Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európska únia je pripravená pomôcť pri riešení situácie na hranici, tvrdí Korčok

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok v utorok prijal komisárku EÚ pre vnútorné záležitosti Ylvu Johanssonovú. Hlavnou témou stretnutia bola utečenecká kríza na hraniciach s Ukrajinou.

Partneri sa zhodli, že EÚ musí byť pripravená na ruskú agresiu reagovať jednotne a razantne. Únia musí popritom poskytovať Ukrajine politickú i materiálnu podporu, vrátane humanitárnej pomoci. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ.

"Vláda Slovenskej republiky urobila celý rad krokov pre čo najlepšie zvládanie prílevu utečencov. V súčasnej situácii však čelíme bezprecedentnej vlne, preto som rád, že EÚ a členské štáty sú pripravené nám pomôcť," uviedol šéf slovenskej diplomacie. Slovensko podľa neho identifikovalo požiadavky pre materiálnu a humanitárnu pomoc a pre ich získanie aktivovalo európsky mechanizmus civilnej ochrany. Zároveň ocenil celoslovenskú "mobilizáciu" v snahe pomôcť Ukrajincom.

"Som hrdý na to, že pomoc poskytuje celé Slovensko – štátne inštitúcie, mimovládny sektor, súkromné firmy aj obrovské množstvo darcov a dobrovoľníkov z radov bežných ľudí," uviedol Korčok. Minister komisárku Johanssonovú v tejto súvislosti informoval o humanitárnej pomoci, ktorú Slovensko na Ukrajinu posiela.

EK môže v prípade potreby poskytnúť zdravotnícky materiál či terénne tímy

Európska komisia (EK) môže v prípade potreby poskytnúť Slovenskej republike aj iným členským štátom zdravotnícky materiál či terénne zdravotnícke tímy. Ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO) to povedala komisárka EK pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová. Uviedla to hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Kyriakidesová sa počas telefonického rozhovoru s Lengvarským informovala o opatreniach SR v súvislosti s humanitárnou krízou a možnostiach podpory členských štátov. "Komisárka vyjadrila podporu a poďakovanie Slovensku ako jednej z krajín, ktoré susedia s Ukrajinou, a znášajú najväčší nápor humanitárnej krízy. Komisárka informovala ministra, že EK môže poskytnúť SR aj ostatným členským štátom v prípade potreby okrem zdravotníckeho materiálu aj terénne zdravotnícke tímy," doplnila Eliášová.

Minister Kyriakidesovú informoval, že aktuálne sa na Slovensku nachádza približne 50.000 utečencov. Ide najmä o deti a ženy. "V prípade potreby zdravotnej starostlivosti sú umiestňovaní v najbližších nemocniciach," uviedla Eliášová. Väčšina z utečencov v SR nežiada o azyl, cez územie Slovenska väčšinou tranzitujú do iných krajín, akými sú Poľsko, Česká republika či Nemecko. Rezort taktiež pre Ukrajinu pripravuje materiálnu pomoc. "MZ SR pripravuje pomoc vo forme liekov, zdravotníckeho materiálu a pomôcok," uzavrela Eliášová.

Viac o téme: HraniceVojnaRuskoUkrajinaIvan KorčokUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu