Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň šiesty (1. marec 2022)

V Kyjeve zasiahli televíznu vežu. Zobraziť galériu (19)
V Kyjeve zasiahli televíznu vežu. (Zdroj: FB/Ігор Мосійчук, Topky.sk)

KYJEV - Ukrajina má za sebou ďalší vojnový deň. Rusi napriek mierovým rokovaniam pritvrdili. Silným útokom čelil najmä Kyjev, Charkov a Ochtyrka. Po ostreľovaní a bombardovaní ostali desiatky mŕtvych. Objavili sa informácie, že ruská armáda použila najsilnejšiu nejadrovú bombu.


NAŽIVO z Kyjeva

Šokujúce zábery: Rusi zasiahli budovu krajského súdu v Charkove! Ostali po nej trosky a ranení (Zdroj: Facebook/Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (SES, DSNS))

ONLINE

22:04 Európska únia v utorok rozhodla o zákaze vysielania ruských štátnych médií RT (Russia Today) a Sputnik v EÚ.

22:00 Oficiálny kanál ukrajinského parlamentu uvádza, že v Kyjeve opäť počuť výbuchy.

21:55 Najväčšie kontajnerové linky na svete – Maersk, CMA a MSC – pozastavujú prepravu do a z Ruska. Pozastavenie sa nevzťahuje na potraviny, lieky a iné humanitárne zásoby.

21:51 Britská vláda v utorok oznámila, že Spojené kráľovstvo zavádza sankcie voči Bielorusku za jeho úlohu v ruskej invázii na Ukrajinu. Bieloruský "režim aktívne pomáha ruskej nezákonnej invázii a podporuje ju a pocíti hospodárske následky svojej podpory (ruského prezidenta Vladimira) Putina", uviedla britská ministerka obrany Liz Trussová.

21:45 Ďalší z požiarov, ktorý vypukol v Charkove.

21:20 Od invázie Ruska sa zo zahraničia podľa The Kyiv Independent vrátilo 80 000 Ukrajincov. Podľa ministerstva vnútra, ktoré sa odvoláva na Štátnu pohraničnú stráž, prevažnú väčšinu týchto občanov tvorili muži, ktorí vstúpili do radov ozbrojených síl a iných vojenských útvarov.

21:04 Medzinárodný súdny dvor v holandskom Haagu v utorok uviedol, že pojednávanie v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na Ukrajine sa uskutoční budúci týždeň. Informuje o tom agentúra AFP.

"Medzinárodný súdny dvor, hlavný súdny orgán Organizácie Spojených národov, uskutoční verejné pojednávanie v prípade obvinenia z genocídy podľa Dohovoru o predchádzaní a trestaní zločinu genocídy (Ukrajina vs. Ruská Federácia) v pondelok 7. a v utorok 8. marca 2022," uvádza sa vo vyhlásení MSD.

20:59 Stovky Maďarov v utorok večer v Budapešti protestovali proti prítomnosti Medzinárodnej investičnej banky v Maďarsku, ktorú opozícia označuje za ruskú špionážnu banku. Protestovali aj proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

20:57 Ruský Roskomnadzor hrozí blokovaním Wikipedie za článok „Ruská invázia na Ukrajinu 2022“.

20:55 Od zajtra bude zakázané vyvážať z Ruska peniaze v hodnote presahujúcej 10-tisíc dolárov.

20:53 Španielska vláda v utorok oznámila, že umožní vstup do krajiny Ukrajincom utekajúcim pred ruskou inváziou. Španielsko takisto pošle ďalších 150 vojakov do Lotyšska na posilnenie operácie NATO Predsunutá prítomnosť v tejto krajine.

20:46 Kanada zatvára prístavy aj teritoriálne vody pre ruské lode. Nový zákaz sa stane súčasťou sankcií zavedených Kanadou za útok Ruska na Ukrajinu.

20:40 EÚ podľa Nexty súhlasila s odpojením bánk VTB, Rossiya, Otkritie, ako aj Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank a VEB RF od systému SWIFT.

20:32 Prezident Volodymyr Zelenskyj podľa The Kyiv Independent v rozhovore pre CNN a Reuters vyzval členov NATO, aby zaviedli bezletovú zónu na zastavenie ruského letectva, pričom povedal, že by išlo o preventívne opatrenie a nemalo by to zatiahnuť alianciu do totálnej vojny s Ruskom.

20:25 Ruské jednotky majú problémy so zásobovaním vlastných vojakov potravinami a pohonnými látkami, uviedol v utorok vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany. Informuje o tom agentúra DPA.

Podľa predstaviteľa Pentagónu, ktorý chcel zostať v anonymite, morálka medzi niektorými ruskými jednotkami "ochabuje", najmä z dôvodu tvrdého odporu Ukrajincov. "Zdá sa, že nedosahuje veľký pokrok," povedal predstaviteľ o postupe ruskej armády smerom k hlavnému mestu Kyjev, ktorý sa podľa neho zastavil.

20:17 Rusko sa rozhodlo zablokovať nezávislú ruskú televíznu stanicu Dožď a liberálnu rozhlasovú stanicu Echo Moskvy, pretože poskytujú "zámerne nepravdivé informácie" o ruskej invázii na Ukrajine. Informovala o tom v utorok agentúry AFP a AP.

Ruská generálna prokuratúra požiadala ruský regulačný úrad o "obmedzenie prístupu" k spomínaným médiám, pretože uverejňujú materiál s výzvami na "extrémistickú činnosť" a "cielene a systematicky" publikujú "zámerne nepravdivé informácie o činnosti ruských vojakov počas špeciálnej operácie" na Ukrajine.

20:16 OSN požiadala o 1,7 miliardy dolárov na humanitárnu pomoc pre obete ruskej invázie na Ukrajinu.

20:05 Spojené štáty vyhlásili 12 zamestnancov Stálej misie Ruskej federácie pri OSN za persona non grata, krajinu musia opustiť do 7. marca.

19:54 Výbuchy na leteckej základni v meste Čugujev.

19:52 Jarmila Doležalová (82), posledný žijúci obyvateľ českej obce Ležáky, ktorú 24. júna 1942 vypálilo nacistické gestapo, poslala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi otvorený list, aby zastavil vojnu na Ukrajine.

"Prosím Vás, aby bolo bezodkladne zastavené násilie na Ukrajine. Pre každého civilistu, pre každé malé dieťa, aby nemuseli prejsť tým, čo život pripravil mne," píše Doležalová Putinovi v liste, ktorý má k dispozícii český denník Právo.

19:43 Na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov bolo v pondelok vypálených viacero kazetových bômb, uviedli dvaja experti na muníciu po preskúmaní záberov zverejnených na sociálnych sieťach. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters, ktorá geograficky lokalizovala dve videá zobrazujúce výbuchy a záblesky nad obytnou oblasťou v meste s takmer jeden a pol miliónom obyvateľov.

19:39 Pri ruskom raketovom útoku, ktorý zasiahol Námestie slobody v Charkove dnes ráno a poškodil administratívnu budovu Charkovskej oblasti, zomrelo podľa The Kyiv Independednt 7 ľudí a 24 ľudí je zranených. Podľa guvernéra Charkovskej oblasti Oleha Synehubova je medzi zranenými aj jedno dieťa.

19:22 Ruský prezident Vladimir Putin znovu vyhlásil, že vláda v Kyjeve musí uznať "Luhanskú aj Doneckú ľudovú republiku", je to podmienka pre ukončenie "vojenskej operácie" na Ukrajine. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Kremeľ.

Kyjev musí takisto uznať suverenitu Ruska nad Krymským polostrovom v Čiernom mori a zaviazať sa, že sa zrieka jadrových zbraní aj v budúcnosti, oznámil Kremeľ. Okrem toho musí byť prozápadná Ukrajina demilitarizovaná a musí prijať neutrálny štatút, citoval Kremeľ Putina.

19:13 História sa opakuje, napísal Zelenskyj

V blízkosti televíznej veže, ktorú ostreľovali sa nachádza aj pamätník Babyn Jar. Ten pripomína vyvraždenie vyše 30-tisíc Židov za 2. svetovej vojny. "História sa opakuje," uviedol prezident Zelenskyj. Pri ruskom útoku tam dnes zomrelo päť ľudí.

19:00 Agresora musíme zastaviť čím skôr, povedal Zelenskyj Bidenovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Joeom Bidenom v utorok povedal, že je dôležité čím skôr zastaviť "agresora" Rusko. Zelenskyj na Twitteri oznámil, že absolvoval telefonický rozhovor s Bidenom. "Agresora musíme zastaviť čo najskôr," napísal.

Prezidenti podľa jeho slov takisto hovorili o vedúcom postavení USA v spojitosti so sankciami proti Rusku a obrannej pomoci Ukrajine. Ukrajinský prezident sa tiež Bidenovi poďakoval za podporu. Biely dom uviedol, že prezidenti spolu hovorili o niečo dlhšie ako 30 minút. Telefonický rozhovor sa uskutočnil na šiesty deň ruskej invázie na Ukrajinu, počas ktorého sa stupňujú prejavy násilia v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v meste Charkov na východe krajiny, píše AFP.

18:45 Záchranári blízko televíznej veže, ktorú dnes bombardovali

18:00 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval v utorok Ukrajinu a Rusko, aby okamžite zastavili boje a "prispeli k svetovému mieru".

Na tlačovej konferencii v Ankare zároveň dodal, že nie je proti rozširovaniu Európskej únie ani Severoatlantickej aliancie (NATO). Informovala o tom agentúra Reuters.

17:45 Ruská armáda je pripravená na letecký útok na katedrálu svätej Sofie v Kyjeve 

Katedrála svätej Sofie v Kyjeve je na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. "Apelujeme na Rusov: nespáchajte zločin!" napísalo ukrajinské veľvyslanectvo pri Svätej stolici. 

17:30 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v mimoriadnom uznesení podporili prísnejšie sankcie voči Rusku a privítali snahy udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii.

17:55 Podľa Američanov je ruský konvoj na Kyjev tam, kde včera

Vysoký predstaviteľ Pentagónu uviedol, že Rusi ostávajú "v podstate tam, kde včera". Ruskému postupu na Kyjev podľa neho bránia problémy s palivom a podporou, ale rovnako im dochádza aj jedlo. Pripustil však, že Rusi sa mohli zastaviť aj z vlastnej vôle, aby sa mohli preskupiť a zhodnotiť situáciu. Informuje o tom CNN.

17:49 Ukrajinské médiá informujú, že pri útoku na televíznu vežu bolo zabitých 5 ľudí

Ďalší päť ľudí malo byť zranených. Informáciu priniesol denník The Kyiv Independent. Podľa Štátnej pohotovostnej služby Ukrajiny dve rakety zasiahli a zapálili budovu hneď vedľa televíznej veže, požiar uhasili. 

17:39 Rusko musí zastaviť bombardovanie, inak mierové rokovania nemajú zmysel

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusko musí zastaviť bombardovanie ukrajinských miest skôr, ako sa začnú zmysluplné rokovania o prímerí. Informovala o tom televízia Sky News. Zelenskyj ďalej vyzval členov Severoatlantickej aliancie (NATO), aby zaviedli bezletovú zónu nad Ukrajinou na zastavenie ruského letectva, pričom tvrdil, že by išlo o preventívne opatrenie a jeho úmyslom by nebolo zatiahnuť Alianciu do vojny s Ruskom.

 

«With us, the European Union will definitely get stronger. Without you, Ukraine will be alone,» - with these words I...

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, March 1, 2022

Agentúra Reuters a ďalšie západné médiá predtým informovali o tom, že druhé kolo rusko-ukrajinských mierových rozhovorov by sa malo uskutočniť už v stredu 2. marca. Všetky média sa však odvolali na ruskú štátnu agentúru TASS. Tej to údajne potvrdili zdroje oboznámené so situáciou. Po prvom kole rokovaní, ktoré sa uskutočnili v pondelok a nepriniesli žiadne hmatateľné výsledky, obe strany uviedli, že sa v najbližších dňoch opäť stretnú, píše Reuters.

17:34 Ukrajina ukázala protitankové zbrane

Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny ukázal na sociálnej sieti protitankové zbrane. Zároveň oznámili, že Rusi za päť dní bojov stratili 200 tankov a stovky ďalších obrnencov. "Pripravujeme darčeky pre útočníkov," napísali v statuse.

17:12 Najnovšia aktualizácia situácie na Ukrajine

Mapa ukazuje, kde sa aktuálne nachádzajú ruské vojská.

17:09 Ruský konvoj sa nachádza 30 kilometrov od Kyjeva

Britské ministerstvo obrany v pravidelnom sumári informuje o tom, kde sa nachádza konvoj rukých obrancov. V ruskom obkľúčení sú aj mestá Charkov, Cherson a Mariupol. 

16:55 Kadyrov potvrdil zabitie dvoch svojich bojovníkov na Ukrajine

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov potvrdil, že v bojoch proti ukrajinským "nacionalistom" boli zabití dvaja z jeho mužov a šesť ďalších utrpelo zranenia. V utorok o tom informovala nemecká tlačová agentúra DPA. "Áno, ľudia vo vojne umierajú a túto životnú dráhu si oni vybrali," uviedol o dvoch mŕtvych čečenských vojakoch.

16:46 Ukrajinské stanice prestali vysielať

Po útoku na televíznu vežu v Kyjeve, prestal fungovať aj oficiálny web hlavného mesta. Ukrajinské televízne stanice prestali vysielať pred niekoľkými minútami. 

16:32 Rusi zaútočili na televíznu vežu v Kyjeve

Podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby chcú napadnúť infraštruktúru hlavného mesta. Informovalo o tom aj ruské ministerstvo obrany. 

16:11 Prezident Bieloruska hovorí o "fejkových" mŕtvych

Lukašenko hovorí o tom, že správy o mŕtvych počas vojny na Ukrajine sú falošné. Za sebou má mapu s akýmisi šípkami, ktoré smerujú na územie Ukrajiny. Informácia sa objavila na ruskej sociálnej sieti Telegram, aj na kanáli bieloruského rozhlasu. 

16:02 Ruská armáda varovala pred útokmi v Kyjeve

Ruské vojská plánujú napadnúť infraštruktúru Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Kyjeve. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany, ktoré zároveň vyzvalo obyvateľov Kyjeva, ktorí žijú v blízkosti takýchto objektov, aby opustili svoje domovy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Vyzývame obyvateľov Kyjeva žijúcich v blízkosti prenosových uzlov, aby opustili svoje domovy," uviedol hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov. Podľa redaktorky televízie CNN Clarissy Wardovej odkazuje ruský rezort obrany výrazom "prenosové uzly" na "komunikačné veže, čiže veľké antény a tomu podobné zariadenia".

Podľa ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova sa Rusko pripravuje na "rozsiahlu informačnú a psychologickú operáciu", ktorej cieľom je "zlomiť odpor Ukrajincov a ukrajinskej armády", píše CNN. Reznikov spresnil, že Rusko plánuje vytvoriť "komunikačné problémy" a následne si vymyslieť správy, že ukrajinská armáda a vláda "súhlasili, že sa vzdajú". "Toto je lož. Nestane sa to, nebude žiadna kapitulácia," vyhlásil šéf ukrajinského rezortu obrany.

15:57 V ukrajinskej obci zasiahli rodinný dom

Ruská armáda ostreľuje a bombarduje ukrajinské mestá a dediny. V obvi Kalinovka vo Vinickej oblasti bol zasiahnutý rodinný dom. Stalo sa tak pri bombardovaní ešte 28. februára. Dom bol úplne zničený. Podľa mil.in.ua v ňom našli pozostatky tela ženy. Po mužovi pátrajú. 

15:13 Rusi majú Kyjev na dosah, vyhlásil Kličko

Podľa starosta Kyjeva Vitalija Klička je "nepriateľ na okraji hlavného mesta". Ukrajinská armáda sa pripravuje na obranu Kyjeva. "Naše ozbrojené sily, sily územnej obrany, hrdinsky bojujú za našu zem. Pri vstupoch do mesta sú vybudované opevnenia a kontrolné stanovištia," povedal Kličko vo videu, ktoré zverejnili na oficiálnej stránke mesta.

Starosta zároveň ľudí poprosil, aby zachovali pokoj. "Nechoďte zbytočne von a v prípade poplachu sa zdržiavajte v krytoch," dodal Kličko. 

15:05 Ruskí vojaci sa vystavujú v Černobyle rádioaktívnemu žiareniu

Poľská Národná agentúra pre atómovú energiu tiež pravidelne monitoruje úroveň radiácie. Zároveň upokojuje, že v súčasnosti v Poľsku žiadne ohrozenie pre ľudí žiarením nehrozí. 

Ukrajinské štátne vedecké a technické centrum pre jadrovú a radiačnú bezpečnosť totiž upozorňuje, že ruskí vojaci, ktorí sa pochybujú v Černobyle, sa vystavujú rádioaktívnemu žiareniu. 

15:00 Aktuálny stav ruskej invázie na Ukrajinu k 15:00:

- Rusi vstúpili do mesta Cherson, kde sa bojuje. Stále sa pokúšajú dobyť Kyjev, ostreľujú aj Charkov a Mariupoľ. Z východu na Kyjev tiahne konvoj

14:45 Scholtz pohrozil ďalšími sankciami

Rusko musí bezodkladne stiahnuť s svojich vojakov z Ukrajiny a ukončiť "krviprelievanie", povedal v utorok nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz, pričom Kremľu pohrozil uvalením ďalších sankcií. Informovala o tom agentúra AFP. Rusko by malo "okamžite zastaviť všetky svoje nepriateľské operácie, stiahnuť ruské jednotky do Ruska a vrátiť sa k dialógu," uviedol Scholz v Berlíne na tlačovej konferencii s luxemburským premiérom Xavierom Bettelom.

"Krviprelievanie musí skončiť," dodal. "K balíkom (sankcií), o ktorých sme doteraz rozhodli, určite pridáme ďalšie," povedal Scholz s tým, že "Ukrajina doslova bojuje o prežitie". Vojnu proti Ukrajine označil Bettel za "bod obratu“. Je to vojna "proti slobode, proti hodnotám, ktoré zastávame". Bettel požiadal Scholza a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby pokračovali v rokovaniach o dosiahnutí prímeria so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

14:34 Stoltenberg v Poľsku: Putin zničil mier v Európe

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok povedal, že ruský prezident Vladimir Putin inváziou na Ukrajinu "zničil mier v Európe". Rusko zároveň vyzval, aby ukončilo vojnu a stiahlo svojich vojakov z Ukrajiny. Dodal, že NATO na Ukrajinu nepošle vojakov ani bojové lietadlá, keďže sa nechce zapojiť do tohto ozbrojeného konfliktu, uvádza denník The Guardian.

14:32 Nájsť zhodu na prijatí Ukrajiny du Únie bude zložité

Európska únia musí seriózne prerokovať legitímnu ukrajinskú žiadosť o prijatie do svojich radov. Europoslancom to dnes v reakcii na oznámenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského povedal predseda Európskej rady Charles Michel. "Dosiahnuť potrebnú jednomyseľnú zhodu však bude vzhľadom na rozdielne pohľady jednotlivých štátov zložité," upozornil.

14:31 The Times: Viac ako 150 bývalých parašutistov z Británie mieri na Ukrajinu

Na Ukrajinu mieri viac ako 150 bývalých výsadkárov z Británie, ktorí slúžili v Afganistane, aby sa zapojili do bojov s ruskými jednotkami. Dnes o tom informoval denník The Times. Medzi čelnými britskými predstaviteľmi však zatiaľ nie je zhoda ohľadom Britov, ktorí sa chcú vydať na Ukrajinu a pomôcť v bojoch. Aktívni vojaci sa do konfliktu nesmú zapojiť.

14:27 Rusko podľa oznámenia ministerstva obrany plne zablokovalo prístup ukrajinských síl k Azovskému moru, napísala agentúra TASS. Stručná správa agentúry sa nezmieňuje o obkľúčenom strategickom prístavnom meste Mariupoľa, ktoré je podľa starostu pod ustavičnou ruskou paľbou.

14:25 Prezidentka Čaputová telefonovala so slovenským veľvyslancom v Ukrajine Marekom Šafinom. "Spolu s ďalšími tromi zamestnancami našej ambasády naďalej pracuje v Kyjeve, aj napriek nesmierne zložitej situácii. Sú tak jedným z posledných veľvyslanectiev krajín Európskej únie, ktoré ostávajú v ukrajinskom hlavnom meste naďalej prítomné. Útočisko poskytli aj niekoľkým rodinám a našim aj zahraničným novinárom," uviedla. 

 

Telefonovala som s naším veľvyslancom v Ukrajine, skúseným diplomatom Marekom Šafinom. Spolu s ďalšími tromi...

Posted by Zuzana Čaputová on Tuesday, March 1, 2022

14:24 Európsky parlament dnes. Žiadosť Ukrajiny o členstvo v EÚ bola prijatá.

14:21 Niektorí europoslanci po prejave Zelenského plakali, Uhrík ťukal do telefónu

Slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová na Facebooku napísala, že prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského niektorých europoslancov dojal a rozplakal. "Sedel tam v zelenom tričku, akoby si práve odskočil z boja z prvej línie. A všetkým nám ukázal, ako má vyzerať prejav štátnika - bez papiera, bez zbytočných slov," uviedla. "Niektorých europoslancov dojal a rozplakal. Všetci sme stáli a dlho, veľmi dlho tlieskali. Len ten pán Uhrík zo Slovenska sedel a ťukal do telefónu," napísala. 

 

Sedel tam v zelenom tričku, akoby si práve odskočil z boja z prvej línie. A všetkým nám ukázal, ako má vyzerať prejav ...

Posted by Lucia Ďuriš Nicholsonová on Tuesday, March 1, 2022

14:15 Putin a Lukašenko sa budú zodpovedať za zločiny

Európsky parlament začal v utorok popoludní mimoriadne rokovať o situácii na Ukrajine, ktorá bola napadnutá ruskou armádou. Ešte pred prejavom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vystúpila v pléne predsedníčka EP Roberta Metsolová. "Sme tu dnes v deň, ktorý je zahalený tieňom Putinovej vojny. Túto vojnu sme nevyprovokovali a nezačali. Ide o hanebnú inváziu voči suverénnemu a nezávislému štátu. V mene Európskeho parlamentu ostro odsudzujeme ruskú vojenskú agresiu a vyjadrujeme solidaritu so všetkými, ktorí boli zabití a ktorí trpia," vyhlásila Metsolová.

14:02 Mijatovičová vyzvala Rusko, aby zastavilo masaker na Ukrajine

Ruská invázia na Ukrajine je pošliapaním medzinárodného práva i ľudských práv a masakry, k akým došlo pri ostreľovaní Charkova, sa už nesmú opakovať. Uviedla to v utorok komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. Komisárka v oficiálnom vyhlásení pripomenula, že ruský vojenský útok proti Ukrajine už šiesty deň "rozsieva smrť a skazu v srdci Európy". Podľa jej slov ruská invázia za pár dní viedla k smrti alebo zraneniu stoviek ľudí vrátane mnohých detí.

13:45 Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vystúpil s prejavom pred Radou OSN pre ľudské práva. Väčšina politikov jeho prejav bojkotovala, postavili sa a odišli. Lavrov tak hovoril pred takmer prázdnou sálou.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone)

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone)

13:35 Pri utorňajšom ostreľovaní centra ukrajinského mesta Charkov ruskými vojskami zahynulo najmenej desať civilistov a 35 ďalších utrpelo zranenia, uviedol na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. "Trosky sa (momentálne) odstraňujú a obetí a zranených bude ešte viac," dodal Heraščenko.

 

По площади Свободы был нанесен удар крылатой ракетой класса «Калибр» После того как приехали спасатели (через 5-7...

Posted by Антон Геращенко on Tuesday, March 1, 2022

13:33 Ďalšie kolo mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou by sa malo uskutočniť v stredu 2. marca.

13:31 Obrovský potlesk po Zelenského prejave v EP.

Európsky parlament tlieska ukrajinskému prezidentovi
Zobraziť galériu (19)
Európsky parlament tlieska ukrajinskému prezidentovi  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

13:18 Zelenskyj v EP: Nikto nás nezlomí, sme silní

Ukrajina prináša obrovskú cenu v boji za svoju slobodu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to povedal v utorok prostredníctvom videoprenosu pred poslancami Európskeho parlamentu (EP). "Bojujeme za naše práva, za našu slobodu, za naše životy. Bojujeme o prežitie. Bojujeme aj za to, aby sme boli rovnocennou súčasťou Európy," vyhlásil ukrajinský prezident prostredníctvom živého internetového prenosu z neznámeho miesta v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev.

Prázdne ulice Kyjeva, ktorý čelí ruským útokom
Zobraziť galériu (19)
Prázdne ulice Kyjeva, ktorý čelí ruským útokom  (Zdroj: SITA/AP/Emilio Morenatti)

13:10 EÚ zintenzívňuje svoje opatrenia, aby Rusko a Bielorusko niesli zodpovednosť za ich útok na Ukrajinu. Nové sankcie poškodia ich vojenské snaženie i propagandu a negatívne doľahnú aj na ich hospodárstva. EÚ prvýkrát podporí aj nákup a dodávky zbraní na Ukrajinu, informuje zastúpenie EK na Slovensku.

 

EÚ 🇪🇺 zintenzívňuje svoje opatrenia, aby Rusko a Bielorusko niesli zodpovednosť za ich útok na Ukrajinu. Nové sankcie...

Posted by Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku on Tuesday, March 1, 2022

13:08 Bieloruský vodca Alexander Lukašenko dnes ohlásil posilnenie južnej hranice krajiny s Ukrajinou ďalšími vojenskými jednotkami. Označil to za preventívny krok, napísala bieloruská štátna agentúra BelTA. Bieloruská armáda podľa Lukašenka zdvojnásobí svoju vojenskú prítomnosť na hraniciach dobre vycvičenými mobilnými jednotkami, ktoré majú byť schopné "zmariť akúkoľvek provokáciu" či vojenské akcie proti jeho krajine. Oznámil to krátko po tom, čo sa v ukrajinských médiách objavili správy o pohybe bieloruských jednotiek na ukrajinskom území.

13:07 Žiadosť o členstvo Ukrajiny v EÚ bola v zrýchlenom konaní prijatá, zaregistrovaná a posudzuje sa.

12:52 Ostreľovanie Charkova je porušením vojnového práva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell odsúdili v utorok ruské ostreľovanie civilnej infraštruktúry na Ukrajine, infomuje AFP. "Včerajšie ostreľovanie civilnej infraštruktúry v Charkove porušuje vojnové právo. EÚ v týchto dramatických chvíľach stojí neochvejne na strane Ukrajiny," povedal Josep Borrell po telefonáte s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: FB / ДСНС України)

12:39 Prevádzkovateľ nemecko-ruského plynovodu Nord Stream 2 prepustil všetkých svojich 140 zamestnancov

Vo švajčiarskej frankofónnej televízii RTS to povedal švajčiarsky minister hospodárstva Guy Parmelin. Prevádzkovateľ produktovodu, ktorý už je dokončený, ale nebol uvedený do prevádzky, informáciu zatiaľ oficiálne nepotvrdil. Stanica RTS uviedla, že zástupcovia projektu dnes budú rokovať s predstaviteľmi švajčiarskeho kantónu Zug, kde má spoločnosť Nord Stream 2 AG ústredie. Agentúra Reuters potom s odkazom na svoje zdroje uviedla, že spoločnosť Nord Stream 2 AG zvažuje vyhlásenie insolvencie. Dôvodom prepustenia zamestnancov je podľa Parmelina rozhodnutie Nemecka projekt zablokovať.

12:28 Peskov: Je priskoro robiť závery o ukrajinsko-ruských mierových rokovaniach

Je priskoro na robiť závery o ukrajinsko-ruských mierových rokovaniach, ktoré sa uskutočnili v pondelok. Povedal to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, uviedla agentúra AFP. Peskov uviedol, že ruská delegácia informovala ruského prezidenta Vladimira Putina o obsahu rozhovorov, ale je zatiaľ "priskoro na vyhodnotenie" ich záverov.

12:22 Miestni obyvatelia Charkova prišli na centrálne námestie, kde ruskí vojaci zničili samosprávnu budovu.

12:15 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok hovoril so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom o rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré sa v ten istý deň uskutočnili v blízkosti bielorusko-ukrajinských hraníc. V utorok o tom informovala agentúra AP.

12:11 Pentagón: Hranice Ukrajiny prekročilo 75 % ruských jednotiek určených na inváziu

Americké ministerstvo obrany odhaduje, že Rusko už má na území Ukrajiny 75 percent z tých vojakov, ktorých šéf Kremľa Vladimir Putin vyčlenil na inváziu. TASR o tom informovala na základe tlačovej správy ministerstva obrany USA.

11:47 V regióne Černihiv vyhlásili odmenu za zajaté nepriateľské vybavenie a hlavy okupantov. Tu sú sadzby:

Obrnený transportér - 150 000 hrivien (okolo 4460 eur)
Bojové vozidlo pechoty - 200 000 hrivien (necelých 6000 eur)
Tank - 250 000 hrivien (okolo 7400 eur)
Zranený alebo zabitý - 300 $

11:45 Britské ministerstvo financií pridalo na svoj sankčný zoznam banku Sberbank, ktorá patrí medzi najväčších poskytovateľov hypotekárnych úverov v Rusku, informuje AFP. Britská vláda ešte v pondelok avizovala, že zmrazí aktíva všetkých ruských bánk na svojom území a nariadila britským prístavom, aby odmietli všetky ruské lode, pripomína AFP.

Európska pobočka Sberbank je už teraz na pokraji zrútenia po tom, čo na ňu uvalil sankcie euroblok, píše AFP. Západné sankcie podľa britského vicepremiéra Dominica Raaba spôsobia, že ruskí oligarchovia vyvinú tlak na prezidenta Vladimira Putina, aby stiahol vojská z Ukrajiny.

11:40 Ruské banky, na ktoré už uvalili sankcie, nebudú môcť vydávať nové bankomatové karty VISA a Mastercard. 

11:25 Rusko je teroristickým štátom, vyhlásil Zelenskyj

"Raketa, ktorá zasiahla centrálne námestie Charkova je priamym, neskrývaným terorom. Potom je Rusko teroristickým štátom. Nikto neodpustí. Nikto nezabudne," povedal v najnovšom videu ukrajinský prezident. 

11:17 Medzinárodný trestný súd v holandskom Haagu začne vyšetrovanie "situácie na Ukrajine". V pondelok to oznámil hlavný prokurátor ICC Karim Khan. "Dnes by som chcel oznámiť, že som sa rozhodol čo najrýchlejšie začať vyšetrovanie situácie na Ukrajine," uviedol Khan vo vyhlásení. Podľa jeho slov totiž existuje dôvod domnievať sa, že od roku 2014 boli "na Ukrajine spáchané údajné vojnové zločiny aj zločiny proti ľudskosti".

11:13 Ruská armáda zostane na Ukrajine až do dosiahnutia stanovených cieľov, povedal Šojgu

Ruská armáda bude pokračovať v "špeciálnej operácii" na Ukrajine až do dosiahnutia stanovených cieľov, vyhlásil dnes minister obrany Sergej Šojgu podľa ruskej agentúry TASS. Od začiatku invázie pred šiestimi dňami ruské jednotky podľa Kyjeva utrpeli straty tisícov vojakov, stoviek obrnených vozidiel a desiatok lietadiel a vrtuľníkov, samy však zabili stovky civilistov. Moskva o svojich stratách mlčí. "Ruské ozbrojené sily budú pokračovať vo vedení špeciálnej operácie, kým sa nedosiahnu stanovené ciele," povedal Šojgu na tlačovej konferencii odvysielanej ruskou štátnou televíziou.

11:00 Ukrajinský parlament na Twitteri informoval o vstupe bieloruských vojsk do Černihivskej oblasti v severnej časti Ukrajiny neďaleko od Kyjeva. Ešte predtým uviedol podľa tamojšej štátnej agentúry Belta bieloruský vodca Alexander Lukašenko, že Bielorusko sa neplánuje pridať k ruskej vojenskej operácii na Ukrajine.

10:52 Mariupoľ je bez elektriny, hlásia aj obete

Obyvatelia strategicky dôležitého ukrajinského mesta Mariupoľ sa po intenzívnych útokoch ocitli bez elektriny. "Obe mestá sú pod tlakom nepriateľa, ale držia sa. V Mariupole prerušili elektrické vedenie a mesto je bez prúdu," napísal gubernátor Doneckej oblasti Kyrylenko na Facebooku.

 

Неспокійна ніч з 28 лютого на 1 березня. Найважливіше — Маріуполь та Волноваха наші! Обидва міста перебувають під...

Posted by Павло Кириленко on Monday, February 28, 2022

10:34 Na rokovanie EP sa pripojí Zelenskyj

Na dnešnom mimoriadne zasadnutie Európskeho parlamentu sa cez video pripojí a prehovorí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom na Twitteri predsedníčka europarlamentu Roberta Metsolaová.

10:22 Obyvatelia ostreľujú obytné budovy v Chersone.

10:15 Na Ukrajine zahynuli prví čečenskí vojaci, ktorí bojujú po boku Ruska. Potvrdil to v utorok vodca tejto autonómnej republiky Ruskej federácie Ramzan Kadyrov, informuje AFP. "Bohužiaľ, medzi rodákmi z Čečenskej republiky sú už straty. Dvaja zomreli, šesť ďalších utrpelo rôzne zranenia," uviedol Kadyrov, bývalý povstalec a v súčasnosti spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina prostredníctvom aplikácie na odosielanie správ Telegram.

9:53 Východoukrajinské mesto Mariupoľ stráca po ruských útokoch elektrinu.

9:47 Ukrajinský minister obrany Reznikov zverejnil orientačné odhady strát ruskej armády. "Dobre to ilustruje situáciu okupanta. Nepriateľ je demoralizovaný, je v agónii. Okupanti strieľajú na civilistov, pretože Ukrajinci so zbraňami sú príliš silní na Rusov. Ukrajina vyhrá," napísal. Rusi prišli už takmer o 5800 svojich vojakov, 200 tankov či 30 helikoptér.

9:32 Rusi zasiahli v Charkove samosprávnu budovu. Zranených bolo 6 ľudí, vrátane jedného dieťaťa.

9:27 Emotívne zábery zničeného námestia v Charkove. 

 

Харків сьогодні. Перший день весни 2022 року.

Posted by ДСНС України on Tuesday, March 1, 2022

9:18 Separatisti z Doneckej ľudovej republiky (DNR) vyzvali obyvateľov obkľúčeného Mariupolu, aby mesto do 2. marca opustili dvoma špeciálnymi koridormi. Oznámila to dnes ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na hovorcu ministerstva obrany samozvanej DNR Eduarda Basurina.

9:10 Hlavné námeste v Charkove po dnešnom rannom bombardovaní. Na mieste sa zranili šiesti ľudia, z toho jedno dieťa, informuje ukrajinské ministerstvo pre mimoriadne situácie. 

9:02 Fínsko onedlho odštartuje parlamentné rokovania o vstupe krajiny do NATO. Aliancia uviedla, že Fínsko by mohlo byť prijaté do 24 hodín od schválenia parlamentom. 

8:53 Aktuálna mapa ruských útokov

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Twitter/NewsMap.pl)

8:43 Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu začne vyšetrovanie "situácie na Ukrajine". V pondelok to oznámil hlavný prokurátor ICC Karim Khan, informovala agentúra AFP.

"Dnes by som chcel oznámiť, že som sa rozhodol čo najrýchlejšie začať vyšetrovanie situácie na Ukrajine," uviedol Khan vo vyhlásení. Podľa jeho slov totiž existuje dôvod domnievať sa, že od roku 2014 boli "na Ukrajine spáchané údajné vojnové zločiny aj zločiny proti ľudskosti".

8:35 Mrazivé zábery z ukrajinského mesta Charkov, ktoré je pod náletmi ruských rakiet. "Toto je ruský mier," ozýva sa hlas na jednom z videí. 

8:22 Takmer šesť tisíc ruských vojakov sa do svojej vlasti už nevráti. Ruské médiá a televízie však informujú, že ztraty nie sú takmer žiadne. 

 

Сумарні орієнтовні втрати противника з 24.02 по 01.03 станом на 06:00 склали / The total estimated losses of the enemy...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Monday, February 28, 2022

8:15 Na sociálnej sieti Twitter sa objavilo video, na ktorom ukrajinská armáda volá rodičom zajatých ruských vojakov. "Prosím, zmeňťe svoju krajinu. Urobte niečo," apelujú na ľudí vojaci. 

8:09 EÚ bude poskytovať Ukrajine satelitné snímky o pohyboch ruskej armády na ich území.

8:01 Ruské nálety zasiahli ubytovňu v meste Vasilkiv, ktoré sa nachádza neďaleko Kyjeva. 

7:50 Vláda Spojeného kráľovstva nariadila prístavom blokovať ruské plavidlá. Oznámil to minister dopravy Grant Shapps. 

Zničená budova po včerajšom bombardovaní v meste Černigov

Zničená budova po bombardovaní v meste Černigov

7:45 Minister obrany Jaroslav Naď odmietol, že by sa Slovensko chystalo Ukrajine poskytnúť svoje stíhačky MiG-29. „Je to nezmysel a ide o dezinformáciu, ktorú niekto pustil. Dostal som rovnaké otázky už aj od New York Times,“ uviedol. 

7:37 Prichádzajú správy z Charkova, kde ruská armáda podniká masívne útoky na mestskú infraštruktúru. 

7:29 Hlava Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov uviedol, že Čečeni utrpeli na Ukrajine prvé straty. Ruské médiá informujú, že v bojoch zahynuli najmenej dvaja z nich, niekoľko ďalších sa zranilo. 

7:20 Sirény ohlasujúce raketové nálety sa rozozvučali aj v Charkove. 

7:10 Ruské sily ostreľujú aj rehabilitačné centrum Ministerstva pre záležitosti veteránov Ukrajiny v dedinke Borodyanka, neďaleko Kyjeva. 

7:05 Ruským vojskám sa podľa serveru RBK Ukrajina ani šiesty deň od začatia invázie nepodarilo preniknúť do metropoly Kyjeva. Ukrajinské sily podľa ministerstva obrany za pondelok najskôr zostrelili päť ruských stíhačiek a jeden vrtuľník. Informácie o ruských stratách nie je možné overiť z nezávislých zdrojov. 

7:01 Ruské ostreľovanie zasiahlo aj pôrodnicu, ktorá sa nachádza pri Kyjeve. Informoval o tom generálny riaditeľ nemocnice Vitaliy Girin. "Škody sú veľké, ale budova stojí. Všetci z nej boli evakuovaní," dodal. 

6:58 Na videu vidieť zničenú ruskú vojenskú techniku v meste Charkov na východe Ukrajiny. 

6:53 Ukrajina uviedla, že udelí amnestiu a dá peniaze ruským vojakom, ktorí "dobrovoľne zložia zbrane". Na sociálnej sieti Facebook to v pondelok uviedol ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. 

6:46 Ako infrmujú ukrajinské médiá, ruská armáda mala použiť zakázanú vákuovú bombu. 

6:43 Bieloruské jednotky sú podľa ukrajinskej armády zrejme na ceste k bielorusko-ukrajinským hraniciam. Už predchádzajúcu noc sa špekulovalo, že by Bielorusko čoskoro mohlo oficiálne zapojiť svojich vojakov do ruskej vojny proti Ukrajine, píše agentúra DPA.

6:42 Na sociálnych sieťach sa objavilo video, na ktorom sa ruskí vojaci prechádzajú ulicami Chersonu. Informoval o tom The Kyiv Independent, odvolávajúci sa na tlačovú agentúru UNIAN. 

6:39 Mestá Kyjev, Čersaky a Uman vyhlásili letecký poplach. Obyvatelia by sa mali okamžite presunúť do najbližích krytov. 

6:38 Ruské ostreľovacie jednotky zabili v Ochtyrke najmenej 70 ukrajinských vojakov. Informoval o tom šéf krajskej štátnej správy Sumy Dmytro Zhyvytskyi. 

6:34 Ukrajina dostane od EÚ 70 stíhačiek. Informovali o tom ukrajinské letecké sily. Stíhačky by malo dodať aj Slovensko. Informuje o tom The Kyiv Independent. 

6:32 Ruská armáda postavila na vjazdoch do mesta Cherson zátarasy. Informoval o tom starosta mesta Igor Kolykhayev. "Ťažko povedať, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej," dodal. 

6:30 Spojené štáty ponúkli Ukrajine ďalšiu pomoc v súvislosti s ruskou inváziou, a to vo forme dodávok zbraní a tiež uvalenia dodatočných sankcií voči Moskve. Povedal to v utorok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorého o podpore USA v telefonickom rozhovore uistil jeho americký rezortný partner Anthony Blinken.

6:25 Ruský vojenský konvoj, ktorý sa zo severu presúva bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev, je zrejme omnoho dlhší než sa spočiatku zdalo. Ako ukázali najnovšie satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies z pondelka, dĺžka kolóny vojenských vozidiel je namiesto 27 kilometrov až približne 64 kilometrov.

Ku Kyjevu smeruje ruský vojenský konvoj dlhý 27 kilometrov.
Zobraziť galériu (19)
Ku Kyjevu smeruje ruský vojenský konvoj dlhý 27 kilometrov.  (Zdroj: SITA/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

6:18 Kanada dodá na podporu Ukrajiny v boji proti ruskej invázii protitankové zbrane a muníciu. "Kanada bude pokračovať v poskytovaní podpory hrdinskej obrane Ukrajiny proti ruskej armáde," povedal premiér Justin Trudeau podľa agentúry Reuters.

Kanadský premiér Justin Trudeau
Zobraziť galériu (19)
Kanadský premiér Justin Trudeau  (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

6:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o dočasnom bezvízovom režime pre zahraničných dobrovoľníkov, ktorí sa chcú pripojiť k obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou. Informovala o tom agentúra AP. Zelenskyj v nedeľu vyzval cudzincov, aby prišli bojovať proti Rusku, pričom avizoval, že z nich chce vytvoriť samostatnú jednotku - Medzinárodnú légiu územnej obrany.

6:13 Kanadský premiér Justin Trudeau ohlásil v pondelok zákaz dovozu ropy z Ruska. Tento krok zdôvodnil slovami, že výnosy z ropy slúžili tiež na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina a tamojších oligarchov. Informácie pochádzajú zo správy prevzatej z agentúry AFP.

6:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval na celosvetový zákaz prístupu ruských lietadiel a lodí na zahraničné letiská a do prístavov. "Musíme uzavrieť vstup pre tento štát (Rusko) do všetkých prístavov, všetkých prieplavov a na všetky letiská na svete," uviedol Zelenskyj. 

6:07 Spojené štáty v pondelok uviedli, že 12 členov ruskej diplomatickej misie pri OSN so sídlom v New Yorku dostalo príkaz opustiť USA do 7. marca z dôvodu zapojenia do špionážnych aktivít. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorkyňu americkej misie pri OSN Oliviu Daltonovú. O vyhostení už skôr informoval ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia, neuviedol však dôvody tohto kroku.

Na snímke ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebezia počas mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN
Zobraziť galériu (19)
Na snímke ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebezia počas mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN  (Zdroj: TASR/UNTV via AP)

6:05 Turecko v pondelok oznámilo, že bojovým lodiam zakazuje prístup k úžinám Bospor a Dardanely v súlade s Konvenciou z Montreux, ktorá upravuje pohyb vojnových lodí cez túto strategicky významnú úžinu. Informácie pochádzaj z agentúr AP a AFP.

"Uvádzame do platnosti Konvenciu z Montreux," povedal turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Dodal, že Turecko už upozornilo krajiny v regióne, aby ich vojenské lode cez Čierne more neprechádzali.

6:00 Takto vyzerajú zničené byty civilistov v Charkove po obrovských útokoch.

5:59 Neutrálne Švajčiarsko zavádza voči Rusku sankcie. Fínsko aj Nórsko pošlú zbrane na Ukrajinu. "Pre Fínsko ide o historické rozhodnutie," uviedla fínska premiérka Sanna Marinová.

5:56 Prezidentka Zuzana Čaputová spolu s ďalšími siedmimi prezidentmi členských krajín Európskej únie vyzývajú k rýchlemu prijatiu Ukrajiny do Európskej únie. Urobili tak v otvorenom liste členským štátom EÚ.

5:52 Maďarská vláda v pondelok rozhodla, že nepovolí transport smrtonosných zbraní cez územie Maďarska.

5:48 Dnes by mali pokračovať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Rusko. Strany sa stretávajú neďaleko ukrajinských hraníc na brehu rieky Pripjať. Miesto stretnutia z bezpečnostných dôvodov nezverejnili. Organizátori ho však medzi sebou nazývajú „rybársky dom“.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

5:45 Ukrajina včera prežila ďalší ťažký vojnový deň. Najhoršie na tom bolo hlavné mesto, na internete sa objavili videá, na ktorých vidno veľkú explóziu v hlavnom meste. Takisto mnoho fotografií a videí zo zbombardovaného Charkova.

Prvé kolo mierových rokovaní

V blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice sa v pondelok začali rokovania zástupcov Ruska a Ukrajiny, ktorá deklarovala, že bude žiadať okamžité prímerie a stiahnutie jednotiek z územia Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je od začiatku rokovaní skeptický. Rokovania sa skončili podvečer. "Delegácie sa vracajú do svojich hlavných miest na konzultácie a diskutovali o možnosti čoskoro sa stretnúť na druhom kole rokovaní," uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak, ktorý sa na rokovaniach zúčastnil.

Podoľak podľa televízie CNN zároveň uviedol, že obe strany určili niekoľko prioritných tém, pri ktorých boli naznačené určité rozhodnutia. Putin v pondelok počas telefonátu so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, že podmienkou na skočenie bojov na Ukrajine je uznanie ruskej zvrchovanosti nad polostrovom Krym a demilitarizácia Ukrajiny. Podľa televízie CNN Macron po telefonáte s Putinom zavolal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Viac o téme: BombardovanieVladimir PutinKyjevCharkovMierové rokovanieVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu