Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

ODHALENIE Rusi použili v Buči brutálnu muníciu: Jej zvyšky objavili v desiatkách obetí

Exhumácia tiel civilistov zabitých počas ruskej okupácie v Buči
Zobraziť galériu (2)
Exhumácia tiel civilistov zabitých počas ruskej okupácie v Buči (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - V Buči v kyjevskej oblasti použili ruské jednotky neobvyklé zbrane. Išlo o granáty naplnené šípkami. Boli nájdené v desiatkach obetí. Použitie šípkovej munície na civilistoch je považované za vojnový zločin.

Kovové šípky našli v telách obetí patológovia. "Rovnako ako moji kolegovia v oblasti sme našli v telách mužov i žien niekoľko tenkých, klincom podobných objektov. Je veľmi ťažké ich nájsť v tele, pretože sú veľmi štíhle," uviedol pre The Guardian forenzný lekár Vladyslav Pirovskyj. 

Šípky boli nájdené najmä u obetí z Buči a Irpiny. Aj experti potvrdili, že podobné zbrane s názvom flechettes sa využívali proti pechote v prvej svetovej vojne. Dokázali vraj preraziť aj prilbu. Granáty so šípkami boli ruskou armádou použité tesne predtým, ako sa z oblasti začala sťahovať. Svedkyňa Svitlana Čmutová uviedla, že niekoľko šipiek našla zapichnutých vo svojom aute.

Granáty so šípkami fungujú ako črepinový projektil, lenže sú naplnené šípkami spojenými voskom, hovorí expert na zbrane Neil Gibson. Podobnú muníciu majú aj Američania. Ide o granáty APERS. Jeden granát M546 ráže 105 mm ich obsahuje 8000. Zatiaľ čo v druhej svetovej vojne sa šípková zbraň nevyužívala, uvažovalo sa o jej použití vo vietnamskej vojne. Nakoniec sa projekt neuskutočnil.

Muži v ochranných výstrojoch exhumujú telá civilistov zabitých počas ruskej okupácie v Buči
Zobraziť galériu (2)
Muži v ochranných výstrojoch exhumujú telá civilistov zabitých počas ruskej okupácie v Buči  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Aj Izrael používa šípkovú muníciu, využil ju napríklad pri operáciách v pásme Gazy a v Libanone. Majú na svedomí aj smrť novinára agentúry Reuters Fadíla Šanu. I keď náboje so šípkami nie sú zakázané, ich použitie proti civilistom sa považuje za vojnový zločin.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojnový zločinŠipkové granáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu