Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slovenský Červený kríž vyzýva verejnosť: Toto nerobte len tak, má to svoje pravidlá

Na snímke riaditeľ Slovenského červeného kríža, územného spolku Svidník Slavomír Sakalík
Na snímke riaditeľ Slovenského červeného kríža, územného spolku Svidník Slavomír Sakalík (Zdroj: TASR - Maroš Černý)

BRATISLAVA - Slovenský Červený kríž (SČK) vyzýva verejnosť, aby znak červeného kríža nepoužívala svojvoľne. Upozorňuje, že jeho používanie má presne stanovené pravidlá.

Na území SR môže tento znak využívať SČK a delegácie Medzinárodného výboru Červeného kríža a Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ich zamestnanci, budovy, vozidlá a iný majetok. Používať ho zároveň môže Vojenská zdravotnícka služba a vojenské zdravotnícke vozidlá a zariadenia.

"Prosíme všetkých, ktorí s úmyslom pomáhať označujú svoje vozidlá, tovar či personál znakom červeného kríža, aby odstránili a nepoužívali tento mimoriadne dôležitý symbol. Má totiž nielen označovaciu, ale aj ochrannú funkciu v čase vojny," vysvetlila Silvia Kostelná zo SČK.

Pozor na znižovanie ochrannej hodnoty

Neoprávneným používaním sa ochranná hodnota tohto symbolu podľa SČK znižuje, čo má za následok ohrozenie bezpečnosti zraniteľných skupín a ľudí, ktorí im poskytujú pomoc. "Pravidlá používania znaku vytvorilo Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca a sú univerzálne platné," upozornila Kostelná s tým, že znak červeného kríža je jedným zo svetovo najznámejších symbolov, no jeho používanie má veľmi presne stanovené pravidlá.

Viac o téme: VýzvaSlovenský Červený kríž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu