Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Komisárka OSN pre ľudské práva: Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruského útoku najmenej 100 civilistov

Vojna na Ukrajine. Zobraziť galériu (2)
Vojna na Ukrajine. (Zdroj: SITA/AP/Andrew Marienko)

ŽENEVA - Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruského útoku najmenej 102 civilistov vrátane siedmich detí. Uviedla to v pondelok vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová s tým, že ďalších viac ako 300 civilistov utrpelo zranenia.

"Väčšina z týchto civilistov bola zabitá výbušnými zbraňami so širokou oblasťou dopadu, leteckými útokmi, ako aj ostreľovaním z ťažkého delostrelectva a salvových raketometov," povedala Bacheletová na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v Ženeve. Zároveň vyjadrila obavu, že "skutočné čísla" sú pravdepodobne "oveľa vyššie."

Ukrajinská delegácia už dorazila na mierové rokovania na hraniciach s Bieloruskom (Zdroj: Twitter/NEXTA)

"Milióny civilistov vrátane zraniteľných a starších ľudí sú nútení ukrývať sa v rôznych bombových krytoch, ako napríklad podzemných staniciach (metra), aby unikli výbuchom," pokračovala Bacheletová. Vysoká komisárka zároveň pripomenula, že z Ukrajiny ušlo podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov už 368.000 ľudí a mnoho ďalších bolo v dôsledku vojny vnútorne vysídlených.

Michelle Bacheletová
Zobraziť galériu (2)
Michelle Bacheletová  (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

Rada OSN pre ľudské práva v pondelok zahlasovala za uskutočnenie naliehavej rozpravy týkajúcej sa invázie Ruska na Ukrajinu. Konať sa má vo štvrtok po tom, čo počas troch predošlých dní odznejú prejavy ministrov a vrcholných predstaviteľov z vyše 140 krajín. Na pondelok zvolala mimoriadne zasadnutie v spojitosti s inváziou Ruska na Ukrajinu, ktorá sa začala vo štvrtok 24. februára, aj Bezpečnostná rada OSN (BR OSN).

Viac o téme: CivilistiRuskoOSNMichelle BacheletováVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu