zrejme išlo o nehodu 

Poľský prevádzkovateľ ropovodu PERN zistil únik ropy v jednom z potrubí ropovodu Družba. Ten prepravuje ropu z Ruska do Európy. Najnovšia situácia ešte zvýšila obavy o energetickú bezpečnosť Európy po tom, ako koncom septembra došlo k viacerým únikom plynu z plynovodov Nord Stream. 

Podľa poľských úradov však v prípade úniku z ropovodu Družba išlo zrejme o nehodu, a nie o sabotáž. "V tomto prípade môžeme hovoriť o neúmyselnom poškodení," povedal pre Reuters Mateusz Berger, predstaviteľ poľskej vlády zodpovedný za energetickú infraštruktúru. Podľa neho momentálne neexistujú žiadne indície, ktoré by nasvedčovali poškodeniu ropovodu Družba v dôsledku sabotáže. 

Ceny ropy klesli, cena Brentu skĺzla pod 94 USD za barel 

Ceny ropy klesli v stredu tretí deň po sebe, pričom cena Brentu skĺzla pod 94 USD za barel (159 litrov). Vývoj cien ovplyvnilo opätovné posilnenie dolára a pretrvávajúce obavy o vývoj svetovej ekonomiky. Navyše Čína pokračuje vo svojej politike nulovej tolerancie voči ochoreniu COVID-19, čo vyvoláva obavy z poklesu dopytu po rope. 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri dosiahla do 7.30 h SELČ 93,72 USD (96,39 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 57 centov (0,60 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s novembrovým kontraktom dosiahla 88,66 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 69 centov alebo 0,77 %. Na záver utorkového obchodovania (11. 10.) klesli ceny ropy v obidvoch prípadoch približne o 2 %.

Dolár sa v stredu posilnil oproti japonskému jenu na nové 24-ročné maximum po tom, ako sa zvýšili obavy z inflácie a ďalšieho výrazného rastu úrokových sadzieb. Správu o ostatnom vývoji spotrebiteľských cien v USA by Washington mal zverejniť vo štvrtok 13. októbra.   

Navyše Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil tento týždeň prognózu vývoja svetovej ekonomiky na budúci rok, pričom varoval pred rastúcim rizikom globálnej recesie. Napriek zhoršenej prognóze vývoja ekonomiky však zároveň vyzval centrálne banky, aby pokračovali v boji proti inflácii. 

Na trhy s ropou okrem toho vplýva pokračujúca politika nulovej tolerancie voči chorobe COVID-19 v Číne. Peking znovu začal vo väčšej miere testovať obyvateľov veľkých miest vrátane Šanghaja, keďže počet pozitívnych na COVID-19 opäť stúpol. Ázijská krajina je druhým najväčším spotrebiteľom ropy na svete a prísne protipandemické opatrenia signalizujú obmedzenie dopytu po komodite.

Ekonómovia zároveň odhadujú, že zásoby ropy v Spojených štátoch po dvoch týždňoch poklesu za minulý týždeň vzrástli, a to o 1,8 milióna barelov. Predbežné údaje zverejní Americký ropný inštitút (API) v stredu a oficiálne údaje americké ministerstvo energetiky vo štvrtok.

Viac o téme: únikRopovodPoľskoDružbaPERN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu