Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNE Putin vyhlásil bojovú pohotovosť pre jadrové sily!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, File)

KYJEV/MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin nariadil uviesť ruské odstrašujúce, teda jadrové sily do vysokého stupňa bojovej pohotovosti, uviedli agentúry. Podľa Putina sa tak deje v reakcii na agresívne vyhlásenie vedúcich predstaviteľov členských krajín Severoatlantickej aliancie na adresu Ruska.

Správa prichádza krátko potom, čo sa mali predstavitelia Ruska a Ukrajiny dohodnúť na tom, že mierové rokovania sa usporiadajú na ukrajinsko-bieloruských hraniciach.

VIDEO Putin nariadil uviesť ruské jadrové sily do vysokého stupňa bojovej pohotovosti

Jadrové sily v bojovej pohotovosti

Západné krajiny obvinil z "nepriateľských" krokov voči svojej krajine. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP. "Agresívnych vyjadrení na adresu našej krajiny sa dopúšťajú aj vysokí predstavitelia popredných krajín NATO, a preto prikazujem ministrovi obrany a náčelníkovi generálneho štábu, aby uviedli sily (jadrového) odstrašovania ruskej armády do zvláštneho režimu bojovej pohotovosti," povedal Putin podľa agentúry TASS počas dnešnej porady v Kremli.

SR ponúklo Bratislavu na mierové rokovania: Už nemôžeme myslieť v starých pravidlách! Putin prekročil Rubikon (Zdroj: Topky/Maarty)

Šéf Kremľa na stretnutí s ministrom obrany Sergejom Šojguom a náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom obvinil vedúce krajiny NATO z "agresívnych vyhlásení" s tým, že Západ uvalil prísne finančné sankcie na Rusko vrátane samotného prezidenta. "Západné krajiny nepodnikajú len nepriateľské kroky proti našej krajine v ekonomickej sfére, ale poprední členovia NATO tiež urobili agresívne vyjadrenia na adresu našej krajiny," citovala Putina agentúra AP.

Jeho nariadenie zvyšuje hrozbu, že napätie okolo ruskej invázie na Ukrajinu by mohlo viesť k použitiu nukleárnych zbraní, píše AP. Pripomína, že ruský líder tento týždeň pohrozil tvrdou odvetou proti každej krajine, ktorá priamo zasiahne do konfliktu na Ukrajine.

Putin obvinil Ukrajinu z premárnenia "príležitosti" viesť rozhovory

Putin v nedeľu obvinil ukrajinských predstaviteľov z premárnenia "príležitosti" viesť rozhovory. Tie by mohli ukončiť útoky Ruska na svojho prozápadne orientovaného suseda. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Kremeľ oznámil, že Putin poinformoval izraelského premiéra Naftaliho Bennetta o "priebehu špeciálnej vojenskej operácie na ochranu Donbasu" na východe Ukrajiny, ako ruský líder útoky nazýva. Ide pritom o celoplošné napadnutie susedného štátu Ruskom.

Ako Kremeľ napísal vo vyhlásení, počas telefonátu s Bennettom Putin "tiež poznamenal, že ruská delegácia je v bieloruskom meste Homeľ a je pripravená na rokovania so zástupcami Kyjeva, ktorý má k tomu rozporuplný, nedôsledný postoj a nevyužil túto príležitosť". Bennett navrhol, že Izrael bude vystupovať ako sprostredkovateľ v rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorých cieľom bude "zastaviť nepriateľské akcie", dodal Kremeľ. Neskôr sa však podľa informácií Ukrajinskej pravdy mali predstavitelia Ruska a Ukrajiny dohodnúť na mierových rokovaniach na hraniciach s Bieloruskom. 

Viac o téme: Vladimír PutinNATOBojová pohotovosťVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu