Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Úrad WHO pre Európu vyzval na spoločný boj proti opičím kiahňam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Regionálny úrad Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu v stredu vyzval na naliehavý spoločný boj proti šíreniu opičích kiahní a na spravodlivé rozdeľovanie vakcín. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Európa zostáva ohniskom šírenia opičích kiahní, pričom tamojších 25 krajín hlásilo už vyše 1500 prípadov tohto ochorenia, oznámil v stredu regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Henri Kluge. To je približne 85 percent z celkového počtu celosvetových prípadov, dodal.

"Rozsah tejto nákazy predstavuje skutočné riziko; čím dlhšie sa vírus bude šíriť, tým ďalej sa dostane a tým silnejšie sa uchytí v neendemických krajinách," uviedol Kluge a myslel tým krajiny, kde sa vírus až do mája tohto roka nevyskytoval vôbec alebo len zriedkavo.

Vyskytujú sa prevažne u mužov

Vírus využíva na šírenie také príležitosti, aké sa naskytnú. "Ale - a to je dôležité - musíme pamätať na to, že samotné opičie kiahne sa nespájajú so žiadnou konkrétnou skupinou (ľudí)," upozornil Kluge. Zatiaľ sa však ochorenie zistilo v Európe prevažne u mužov, ktorí majú pohlavný styk s mužmi. Kluge tiež zdôraznil, že opičie kiahne by nemali byť dôvodom na rušenie podujatí počas nadchádzajúcej letnej sezóny. Leto s početnými akciami a festivalmi je podľa neho skôr príležitosťou na oboznamovanie verejnosti s informáciami o tomto ochorení.

Steve Taylor, riaditeľ Európskej asociácie organizátorov pochodov pride (EPOA), oznámil na spoločnej tlačovej konferencii s Klugem spoluprácu s WHO - aj vzhľadom na okolo 750 plánovaných akcií Gay Pride. Cieľom je pracovať s faktami, aby sa ľudia mohli chrániť sami seba, ale aj svojich blízkych a svoju komunitu, vysvetlil Taylor.

Viac o téme: BojVakcínyŠírenieEurópaWHOOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu