Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ohromujúce slová lekára: Očkovanie v detskom veku vás môže ochrániť pred opičími kiahňami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Čo by ste zaradili medzi najväčšie úspechy v histórii ľudstva? Mnohým napadne let do vesmíru či prvé počítače. Podľa lekára Michaela Mosleyho je to vynájdenie vakcíny a následná očkovacia kampaň proti kiahňam. Tento vírus zabil v 20. storočí vyše tristo miliónov ľudí, preto sa jeho potlačenie považuje za výhru nad smrťou. A dokonca vraj očkovanie proti nemu vie zabrániť aj infekcii opičími kiahňami.

Podľa Michaela Mosleyho, ktorý pracuje aj ako moderátor programov o medicíne, je očkovanie darom, pretože keď ste v minulosti už podstúpili vakcináciu, môže vás to ochrániť aj pred súčasným vírusom opičích kiahní. Len v Británii bolo od jeho vypuknutia pred zhruba štyrmi týždňami zaznamenaných už vyše dvesto prípadov, informuje Daily Mail. Choroba je smrteľná len vo veľmi málo prípadoch. Vyrážky a pľuzgiere, ktoré sú najzreteľnejším prejavom opičích kiahní, sa objavia najprv na chodidlách, dlaniach a potom na celom tele. 

Ľudia nad 51 rokov sú proti opičím kiahňam chránení

Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že v súčasnosti sa netreba obávať prepuknutia pandémie. Situácia ale nie je celkom pokojná a prípady sa dôkladne monitorujú. Odborníci sa obávajú, že keď sa bude vírus opičích kiahní ďalej šíriť, môže zmutovať na niečo oveľa nákazlivejšie, ako to bolo v prípade koronavírusu. Objavila sa však aj pozitívna správa. Ľudia nad 51 rokov sú proti opičím kiahňam chránení vďaka vakcíne proti pravým kiahňam. Do roku 1971 sa totiž v Británii podávala malým deťom ako prevencia. Na Slovensku sa povinne očkuje proti desiatim ochoreniam, uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR. 

Ohromujúce slová lekára: Očkovanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool)

Vakcíny proti kiahňam ponúkajú až 85-percentnú ochranu proti opičím kiahňam. Obzvlášť pôsobivé je, že o desaťročia neskôr, keď sú ľudia, ktorí boli očkovaní ako deti, opakovane testovaní, stále vykazujú silnú ochrannú protilátku (najstarší doteraz zistený záznam s ochranou vďaka očkovaniu mal človek vo veku 90 rokov). V konečnom dôsledku by to mohlo pomôcť vysvetliť, prečo sa väčšina prípadov opičích kiahní vyskytla u ľudí mladších ako 50 rokov. Vaše telo však neochráni len vakcína proti kiahňam, je preto nutné dodržiavať hygienické opatrenia, ktoré v tejto súvislosti odporúčajú lekári. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu