Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Košice začínajú pod náporom utečencov čeliť humanitárnej katastrofe, tvrdí primátor Polaček

Na snímke uprostred primátor Košíc Jaroslav Polaček
Na snímke uprostred primátor Košíc Jaroslav Polaček (Zdroj: TASR - František Iván)

KOŠICE – Mesto Košice začína pod náporom množstva vojnových utečencov z Ukrajiny čeliť humanitárnej katastrofe. Vyhlásil to v utorok košický primátor Jaroslav Polaček. Pri riešení situácie podľa neho chýba riadiaca jednotka zo strany štátu smerom na samosprávu, efektívna podpora, informovanie či manažovanie.

"Mestu Košice hrozí, respektíve v tejto chvíli mesto už začína čeliť humanitárnej katastrofe. Aj keď robíme všetko, čo je v našich silách, len s dobrovoľníkmi a bez akejkoľvek pomoci štátu už nebudeme vedieť zvládnuť postarať sa o ďalších obyvateľov Ukrajiny, ktorí každý deň v čoraz väčšom počte prichádzajú do nášho mesta," povedal Polaček. Konštatoval to po rokovaní Krízového štábu Okresného úradu v Košiciach, ktorý podľa neho nepriniesol riešenie.  

Jaroslav Polaček: Košiciam hrozí humanitárna kríza (Zdroj: TASR - František Iván)

Košice označil Polaček za akýsi lievik, ktorým sa desaťtisíce utečencov presúvajú z hraníc s Ukrajinou ďalej na západ. Hoci mesto mnohí zatiaľ využívajú len ako zastávku, časť z nich potrebuje prespanie aspoň na jednu noc. Mesto zriadilo na kúpalisku Červená hviezda pri železničnej a autobusovej stanici pre nich hotspot, o ktorý sa starajú dobrovoľníci. Jeho kapacita bola najprv 300 miest, v pondelok (7. 3.) sa rozšírila na 400. V noci na utorok tam pritom prišlo bez predchádzajúceho avíza v priebehu poldruha hodiny zhruba 500 utečencov. Za uplynulý deň vybavili zhruba 1500 ľudí. 

"Tento hotspot mesto Košice urobilo z vlastnej vôle, pretože sme si uvedomovali, že železničná stanica nie je prispôsobená na to, aby ponúkla každému pomoc, a musíme si povedať, že jednoducho nie je v našich silách to ďalej zvládať," povedal Polaček. 

Mali by prísť dva vlaky s utečencami

Uviedol, že podľa neoficiálnych informácií majú v priebehu utorkového večera a noci prísť z Čiernej nad Tisou do Košíc dva vlaky s utečencami. Tak by to malo byť aj v ďalších dňoch. Mesto však nemá informácie o tom, koľko ich v nich bude a čo budú potrebovať. "Je nefér, keď nám štát nepovie, čo sa deje, keď s nami nikto nekomunikuje, keď na krízových štáboch sa nič nedozvieme a nikto tu nevydáva pokyny a rozhodnutia," povedal primátor. Dodal, že pomáhať vojnovým utečencom je úlohou štátu a aj keď sa v tom mestá a obce angažujú, nemajú na to finančné krytie. 

"Vyzývame, aby štát okamžite rozhodol a dal pokyny, čo máme robiť. Nemáme informácie o tom, koľko ľudí prijalo azyl, koľko tu chce zostať. Nemáme informácie a ani dáta. Bez nich a podpory nevieme, ako máme postupovať a aké máme prijímať rozhodnutia," konštatoval primátor.

Viac o téme: VojnaKošiceUkrajinaHumanitárna katastrofaJaroslav Polaček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu