Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň trinásty (8. marec 2022)

Zobraziť galériu (26)
(Zdroj: koláž Topky.sk - TASR/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP, SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak, Emilio Morenatti, TASR/Radovan Stoklasa, )

KYJEV - Už trinásť dní trvá ruská invázia Ukrajiny. Rokovania nepriniesli zatiaľ žiadny výsledok a ruská armáda stále ostreľuje mestá s nevinnými civilistami. Z mnohých miest hlásia ranených aj mŕtvych. Situáciu aj dnes sledujeme online.

 

Naživo z Kyjeva

VOJNA na Ukrajine nás prebudila zo sna: Zo Zelenského sa stal líder, ktorý zmobilizoval svet a postavil sa Putinovi (Zdroj: Topky/AMaj)


22:00 Poľsko je pripravené odovzdať Spojeným štátom všetky svoje stíhačky sovietskej konštrukcie MiG-29, uviedol dnes na twitteri hovorca ministerstva zahraničia vo Varšave Lukasz Jasina. O poskytnutie bojových lietadiel opakovane žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina čelí ruskej invázii.

21:35 Švédsko a Fínsko sa v prípade vojenského útoku budú spoliehať na klauzulu o spoločnej obrane Európskej únie (EÚ). V utorok to oznámila švédska premiérka Magdalena Anderssonová. 

21:20 Izrael v utorok oznámil, že je pripravený prijať zhruba 5000 utečencov z Ukrajiny a ďalším 20.000 Ukrajincom, ktorí do židovského štátu prišli ešte pred ruskou inváziou, je ochotný umožniť dočasný pobyt. 

21:15 Ruské ozbrojené sily od začiatku konfliktu na Ukrajine zničili takmer 900 ukrajinských tankov a iných obrnených vozidiel. V utorok to uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí a dodalo, že sa im podarilo zostreliť aj 84 dronov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Profimedia)

21:00 Kanadský premiér Justin Trudeau v utorok oznámil, že jeho krajina vysiela do Lotyšska ďalších 150 vojakov a v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zároveň posilní svoju vojenskú misiu, známu ako Operation Reassurance, vo východnej Európe. Informovala o tom agentúra Reuters. 

Kanadský premiér Justin Trudeau
Zobraziť galériu (26)
Kanadský premiér Justin Trudeau  (Zdroj: SITA/Adrian Wyld/The Canadian Press via AP)

20:55 Ukrajina bude naďalej splácať svoje dlhy načas a v plnom rozsahu, napriek ruskej invázii. Uviedlo to v utorok ukrajinské ministerstvo financií. Krajinu do veľkej miery podporili financie od spojencov a medzinárodných inštitúcií, ktoré po útoku Ruska koncom februára poskytli Ukrajine pomoc.

20:50 Vojna na Ukrajine zasiahne do vývoja svetovej ekonomiky, keďže konflikt sa odráža na raste cien ropy a ďalších komodít. Negatívny vplyv by však mohla zmierniť Čína a jej kroky na stabilizáciu ekonomiky, ako aj sila amerického pracovného trhu. Uviedli to v utorok analytici investičnej banky Citigroup.

20:45  Útoky ruskej armády na ukrajinské mesto Charkov si za uplynulých 24 hodín vyžiadali najmenej 27 civilných obetí, uviedol v utorok predstaviteľ miestnej polície Serhij Bolvinov. TASR o tom informovala na základe správy agentúry Reuters.

 Na snímke zničená bytovka po ostreľovaní v meste Charkov
Zobraziť galériu (26)
Na snímke zničená bytovka po ostreľovaní v meste Charkov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Marienk)

20:30 Rusko oznámilo, že od stredy rána bude na Ukrajine platiť humanitárne prímerie, počas ktorého má prebehnúť evakuácia civilistov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany.

"S účinnosťou od 10.00 h moskovského času (8.00 SEČ) 9. marca 2022 vyhlasuje Ruská federácia režim pokoja a pripravenosť poskytnúť humanitárne koridory," vyhlásil v utorok večer odbor ruského ministerstva obrany poverený humanitárnymi záležitosťami na Ukrajine.

Vladimír Putin, v pozadí Dmitrij Peskov
Zobraziť galériu (26)
Vladimír Putin, v pozadí Dmitrij Peskov  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Rusko zároveň navrhlo Ukrajine, že do 3.00 h moskovského času (1.00 h SEČ) sa môžu dohodnúť na trasách humanitárnych koridorov a čase ich otvorenia.

V utorok ráno prebehla na niektorých miestach evakuácia civilistov vrátane mesta Sumy, odkiaľ počas dňa odišli dva konvoje, a tiež Kyjeva, Černihiva, Charkova a Mariupolu na pobreží Azovského mora. Ukrajinskí predstavitelia však predpoludním obvinili Rusko z porušenia prímeria a z ostreľovania humanitárneho koridoru v Mariupole. Podľa Ruska bola na vine ukrajinská strana.

20:25 Britská verejnoprávna stanica BBC v priebehu utorka obnoví svoje vysielanie z Ruska po tom, čo ho minulý týždeň dočasne pozastavila v reakcii na nový, prísny mediálny zákon. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

20:20 Do Nemecka prišlo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 64.604 utečencov. V utorok to oznámil hovorca nemeckého ministerstva vnútra, informuje agentúra DPA. V noci z nedele na pondelok dorazilo do Berlína podľa oficiálnych údajov viac ako 13.000 ukrajinských utečencov. 

Ukrajinskí utečenci na vlakovej stanici v Budapešti.
Zobraziť galériu (26)
Ukrajinskí utečenci na vlakovej stanici v Budapešti.  (Zdroj: TASR/Zoltan Balogh/MTI via AP)

20:10 Organizácia Spojených národov odporučila svojim zamestnancom nepoužívať v súvislosti s Ukrajinou slová "vojna" alebo "invázia". Uprednostniť majú výrazy "konflikt" či "vojenská ofenzíva".

20:05 Mesto Košice začína pod náporom množstva vojnových utečencov z Ukrajiny čeliť humanitárnej katastrofe. Vyhlásil to v utorok košický primátor Jaroslav Polaček. Pri riešení situácie podľa neho chýba riadiaca jednotka zo strany štátu smerom na samosprávu, efektívna podpora, informovanie či manažovanie. 

Jaroslav Polaček: Košiciam hrozí humanitárna kríza (Zdroj: TASR - František Iván)

19:45 Francúzsky krajne pravicový prezidentský kandidát Éric Zemmour vyjadril v utorok presvedčenie, že Ukrajinci s rodinnými väzbami na Francúzsko by mali dostať víza. Naopak, takúto možnosť by nemali mať tí, ktorí utekajú pred ozbrojenými konfliktmi z arabských moslimských krajín. "Ak majú väzby na Francúzsko, ak majú vo Francúzsku rodinu vo Francúzsku... dajme im víza," povedal Zemmour pre televíziu BFM.

Éric Zemmour
Zobraziť galériu (26)
Éric Zemmour  (Zdroj: TASR/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

19:40 Taliansky výrobca luxusných športových áut Ferrari pozastavuje export svojich vozidiel na ruský trh. Automobilka tak, podobne ako ďalšie svetové značky, reaguje na inváziu Ruska na Ukrajinu. "Vzhľadom na súčasnú situáciu sa spoločnosť Ferrari rozhodla až do odvolania zastaviť výrobu vozidiel pre ruský trh," oznámila automobilka v utorok.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Profimedia)

19:35 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhlásilo, že Rusko a Spojené štáty by sa mali vrátiť k princípu "pokojného spolunažívania" z čias studenej vojny. Ministerstvo vyjadrilo nádej na obnovenie normálnych vzťahov medzi Ruskom a USA. 

19:30 Tri dospelé osoby prišli o život a tri deti utrpeli zranenia po tom, ako pod ich autom na Ukrajine vybuchla protipechotná mína. K incidentu došlo v utorok v Černihivskej oblasti ležiacej severne od hlavného mesta Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ukrajinskej ombudsmanky Ľudmyly Denisovovej. Dospelé osoby skonali priamo na mieste. Deti utrpeli zranenia rôznej závažnosti a previezli ich do neďalekých nemocníc. 

19:20 Zo severoukrajinského mesta Sumy sa počas dnešného dočasného prímeria evakuovalo takmer 3500 civilistov. Podľa agentúry Reuters to povedal gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj. Približne 1700 z týchto ľudí boli zahraniční študenti, prímerie v oblasti bolo prerušené raz blízko kontrolného stanoviska.

19:15 Spoločnosť McDonald's dnes oznámila, že kvôli ruskej invázii na Ukrajinu dočasne uzavrie všetkých svojich 850 reštaurácií v Rusku. Gigant v oblasti rýchleho občerstvenia však bude aj naďalej svojim zhruba 62.000 zamestnancom v Rusku vyplácať mzdy. Informuje o tom agentúra AP.

Logo americkej siete rýchleho občerstvenia McDonald’s
Zobraziť galériu (26)
Logo americkej siete rýchleho občerstvenia McDonald’s  (Zdroj: TASR/AP Photo/Nam Y. Huh)

19:10 Európska komisia (EK) v utorok počas pracovného výjazdu do Štrasburgu predložila plán podpory, ktorú EÚ poskytuje ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine ako aj krajinám EÚ, ktoré ukrajinských utečencov prijímajú. Na humanitárnu pomoc EÚ zo svojho rozpočtu doteraz vyčlenila 500 miliónov eur. 

19:00 Viac než 60 ukrajinských nemocníc nedokáže v dôsledku ruských útokov poskytovať pacientom zdravotnú starostlivosť. "Teroristi z nepriateľskej krajiny vyradili z prevádzky 61 nemocníc," vyhlásil minister zdravotníctva Viktor Ľaško v televíznom vysielaní. Rusko naďalej popiera útoky na civilné ciele na Ukrajine.

18:50 Ruský prezident Vladimir Putin nikdy nedosiahne víťazstvo vo vojne s Ukrajinou, pretože nad ňou nikdy nedokáže získať plnú kontrolu. Vyhlásil to v utorok americký prezident Joe Biden.

Joe Biden
Zobraziť galériu (26)
Joe Biden  (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik)

18:45 Severoatlantická aliancia podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského "nefunguje správne", pretože nedokázala zabezpečiť bezletovú zónu nad jeho krajinou. Zelenskyj to povedal v utorok vo videopríhovore poslancom Dolnej snemovne britského parlamentu, pričom britského premiéra Borisa Johnsona vyzval, aby ešte viac sprísnil sankcie voči Rusku, ktoré zároveň označil za "teroristický štát". 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (26)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

18:40 Švédska premiérka Magdalena Anderssonová v utorok vyhlásila, že žiadosť jej krajiny o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) by mohla destabilizovať súčasnú bezpečnostnú situáciu v Európe. "Ak by sa Švédsko v súčasnej situácii rozhodlo poslať žiadosť o vstup do NATO, ešte viac by to destabilizovalo túto oblasť Európy a zvýšilo napätie," povedala Anderssonová pre médiá.

Magdalena Anderssonová
Zobraziť galériu (26)
Magdalena Anderssonová  (Zdroj: SITA/Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP)

18:35 Slovenský Červený kríž (SČK) vyzýva verejnosť, aby znak červeného kríža nepoužívala svojvoľne. Upozorňuje, že jeho používanie má presne stanovené pravidlá.

Na snímke riaditeľ Slovenského červeného kríža, územného spolku Svidník Slavomír Sakalík
Zobraziť galériu (26)
Na snímke riaditeľ Slovenského červeného kríža, územného spolku Svidník Slavomír Sakalík  (Zdroj: TASR - Maroš Černý)

18:25 Na základe žiadosti Severoatlantickej aliancie (NATO) sa Holandsko a Nemecko pripravujú na dodávku systému protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko. V utorok to oznámila holandská ministerka obrany Kajsa Ollongernová

18:05 Británia ponúkla Slovensku tisícku svojich vojakov, ktorí majú pomáhať pri humanitárnych aktivitách v súvislosti s prílevom utečencov z Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe tweetu slovenského premiéra Eduarda Hegera po jeho utorkovom stretnutí so šéfom britskej vlády Borisom Johnsonom v Londýne.

18:00 Dvaja mladí francúzski horolezci, špecializujúci sa na lezenie po stavbách vytvorených človekom, v pondelok bez lán alebo špeciálneho vybavenia zdolali najvyššiu budovu v Paríži a ako prejav solidarity s Ukrajinou a na uctenie si odvahy ukrajinského ľudu čeliaceho invázii Ruska rozvinuli na priečelí Tour Montparnasse ukrajinskú zástavu.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Profimedia)

17:50 Vojnový konflikt na Ukrajine skomplikoval realizáciu projektov, do ktorých sú zapojené viaceré samosprávy v Prešovskom a Košickom kraji. Na Ukrajine majú totiž partnerské mestá.

17:45 Veľkokapacitné asistenčné centrum pomoci pre utečencov z Ukrajiny, ktoré pripravuje hlavné mesto, vznikne v areáli a priestoroch bývalej dočasnej autobusovej stanice na Bottovej v Bratislave. Potvrdila to hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková, ako aj majiteľ spomenutých priestorov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

17:40 Ubytovací tábor pre 400 utečencov z Ukrajiny začala v utorok stavať stovka vojakov Armády Českej republiky (AČR) v kasárňach Mokraď na Liptove. Podľa veliteľa českých vojakov Pavla Kubalu pripravujú 20 stanov a sociálne kontajnery s toaletami a sprchami. 

Ubytovací tábor pre 400 utečencov z Ukrajiny stavajú na Liptove vojaci Armády ČR (Zdroj: TASR - Miroslav Jaroš)

17:35 Pri bojoch s ruskými jednotkami od 24. februára prišlo doteraz o život 13 vojačiek ukrajinských vzdušných síl. Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien to uviedla ukrajinská armáda.

17:30 Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns v utorok vyhlásil, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých už 2000 až 4000 ruských vojakov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Marienko)

17:25 Tisícky ruských turistov uviazli v Thajsku v dôsledku sankcií, ktoré uvalil Západ na Rusko za inváziu na Ukrajinu. Viac ako 7000 Rusov uviazlo v destináciách Phuket, Ko Samui, Phatthajá a Krabi v dôsledku zrušených letov, prudko klesajúcej hodnoty ruského rubľa a problémov s platbami od ruských bánk, ktoré boli odstrihnuté od medzibankového platobného systému SWIFT.

17:15 V sídle Európskeho  parlamentu (EP) v Štrasburgu vystúpila ukrajinská spisovateľka a aktivistka Oksana Zabužková, ktorá hovorila o ťažkej situácii svojich spoluobčanov vo vojne rozpútanej Ruskou federáciou. Mnoho životov by sa podľa nej dalo zachrániť, keby sa EÚ a Spojené štáty "prebudili" pred ôsmimi rokmi, keď Rusi anektovali Krym.

"Som tu, aby som vám ako spisovateľka, ktorá o jazyku niečo vie, povedala, že je to už vojna, nielen lokálny konflikt. Verte Putinovi, keď hovorí, že je ambiciózny. Prosím, nebojte sa chrániť nebo nad tými, ktorí tam bojujú za oslobodenie Európy od prízraku nového totalitarizmu," povedala Zabužková.

Oksana Zabužková
Zobraziť galériu (26)
Oksana Zabužková  (Zdroj: SITA/AP Photo/Pascal Bastien)

17:00 Z pražskej zoologickej záhrady vyrazil v pondelok prvý transport pomoci pre zvieratá na Ukrajine trpiace vojnou. Všetky potreby boli uhradené z prostriedkov špeciálnej zbierky pražskej zoo, do ktorej podpory sa zapojili české, slovenské aj európske zoologické záhrady. Do Poľska, odkiaľ sa bude pomoc distribuovať, zamierilo 2,5 tony krmiva a lekárskych pomôcok, informoval v utorok spravodajský webový portál Novinky.cz.

16:55 Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva Michelle Bacheletová v utorok slovne odsúdila Rusko za zatknutie takmer 13.000 ľudí za účasť na nenásilných protestoch proti invázii na Ukrajine. Takisto upozornila, že kritika vlády v Rusku je veľmi výrazne obmedzená. 

"Priestor na diskusiu alebo kritiku verejnej politiky, vrátane vojenského postupu proti Ukrajine, je v tejto krajine čoraz viac a závažne obmedzený," povedala. "Od médií žiadajú, aby používali len oficiálne (odobrené) informácie a termíny," povedala.

Michelle Bacheletová
Zobraziť galériu (26)
Michelle Bacheletová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Sophie Garcia)

16:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval v utorok s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o jeho snahách konať ako mediátor medzi Kyjevom a Moskvou. "Poďakoval som sa (Bennettovi) za sprostredkovateľské úsilie Izraela. Rozprávali sme sa o spôsoboch, ako ukončiť vojnu a násilie," napísal Zelenskyj na Twitteri.

16:25 Španielska prokuratúra v utorok oznámila, že spustila vyšetrovanie možných "závažných porušení medzinárodného humanitárneho práva" zo strany Ruska na Ukrajine. Cieľom vyšetrovania je "určiť kriminálnu povahu" ruskej invázie na Ukrajinu. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo nemecká spolková prokuratúra v Karlsruhe začala vyšetrovanie podozrení z vojnových zločinov, ktorých sa od začiatku invázie na Ukrajinu mohli dopustiť ruskí vojaci.

16:20 Poslanec lotyšského parlamentu Juris Jurašs (46) sa pridal k bojom proti ruským silám na Ukrajine. V utorok to oznámila Nová konzervatívna strana (JKP), ktorej je Jurašs členom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

16:00 Poľsko poskytne Ukrajine potravinovú pomoc prostredníctvom charitatívnych organizácií a vládnych zdrojov. Pre agentúru PAP to v utorok povedal poľský minister poľnohospodárstva Henryk Kowalczyk po telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským rezortným kolegom.

15:45 Študijné a kongresové stredisko Modra-Harmónia Univerzity Komenského (UK) nie je momentálne zaradené medzi strediská pre ubytovávanie utečencov z Ukrajiny. V prípade potreby je však najstaršia slovenská univerzita pripravená reagovať. "Rodinných príslušníkov našich ukrajinských študentov ubytovávame v Bratislave," priblížila hovorkyňa UK Lenka Miller. Ako potvrdila, zatiaľ sú vyčlenené kapacity dostatočné.   

15:30 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v utorok zverejnil nové odhady počtu civilných obetí a škôd spôsobených ruskou inváziou. Informovala o tom agentúra AP s tým, že tieto údaje nie je možné nezávisle overiť. Reznikov povedal, že ruské vojenské akcie už pripravili o život vyše 400 civilistov a ďalších 800 zranili. Medzi obeťami invázie je podľa ministra aj 38 detí. Ďalších 70 detí podľa neho utrpelo zranenia.

Ukrajinskí  vojaci pomahajú zraneným ľuďom ležiacim na ceste po ruskom ostreľovaní v meste Irpiň
Zobraziť galériu (26)
Ukrajinskí vojaci pomahajú zraneným ľuďom ležiacim na ceste po ruskom ostreľovaní v meste Irpiň  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andriy Dubchak)

15:20 Americký prezident Joe Biden oznámi zákaz dovozu ruskej ropy do Spojených štátov, píše agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s touto vecou. Ide o ďalší z krokov, ktorý Bidenova administratíva podniká proti Rusku v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu.

14:53 Únikový koridor dohodnutý s ruskou armádou z východoukrajinského mesta Sumy do centrálnejšie položeného mesta Poltava funguje. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra DPA. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve zverejnilo v utorok na Twitteri video, ktoré zachytáva civilistov s batožinou sediacich v mikrobusoch, zásobených množstvom fľaškovej vody. K štartujúcej kolóne sa pridali aj autá.

14:48 V St. Petersburgu počas protestov polícia zatkla niekoľko ľudí. 

14:36 Do utorňajšieho rána prišlo z Ukrajiny do Maďarska cez päť hraničných priechodov 178.894 utečencov, informovala agentúra MTI. Hovorkyňa vlády Alexandra Szentkirályiová po rokovaní Národnej humanitárnej koordinačnej rady (Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács) povedala, že starostlivosť o utečencov je priebežná a je nezávislá od toho, či iba prechádzajú krajinou, alebo sa v Maďarsku zdržia dlhší čas.

Ukrajinská utečenka sa ponáhľa na vlak do Budapešti so svojou trojročnou dcérou po úteku z Ukrajiny v maďarskom pohraničnom meste Záhony
Zobraziť galériu (26)
Ukrajinská utečenka sa ponáhľa na vlak do Budapešti so svojou trojročnou dcérou po úteku z Ukrajiny v maďarskom pohraničnom meste Záhony  (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

14:25 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok uviedol, že existujú dôveryhodné správy o tom, že sa Rusko na Ukrajine zameriava na civilistov, pričom zdôraznil potrebu zamedziť rozšíreniu tohto konfliktu do iných krajín. Informovala o tom agentúra Reuters.

14:07 Spoločnosť Shell prisľúbila, že už nebude odoberať ropu z Ruska. 

14:05 Potréty Volodymyra Zelenského a Vitaly Kitschka v Podgorici, hlavnom meste Čiernej Hory.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

14:00 Prímerie porušené! Ruské sily ostreľujú humanitárny koridor zo Záporožia do Mariupolu. Pripravených bolo osem nákladných áut a 30 autobusov na dodanie humanitárnej pomoci do Mariupolu a na evakuáciu civilistov do Záporožia. Informuje o tom ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. 

13:57 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva spustila 24. februára, bolo zabitých 406 civilistov a 801 utrpelo zranenia. Vyplýva to z najnovších údajov Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR), ktoré priblížila jeho hovorkyňa Liz Throssellová. Dodala však, že skutočné počty obetí "sú pravdepodobne omnoho vyššie". Informáciu priniesla v utorok stanica BBC.

13:52 Protesty v malom meste Oleshky, ktoré sa nachádza v regióne Cherson. 

13:45 Ruské jednotky sa podľa analýzy amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) pripravujú na útok na Kyjev, ktorý by sa mohol odohrať už v najbližších dňoch. V utorok na to upozornil britský denník The Guardian.

"Ruské sily sa sústreďujú na východnom, severozápadnom a západnom okraji Kyjeva a pripravujú sa na útok na hlavné mesto v najbližších 24 až 96 hodinách. Rusi si pripravujú zásoby a posily a zároveň podnikajú delostrelecké, letecké a raketové útoky, aby oslabili obranu a zastrašili obrancov," uvádza sa vo voľne dostupnej analýze.

13:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril ochotu viesť rozhovory o štatúte separatistických regiónov na východe krajiny a čiernomorského polostrova Krym anektovaného Ruskom.

Zelenskyj to podľa tlačovej agentúry DPA uviedol v pondelok večer vo vysielaní americkej televíznej stanice ABC.

Zároveň dal jasne najavo, že neustúpi požiadavkám Moskvy na uznanie nezávislosti dvojice samozvaných "ľudových republík" (Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky), ako ani ruskej vlády nad Krymom.

13:24 Počet útokov na nemocnice, sanitky a iné zdravotnícke zariadenia na Ukrajine sa v uplynulých dňoch rapídne zvýšil, uviedla v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Varovala, že Ukrajine dochádzajú životne dôležité zdravotnícke zásoby. Informácie pochádzajú z agentúry Reuters.

Ukrajinský vojak pomáha niesť človeka zraneného ostreľovaním v nemocnici v Mariupole
Zobraziť galériu (26)
Ukrajinský vojak pomáha niesť človeka zraneného ostreľovaním v nemocnici v Mariupole  (Zdroj: TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

13:15 Ľudia sa boja ísť, pretože ruská strana už predtým porušila svoje sľuby poskytnúť koridory. Počas posledných dvoch dní bolo niekoľko civilistov zabitých delostreleckou paľbou pri pokuse o evakuáciu cez humanitárny koridor z mesta Irpiň neďaleko Kyjeva.

13:01 Na Medzinárodný deň žien ukrajinské vojačky nahrali odkaz, v ktorom žiadajú, aby nepriateľské vojská opustili ich krajinu. 

12:51 Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok diskutovali s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom o situácii na Ukrajine s cieľom podporiť diplomatické úsilie o ukončenie vojny. Postoj Pekingu je však stále rezervovaný a krajina naďalej nechce odsúdiť kroky Ruska. Namiesto toho vyzýva na "maximálnu zdržanlivosť". Informovali o tom agentúry AFP, DPA a Reuters.

Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok diskutovali s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom
Zobraziť galériu (26)
Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok diskutovali s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom  (Zdroj: SITA/Benoit Tessier/Pool via AP)

12:38 Ukrajina v utorok predpoludním obvinila Rusko z porušenia prímeria a z ostreľovania humanitárneho koridoru, ktorého cieľom je umožniť civilistom opustiť obliehané prístavné mesto Mariupol na juhu krajiny. Informovala o tom agentúra AFP. Správu nebolo možné nezávisle overiť.

12:21 Ukrajinské médiá informujú, že humanitárne koridory zlyhali už tretíkrát. 

12:10 Rusko drží 300 tisíc civilistov ako rukojemníkov v Mariupole a bráni humanitárnu evakuáciu napriek dohodám so sprostredkovaním MVČK.

11:55 Dieťa zomrelo na dehydratáciu v ukrajinskom meste Mariupol, ktoré trpí výpadkom v dodávkach vody, oznámil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Citovala ho na webe britská stanica Sky News. Ruskými silami obliehaný Mariupol na juhovýchode Ukrajiny v súčasnosti trpí nielen nedostatok vody, ale aj potravín a elektriny.

11:39 Podľa najnovších údajov tvoria ženy viac ako 15 % ukrajinskej armády. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny. 

 

За останніми даними, жінки становлять понад 15% регулярної української армії. Кількість тих, хто так чи інакше зараз захищає Україну, порахувати неможливо. Дякуємо! 💙💛

Posted by Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine on Monday, March 7, 2022

11:32 Dobrovoľníci, ktorí na hraničnom priechode v Ubli pomáhajú ľuďom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine nepretržite už takmer dva týždne, začínajú byť vyčerpaní. Uviedla ich koordinátorka Zuzana Burdová. Zverejnili preto výzvu na rozšírenie svojich radov.

Polícia na hraniciach s Ukrajinou vybavila od vypuknutia konfliktu viac ako 100-tisíc osôb.
Zobraziť galériu (26)
Polícia na hraniciach s Ukrajinou vybavila od vypuknutia konfliktu viac ako 100-tisíc osôb.  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

11:23 Druhý humanitárny koridor bol spustený na úseku Mariupol - Záporožie, uviedol ukrajinský vicepremiér Vereščuk.

11:06 Počet potvrdených obetí leteckého útoku z dnešnej noci na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny stúpol na 21, uviedla oblastná prokuratúra. Medzi mŕtvymi sú dve deti.

10:49 Z Ukrajiny odišlo už viac ako 2 milióny ľudí. Informoval o tom vysokopostavný komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi na Twitteri. 

10:38 Zničené mesto Charkov. 

10:26 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken telefonoval so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom, ktorému vyjadril podporu a diskutoval s ním o diplomatických snahách zameraných na ukončenie konfliktu na Ukrajine. Informovali o tom v noci na utorok obaja ministri na svojich účtoch na sociálnych sieťach i rezort diplomacie USA vo vyhlásení zverejnenom na svojej oficiálnej webovej stránke.

"Hovoril som s ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom o našej neochvejnej podpore ľudí na Ukrajine a pokračujúcich snahách zameraných na zastavenie Putinovej vojny," napísal Blinken na sociálnej sieti Twitter v zmienke o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

10:22 Ruský nálet, ktorého terčom sa v noci na dnešok stalo ukrajinské mesto Sumy, si vyžiadal 18 obetí na životoch. S odvolaním sa na poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka o tom informovala agentúra Unian. Medzi mŕtvymi sú aj dve deti. Záchranári stále prehľadávajú sutiny, spresnil Heraščenko.

10:15 „Každý dom, každá ulica, každý kontrolný bod bude odolávať až do smrti, ak to bude nevyhnutné,“ povedal starosta Kyjeva Vitalij Kličko v príhovore, ktorý zverejnil v nedeľu na svojom telegramovom kanáli. Prisahal, že jeho mesto nepadne bez boja.

Kyjev nepadne, budeme odolávať až do smrti, povedal starosta hlavného mesta Vitalij Kličko (Zdroj: Profimedia)

10:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že sa "neskrýva" a "nikoho sa nebojí", a zároveň prezradil miesto, kde sa v Kyjeve nachádza. V utorok ráno o tom na svojom webe informovala britská televízna stanica Sky News.

09:55 Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila len na dopravnej infraštruktúre škody za vyše desať miliárd eur. V rozhovore pre parlamentný rozhlasový a televízny kanál Rada to uviedol ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov. Informovala o tom agentúra DPA.

09:43 Postup ruskej armády na území Ukrajiny sa "výrazne spomalil". Uviedol to v utorok generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v správe o súčasnom stave konfliktu, ktorú zverejnili na sociálnej sieti Facebook, informovala televízia BBC.

Podľa správy generálneho štábu ukrajinskej armády o stave ruskej invázie k 06.00 h miestneho času "nepriateľ pokračuje v útočnej operácii, avšak rýchlosť postupu jeho jednotiek sa výrazne spomalila“.

09:32 Japonská vláda oznámila ďalšie sankcie voči Rusku a Bielorusku v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. V utorok o tom informovala agentúra DPA. Tokio sa rozhodlo zakázať vývoz rafinačných zariadení do Ruska a vývoz tovaru dvojakého použitia do Bieloruska, uviedol hovorca vlády Hirokazu Macuno počas tlačovej konferencie.

09:25 Prví obyvatelia mesta Sumy sú evakuovaní do bezpečia. 

09:10 Vo vojne na Ukrajine prišlo o život už viac ako 12-tisíc ruských vojakov. Informuje o tom Generálny štáb Ukrajinskej armády. Ukrajinské jednotky zneškodnili aj viac ako 300 tankov a 48 lietadiel. 

 

🇺🇦 Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 07.03 (включно) орієнтовно склали / 🇬🇧 The total combat losses of the...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Monday, March 7, 2022

08:52 Civilisti budú môcť v utorok začať odchádzať z obliehaného ukrajinského mesta Sumy po tom, ako sa tam na základe dohody s Ruskom otvoria humanitárne koridory. Oznámila to ukrajinská ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková. Informovala agentúra Reuters.

"Je dohodnuté, že prvý konvoj začne odchádzať z mesta Sumy o 10.00 h miestneho času (9.00 h SEČ). Konvoj budú nasledovať miestni obyvatelia vo svojich osobných vozidlách," uviedla Vereščuková v príhovore, ktorý bol odvysielaný v televízii.

08:40 Ukrajinské úrady informujú, že z Charkova bolo evakuovaných už viac ako 600-tisíc obyvateľov. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

08:32 Prví dobrovoľní bojovníci z rôznych krajín, ktorí prišli na pomoc Ukrajine, už zaujali pozície na okraji Kyjeva, napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe s odvolaním sa na komuniké pozemných síl ukrajinskej armády. Do medzinárodnej légie sa podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prihlásilo 16-tisíc záujemcov.

08:30 V odstavenej ukrajinskej jadrovej elektrárni Černobyľ je už vyše 12 dní uväznených viac ako 100 zamestnancov. Odísť nemôžu od prvého dňa ruskej invázie na Ukrajinu, keď nad zariadením prevzali kontrolu ruské jednotky, píše spravodajský server BBC. Na mieste zostáva aj ďalších 200 ukrajinských gardistov, ktorí v čase útoku zaisťovali bezpečnosť objektu.

08:24 Cez hraničné priechody vstúpilo v pondelok na územie Rumunska 80.044 ľudí vrátane 29.636 ukrajinských občanov. Je to pokles o 12,7 percenta oproti predchádzajúcemu dňu. V utorok o tom informoval rumunský Generálny inšpektorát pohraničnej polície, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Agerpres. Dodala, že údaje sa týkajú 24-hodinového časového intervalu.

Ženy a deti opúšťajú Ukrajinu na hraničnom priechode do Poľska
Zobraziť galériu (26)
Ženy a deti opúšťajú Ukrajinu na hraničnom priechode do Poľska  (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

08:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok prostredníctvom videokonferencie vystúpi na pôde Dolnej snemovne britského parlamentu. Oznámil to predseda Dolnej snemovne Lindsay Hoyle. Informovali o tom na webovej stránke stanice BBC.

08:05 Zosadený bývalý ukrajinský prezident Janukovyč prehovoril k Zelenskému: "Osobne musíte zastaviť krviprelievanie za každú cenu a dosiahnuť mierovú dohodu". Janukoviča minulý týždeň videli v Minsku, kde sa má údajne dohodnúť s Putinom na jeho znovudosadení do funkcie prezidenta. 

07:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruskú inváznu armádu, že marí evakuácie ukrajinského civilného obyvateľstva cez humanitárne koridory. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dosiahli sme dohodu o humanitárnych koridoroch. Fungovala táto dohoda? Namiesto nej boli v akcii ruské tanky, ruské Grady (rakety), ruské míny," vyhlásil Zelenskyj na videu zverejnenom prostredníctvom aplikácie Telegram.

07:48 Ďalšie smutné ráno. Zábery po nočných ostreľovaniach ukrajinských miest naháňajú slzy do očí.  

07:34 V Charkove zahynuli počas nočného bombardovania štyria ľudia. Ich telá našli pod troskami.

07:25 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny hlási, že nepriateľ sa preskupil, aby zorganizoval útok na Kyjev. Do hlavného mesta plánujú poslať najviac bojaschopné jednotky ruskej armády, ako aj skupiny Wagnerovcov a Kadyrovcov.

07:22 Najmenej desať ľudí vrátane detí zahynulo v noci na utorok pri ruských leteckých útokoch na mesto Sumy ležiace na severovýchode Ukrajiny. Informovala o tom stanica BBC s odvolaním sa na informácie ukrajinských úradov, ktoré bezprostredne nedokázala overiť z iných zdrojov. 

07:18 Svetová banka (SB) schválila v pondelok balík núdzovej finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 723 miliónov dolárov. Pomoc v podobe úverov a grantov, ktorú odsúhlasila rada výkonných riaditeľov SB, by mala byť Ukrajine poskytnutá už v priebehu nasledujúcich dní, informovala televízia Sky News.

07:16 K 6. marcu opustilo Ukrajinu viac ako 1,7 milióna utečencov od začiatku rozsiahlej ruskej invázie 24. februára, uvádza agentúra OSN pre utečencov.

07:06 Hlavný poraadca amerického Kongresu Paul Massaro uviedol, že "Ukrajina zachránila Západ"

06:58 Neďaleko Kyjeva bolo zostrelené lietadlo. 

06:55 Viac než 742.000 obyvateľov Ukrajiny je aktuálne bez dodávok elektrickej energie. Informovalo o tom ministerstvo energetiky v Kyjeve, uvádza stanica BBC. Najhoršia situácia je momentálne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktorej časť už pred ruskou inváziou ovládali proruskí separatisti, kde je úplne bez elektriny vyše 233.000 ľudí.

06:42 Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že na Ukrajinu nepošle brancov ani záložníkov. Takzvanú "špeciálnu vojenskú operáciu", ako Moskva označuje svoju agresiu voči Ukrajine, podľa Putina vedú profesionálni vojaci, informovala agentúra AFP.

"Odvedení branci sa nepodieľajú, ani sa nebudú podieľať na bojoch. Nedôjde ani k ďalšiemu povolaniu záložníkov," vyhlásil Putin v televíznom prejave pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ).

06:38 Najmenej deväť ľudí zahynulo pri 16 útokoch na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine, ku ktorým došlo od začiatku ruskej invázie z 24. februára do 3. marca. Potvrdila to v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), z ktorej vyhlásenia citovala agentúra Reuters. WHO informovala, že okrem mŕtvych si tieto útoky vyžiadali aj 16 zranených, vrátane siedmich zdravotníkov.

06:32 Rusko sa po invázii na Ukrajinu stalo najviac sankciovanou krajinou sveta. 

06:25 Nočné ostreľovanie mesta Sumy. Rakety zasiahli aj obytné časti. 

06:23 Ruský vicepremiér Alexandr Novak prvýkrát otvorene pohrozil zastavením dodávok zemného plynu cez plynovod Nord Stream 1. Novakove vyjadrenia odvysielala v pondelok večer ruská štátna televízia, informovala agentúra DPA.

06:20 Rusko v pondelok večer vyhlásilo, že v utorok ráno otvorí humanitárne koridory, aby umožnilo odchod civilistov z viacerých ukrajinských miest, vrátane metropoly Kyjev a prístavného mesta Mariupol. S odvolaním sa na správy ruských tlačových agentúr o tom informovala agentúra AFP.

06:16 Organizácia Spojených národov v pondelok kritizovala ruský návrh humanitárnych koridorov pre vojnových utečencov z Ukrajiny, ktoré viedli do Ruska. Ako informovala agentúra DPA, hovorca OSN Stéphane Dujarric poukázal na dôležitosť toho, aby "ľudia mohli ísť tam, kam sa rozhodnú a kde je to bezpečné".

06:12 Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že v blízkosti Charkova zahynul ruský generálmajor Vitalij Gerasimov. Ruská strana túto informáciu nepotvrdila a ani sa ju zatiaľ nepodarilo overiť z iných zdrojov, uviedla v noci na utorok stanica BBC.  

06:09 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok vyhlásil, že Ukrajina si želá priame rozhovory ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Už dlho chceme priame rozhovory medzi prezidentom Ukrajiny a Vladimirom Putinom, lebo vieme, že je to on, kto robí konečné rozhodnutia, obzvlášť teraz," povedal Kuleba. "Náš prezident sa ničoho nebojí, vrátane priameho stretnutia s Putinom... Ak sa nebojí ani Putin, nech príde na stretnutie, aby si spolu sadli a porozprávali sa," dodal šéf ukrajinského rezortu diplomacie.

Viac o téme: VojnaInváziaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu