Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

NASA sa podelila o úchvatnú simuláciu: Toto sa stane, keď vás pohltí čierna diera! Strašidelné, pozrite

(Zdroj: YouTube/NASAGoddard)

MARYLAND – Možno aj vy ste si kládli otázku, čo by sa stalo, keby ste spadli do čiernej diery. Expert z NASA sa nedávno podelil o odpoveď. Video, ktoré vytvoril pomocou superpočítača, demonštruje túto hrôzostrašnú udalosť.

Na videu pracoval astrofyzik Jeremy Schnittman z Goddard Space Flight Center NASA. Zábery ukazujú, ako by to vyzeralo, keby niekto spadol do čiernej diery. Schnittman vysvetlil, že video sa rozhodol urobiť kvôli početným otázkam zo strany verejnosti. „Ľudia sa na to často pýtajú a simulácia týchto ťažko predstaviteľných procesov mi pomáha spájať matematiku z teórie relativity so skutočnými dôsledkami v skutočnom vesmíre,“ uviedol, informuje oficiálna webová stránka NASA.

Schnittman vo videu predstavil dva scenáre, ktoré vytvoril pomocou superpočítača NASA. „Simuloval som dva rôzne scenáre, jeden, kde kamera – náhrada za odvážneho astronauta – jednoducho minie horizont udalostí a potom je vymrštená ako z praku do vesmíru, a druhý, kde prekročí hranicu a spečatí svoj osud,“ priblížil. Gravitačná sila nad hranicou je však taká silná, že jej príťažlivosti nemôže uniknúť nič – ani svetlo.

Schnittman dokonca vysvetlil, do akej čiernej diery by bolo najlepšie spadnúť. „Ak máte na výber, je lepšie spadnúť do supermasívnej čiernej diery,“ uviedol. Čierne diery, ktoré obsahujú až asi 30 hmotností Slnka, majú oveľa menšie horizonty udalostí a silnejšie slapové sily, ktoré môžu roztrhnúť približujúce sa objekty skôr, ako sa dostanú k horizontu.

Viac o téme: Čierna dieraSimuláciaNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu