Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

MIMORIADNE Mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom skončili! Putin povedal svoje podmienky

Rokovanie delegácií Ukrajiny a Ruska. Zobraziť galériu (9)
Rokovanie delegácií Ukrajiny a Ruska. (Zdroj: SITA/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - V blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice sa v pondelok začali rokovania zástupcov Ruska a Ukrajiny, ktorá deklarovala, že bude žiadať "okamžité prímerie a stiahnutie jednotiek z územia Ukrajiny".

Začiatok rozhovorov pre agentúru Reuters potvrdil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Rokovanie sa koná v Bielorusku neďaleko ukrajinskej hranice, na brehu rieky Pripiať. Začiatok vysielala naživo aj informačná agentúra Belta, pred začiatkom ho však prerušili.

Putin chce uznanie Krymu a demilitarizácia Ukrajiny

Popri rokovaní však o možnom vývoji situácie veľa napovedal aj telefonát, ktorý absolvoval ruský prezident Vladimir Putin so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Putin v ňom uviedol, že podmienkou na skočenie bojov na Ukrajine je uznanie ruskej zvrchovanosti nad polostrovom Krym a demilitarizácia Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters. "Vladimir Putin uviedol, že dohoda je možná iba vtedy, ak budú bezpodmienečne zohľadnené legitímne bezpečnostné záujmy Ruska vrátane uznania ruskej zvrchovanosti nad Krymom, demilitarizácie a denacifikácie Ukrajiny a zaistenia jej neutrálneho statusu," uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Podľa kancelárie francúzskeho prezidenta lídri spolu hovorili približne 90 minút a Macron počas telefonátu zopakoval Putinovi požiadavky medzinárodného spoločenstva na zastavenie ruskej ofenzívy na Ukrajine.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (9)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP)

Francúzsky prezident ďalej vyzval Putina, aby ruská armáda zastavila útoky na civilné obyvateľstvo, aby sa zachovala civilná infraštruktúra na Ukrajine a bol zabezpečený bezpečný prístup ku kľúčovým cestným tepnám, najmä tým južne od Kyjeva. "Prezident Putin potvrdil svoju ochotu zaviazať sa k týmto trom bodom," uviedla Macronová kancelária vo vyhlásení.

Podľa televízie CNN Macron po telefonáte s Putinom zavolal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

ONLINE

18:05  "Delegácie sa vracajú do svojich hlavných miest na konzultácie a diskutovali o možnosti čoskoro sa stretnúť na druhom kole rokovaní," uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, ktorý sa na rokovaniach zúčastnil. Podoľak podľa televízie CNN zároveň uviedol, že obe strany určili niekoľko prioritných tém, pri ktorých boli naznačené určité rozhodnutia.

17:55  Vedúci ruskej delegácie Vladimir Medinskij po rokovaní uviedol, že našli styčné body, na ktorých sa môžu dohodnúť. Potvrdil tiež, že o pár dní sa majú zasa stretnúť na ukrajinsko-bieloruských hraniciach.

Členmi ruskej delegácie boli aj námestník ministra obrany, námestník ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko, predseda Výboru Štátnej dumy pre medzinárodné záležitosti Leonid Sluckij a ruský veľvyslanec v Bielorusku Boris Gryzlov.

17:12 Rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou sa skončili. Informovala o tom stanica Nexta aj ruská tlačová agentúra TASS. Delegácie oboch strán sa teraz majú vrátiť do svojich hlavných miest na ďalšie konzultácie pred tým, ako sa uskutoční druhé kolo rokovaní. TASR o tom informoval na základe správ televízie Sky News a AFP.

16:05 S dnešnými rokovaniami mal pomáhať aj ruský oligarcha Roman Abramovič, ktorý je známy najmä ako majiteľ anglického futbalového klubu FC Chelsea. Informoval o tom Jerusalem Post. „Môžem potvrdiť, že Romana Abramoviča kontaktovala ukrajinská strana, ktorá ho požiadala o podporu v prípade dosiahnutia mierového riešenia. Odvtedy sa snaží pomáhať. Vzhľadom na to, čo je v stávke, žiadame o pochopenie toho, prečo sme nekomentovali ani situáciu ako takú, ani jeho účasť,“ citovali jeho hovorcu. Abramovič býva označovaný za blízkeho priateľa Vladimira Putina.

Na snímke ruský miliardár Roman Abramovič prichádza na okresný súd vo švajčiarskom Fribourgu
Zobraziť galériu (9)
Na snímke ruský miliardár Roman Abramovič prichádza na okresný súd vo švajčiarskom Fribourgu  (Zdroj: TASR/Anthony Anex/Keystone via AP)

15:25 To, v akom štádiu sú aktuálne rokovania, aktuálne známe nie je. Krátko po 15. hodine nášho času sa objavili informácie o tom, že sú ukončené. Informovala o tom napríklad bieloruská stanica Nexta. Neskôr boli tieto správy dementované.

Zábery zo začiatku mierových rokovaní

Ukrajinská a ruská delegácia vedú prvé rokovania v Bielorusku. Strany sa stretávajú neďaleko ukrajinských hraníc na brehu rieky Pripjať v Gomeľskej oblasti. Miesto stretnutia z bezpečnostných dôvodov nezverejnili. Organizátori rozhovorov to však medzi sebou nazývajú „rybársky dom“. Ako bolo oznámené, bieloruský prezident Alexander Lukašenko uskutočnil sériu kontaktov na vysokej úrovni s cieľom zorganizovať pokojné rusko-ukrajinské rozhovory v Bielorusku.

V delegácii Ukrajiny je podľa agentúry Unian minister obrany Oleksij Reznikov, Mychajlo Podoljak z kancelárie prezidenta, predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa David Arachamija, vedúci ukrajinskej delegácie v trojstrannej kontaktnej skupine (Ukrajina, Rusko, OBSE) Andrij Kostin a poslanec Rustom Umerov.

MIMORIADNE Mierové rokovania medzi
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

MIMORIADNE Mierové rokovania medzi
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

Ukrajina neustúpi, Zelenskyj je skeptický

Kyjev s mierovými rokovaniami pri bielorusko-ukrajinských hraniciach súhlasil napriek medializovaným správam o tom, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa chystá poslať svojich vojakov, aby sa pripojili k ruskej invázii na Ukrajine, pripomína BBC. Ukrajina prisľúbila, že na rokovaniach nebude robiť nijaké ústupky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zároveň vyjadril v tom zmysle, že od rokovaní neočakáva nijaký výsledok. 

Ukrajinská delegácia už dorazila na mierové rokovania na hraniciach s Bieloruskom (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Povedal to vo videu po rozhovore s Lukašenkom. Ten bol podľa neho veľmi podstatný. "Nechcem, aby rakety, lietadlá a helikoptéry lietali z Bieloruska na Ukrajinu. Nechcem, aby na Ukrajinu išli vojaci z Bieloruska. A on ma o tom uistil," povedal ukrajinský prezident, no neverí v pozitívny výsledok rokovaní s Ruskom. "Ale nech to skúsia, aby žiadny občan Ukrajiny nepochyboval, že som sa ako prezident pokúsil zastaviť vojnu, keď ešte bola šanca, akokoľvek malá," povedal vo videopríhovore.

Rusi čakali na stretnutie celú noc

"Celú noc sme nespali, čakali sme na príchod ukrajinskej delegácie. Ale, žiaľ, veľmi náročná logistika - čas príchodu sa niekoľkokrát posunul. Až teraz sme dostali informáciu, že prídu o hodinu. Podľa toho, za rokovací stôl si sadneme o 12,“ povedal vedúci ruskej delegácie, asistent prezidenta Ruska Vladimir Medinskij.

Jeden z členov ruskej delegácie tesne pred ich začiatkom uviedol, že Moskva chce s Kyjevom dosiahnuť dohodu o ukončení konfliktu. "Určite máme záujem na tom, aby sme čo najskôr dosiahli nejakú dohodu," povedal Medinskij. Kremeľ uviedol, že svoje oficiálne stanovisko pred rokovaniami s ukrajinskou delegáciou neoznámi, povedal podľa agentúry AFP hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ukrajinská delegácia dorazila na mierové rokovania

Bielorusko zverejnilo zábery z miesta, kde sa konajú rokovania Ukrajiny s Ruskom. Kyjev následne informoval, že jeho delegácia už na miesto dorazila, píše agentúra AFP. "Miesto na rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou v Bielorusku je pripravené, čaká sa na príchod delegácií," oznámilo krátko predtým na sociálnych sieťach bieloruské ministerstvo zahraničných vecí, uvádza stanica BBC. K príspevku pridalo aj fotografiu dlhého stola, za ktorým viseli ukrajinská, ruská a bieloruská vlajka.

Ukrajina sa odmietla stretnúť v Minsku, nakoniec však pristúpili na stretnutie na hraniciach. Zelenskyj včera informoval, že na mijerové rokovania zvažoval aj Bratislavu. Premiér Eduard Heger po mimoriadnom rokovaní vlády potvrdil, že po telefonáte s ukrajinským prezidentom ponúkol Bratislavu ako miesto na mierovú stretnutie.  

Viac o téme: HranicaRokovanie RuskoBieloruskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu