Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

NAŽIVO Alarmujúca situácia a veľká evakuácia z Doneckej republiky: Ukrajinského ministra ohrozila mínometná paľba!

V Doneckej ľudovej republike je to dnes mimoriadne napäté. Zobraziť galériu (22)
V Doneckej ľudovej republike je to dnes mimoriadne napäté. (Zdroj: TASR/Russian Defense Ministry Press Service via AP, Alexei Alexandrov)

DONECK - Vodca neuznávanej Doneckej ľudovej republiky, ktorú na východe Ukrajiny vyhlásili proruskí separatisti, vyhlásil dekrétom "všeobecnú mobilizáciu". Oznámenie prichádza v čase, keď pribúda násilných incidentov na fronte medzi ukrajinskou armádou a Ruskom podporovanými separatistami. Rusko navyše v týchto hodinách začína s cvičením, na ktoré bol pozvaný aj západom neuznaný bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Ukrajinský minister bol však na fronte ohrozený mínometnou paľbou!

archívne video

Rusko začalo ďalšie cvičenia v Čiernom mori, pripravuje sa na obranu Krymu (Zdroj: profimedia.sk)


  • situácia na Ukrajine začína byť mimoriadne vážna
  • líder Doneckej ľudovej republiky vyhlásil všeobecnú mobilizáciu
  • ministerstvo vnútra na Ukrajine potvrdilo, že došlo k zabitiu jedného z ukrajinských vojakov
  • ukrajinského ministra Monastyrskyho ohrozila mínometná paľba na fronte

ONLINE

22:00 Vážení čitatelia, týmto ukončujeme dnešné sledovanie diania na Ukrajine. Ďakujeme, že ste ho sledovali spolu s nami. 

21:52 Osobitná monitorovacia misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zaznamenala v piatok v Donbase vyše 1500 prípadov porušenia prímeria. Od začiatku roka ide o dosiaľ najvyšší počet zaznamenaný za jediný deň. OBSE tieto údaje uvádza vo svojej sobotňajšej správe, z ktorej cituje agentúra AFP. V Doneckej oblasti bolo v piatok zaznamenaných 591 porušení prímeria, zatiaľ čo v Luhanskej zaevidovali 975 takýchto prípadov.

21:50 Na Ukrajinu dnes dorazila kanadská pomoc vo forme guľometov, pušiek a vybavenia potrebného na prieskum. Minister obrany Oleksij Reznikov poďakoval Kanade za dôležité a včasné rozhodnutie.

20:12 Ukrajinská armáda v sobotu informovala, že pri ostreľovaní zo strany proruských separatistov v Donbase, prišli o život dvaja ukrajinskí vojaci a ďalší štyria utrpeli zranenia. Armáda na Facebooku v sobotu popoludní tiež uviedla, že od rána zaznamenala už 70 prípadov porušenia prímeria.

20:08 Americký minister zahraničia Antony Blinken dnes potvrdil, že je pripravený stretnúť sa 24. februára so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom za podmienky, že dovtedy nezačne Rusko útočiť na Ukrajinu.

NAŽIVO Alarmujúca situácia a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

V rozhovore s ruskou televíziou Dožď minister povedal, že USA už v minulosti uviedli, že sú pripravené rokovať o tom, čo sa dá urobiť pre posilnenie bezpečnosti všetkých - Ruska, USA i Európy. "Máme sa stretnúť (s Lavrovom) dvadsiateho štvrtého, koncom budúceho týždňa v Európe. Predpokladá to ale, že Rusko dovtedy nezaútočí na Ukrajinu," povedal Blinken.

Joe Biden
Zobraziť galériu (22)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/The White House via AP)

Povedal, že aj prezident Joe Biden je pripravený stretnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pokiaľ sa USA rozhodnú, že to bude prínosné. Minister povedal, že sa Putin podľa USA rozhodol k agresii proti Ukrajine, ale pokiaľ sa to nestane, bude sa Washington pokúšať krízu riešiť diplomaciou.

19:33 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok viní z aktuálnej situácie proruských separatistov. S touto situáciou už vraj môže niečo spraviť len Rusko.

 

Situácia na Donbase sa ďalej vyhrocuje. V priamom prenose vidíme, že separatistom nestačí, že už roky porušujú...

Posted by Ivan Korčok on Saturday, February 19, 2022

19:10 Fínsky prezident Sauli Niinisto dnes v Mníchove na bezpečnostnej konferencii prirovnal súčasný postup Ruska voči Ukrajine k pokusu sovietskeho diktátora Josifa Stalina ohroziť a rozdeliť Fínsko pred jeho napadnutím v roku 1939. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a fínsky Sauli Niinistö počas stretnutia v Moskve 29. októbra 2021.
Zobraziť galériu (22)
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a fínsky Sauli Niinistö počas stretnutia v Moskve 29. októbra 2021.  (Zdroj: TASR/AP)

19:09 Saudská Arábia je pripravená spolu s partnermi z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zaistiť stabilitu energetického trhu. Na mníchovskej bezpečnostnej konferencii to dnes povedal saudskoarabský minister zahraničia princ Fajsal bin Farhán Saud, keď odpovedal na otázku, či by najväčší vývozca ropy reagoval na energetickú krízu vyvolanú prípadnou ruskou inváziou Ukrajiny.

18:45 Francúzsko vyzvalo v sobotu svojich občanov, aby bezodkladne opustili regióny na východe Ukrajiny, menovite Luhanskú, Doneckú a Charkovskú oblasť. Ministerstvo zahraničných vecí zároveň odporučilo Francúzom zdržujúcim sa momentálne na Ukrajine, aby túto krajinu opustili, ak v nej nie sú z obzvlášť závažných dôvodov. Informovala o tom agentúra Reuters. Francúzsko sa tak pridalo k Nemecku a Rakúsku, ktoré pre svojich občanov vydali v sobotu taktiež obdobné odporúčania. Dôvodom takýchto výziev sú narastajúce obavy z ruskej invázie na Ukrajinu. 

17:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol v sobotu stretnutie šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, aby tak odvrátil hrozbu ruskej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP. "Neviem, o čo ruskému prezidentovi ide. Z tohto dôvodu mu navrhujem, aby sme sa stretli," povedal v sobotu Zelenskyj na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. 

17:20 Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj navštívil v sobotu frontovú líniu v Donbase, kde ho ohrozila mínometná paľba z pozícií proruských separatistov. Zhruba päť až šesť mínometných granátov dopadlo len niekoľko stoviek metrov od miesta, kde minister krátko predtým poskytol rozhovory televíznym štábom zahraničných médií, informoval reportér agentúry AFP. Podľa prvých informácií si útok nevyžiadal žiadne zranenia. Novinári aj ukrajinskí predstavitelia krátko potom oblasť opustili.

17:17 Poľský premiér Mateusz Morawiecki dnes v Mníchove na bezpečnostnej konferencii varoval Západ pred naivitou, pokiaľ si myslí, že splnenie časti ruských podmienok povedie k mierovému spolužitiu. Umožnenie Rusku presadzovať vojnovú politiku povedie podľa Morawieckého k ďalekosiahlym následkom nielen pre európsku bezpečnosť, ale aj pre medzinárodný poriadok.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (22)
Poľský premiér Mateusz Morawiecki  (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Lecocq, Pool Photo )

16:14  Ukrajina si želá mier, ale v prípade ruského útoku sa bude brániť. V Mníchove to dnes na bezpečnostnej konferencii vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Povedal tiež, že európsky systém bezpečnosti je rozvrátený, preto musí byť vybudovaná úplne nová bezpečnostná architektúra. Chce tiež, aby so zabezpečením bezpečnostných záruk Ukrajine venovala Bezpečnostná rada OSN. "Ukrajina chce mier," povedal na úvod emotívneho prejavu Zelenskyj. Uviedol, že Kyjev je pripravený konať podľa minského mierového procesu a je pripravený viesť mierové rokovania v takzvanom normandskom formáte, čo sú priame rozhovory Ruska a Ukrajiny pod patronátom Nemecka a Francúzska.

Volodymyr Zelenský
Zobraziť galériu (22)
Volodymyr Zelenský  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

15:41 Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková po rokovaní so šéfmi diplomacií krajín skupiny G7 vyzvala Rusko, aby upustilo od útoku na Ukrajinu a zasadlo k rokovaciemu stolu. Ministri zahraničia skupiny veľkých svetových ekonomík G7, kam popri Nemecku patrí Francúzsko, Británia Taliansko, Japonsko, Kanada a Spojené štáty, sa dnes zišli na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

15:35 Nemecko a Rakúsko odporučili svojim občanom s pobytom na Ukrajine, aby opustili krajinu. Informovali o tom tlačové agentúry. Oba štáty sa tým pridali k skupine krajín vrátane Česka, ktoré vyzvali svojich občanov na odchod z Ukrajiny kvôli obavám z ruskej invázie.

14:02 Peking by Moskvu v prípade invázie na Ukrajinu podporil diplomaticky a možno aj ekonomicky. Vojenskú podporu by ale Čína Rusku neposkytla, myslia si odborníci, ktorých oslovila agentúra Reuters.

13:04 Severoatlantická aliancia je produktom studenej vojny, ktorý treba adaptovať na súčasnú situáciu. Dnes to na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii cez internetové pripojenie povedal čínsky minister zahraničia Wang I. Uviedol tiež, že Peking riešenie rusko-ukrajinskej krízy vidí v pokračovaní mierového procesu z Minska a že Čína zastáva postoj rešpektu k suverenite, nezávislosti a územnej celistvosti všetkých krajín. "Postoj Číny k NATO je konzistentný. Sme presvedčení, že studená vojna je dávno preč. A NATO je produktom studenej vojny," povedal Wang, podľa ktorého je teraz nutné reagovať na súčasnú podobu sveta. Uviedol, že je otázkou, či neustále rozširovanie NATO na východ povedie k mieru v Európe. "Na túto otázku si musia odpovedať naši európski priatelia," povedal.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang-I
Zobraziť galériu (22)
Čínsky minister zahraničných vecí Wang-I  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

12:56 V Rusku sa v sobotu začali cvičenia síl strategického určenia, ktorých súčasťou je aj odpaľovanie balistických a riadených striel. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie hovorcu Kremľa. Na cvičeniach sa virtuálne zúčastňujú aj ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský líder Alexandr Lukašenko, ktorí ich priebeh sledujú z priamo z riadiaceho centra v Kremli. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova dal Putin pokyn k začatiu cvičenia, ktoré odštartovalo skúšobným odpálením balistických a následne aj riadených striel.

12:53 Spojené štáty budú brániť členov Severoatlantickej aliancie, pokiaľ budú napadnutí. Dnes to v Mníchove na bezpečnostnej konferencii vyhlásila viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Varovala Rusko, že prípadná invázia na Ukrajinu povedie nielen k ekonomickým sankciám, ale aj k výraznému posilneniu východného krídla NATO. Zároveň vyzvala Moskvu k dialógu. "Každý štát si môže slobodne rozhodnúť o svojej príslušnosti k medzinárodným organizáciám. Suverenita a územná celistvosť všetkých krajín musí byť rešpektovaná a hranice štátov nemôžu byť menené silou," povedala Harrisová. Zdôraznila, že toto sú princípy, ktoré Európe po dvoch svetových vojnách zabezpečili do tej doby nevídané obdobie mieru, ktoré je teraz Ruskom ohrozené. "Základy európskej bezpečnosti teraz na Ukrajine čelia priamej hrozbe," uviedla.

12:21 Česká vláda je podľa slov premiéra Petra Fialu pripravená na všetky scenáre vývoja na Ukrajine vrátane prerušenia dodávok energií. Riešením situácie podľa neho nie je vojna, ale ani nepremyslené ústupky. Zo strany Ruska je podľa neho vidieť snaha urobiť z Česka opäť slabú a rozdelenú krajinu, ktorú bude môcť ovplyvňovať. Základnou podmienkou, ako odradiť Rusko od agresie, je ukázať jednotu a nekompromisný postoj. Prípadný vojnový konflikt by mal podľa Fialu nepochybne dopady aj na Českú republiku. "Chcel by som vás uistiť, že naša vláda je na túto situáciu pripravená, že ju dokážeme spoločne zvládnuť. Sme pripravení na všetky scenáre, či už dôjde napríklad k prerušeniu energií alebo by nastala nejaká utečenecká vlna," povedal premiér. 

11:57 Rusko dnes začalo vojenské cvičenie zamerané na strategické jadrové zbrane, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu Kremľa. Dohliada naň priamo prezident Vladimir Putin. Podľa skorších informácií by mal spolu s ním celú akciu, ktorá prichádza v čase prudkej eskalácie na východe Ukrajiny, sledovať aj bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Rusko chce testovať rakety a strely s plochou dráhou letu aj spoľahlivosti konvenčných a jadrových zbraní. Putin mu má veliť zo strediska ministerstva obrany.

NAŽIVO Alarmujúca situácia a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

11:50 "Ak chce Kremeľ dosiahnuť to, aby mal na svojich hraniciach menej NATO, bude tam mať (v dôsledku svojich súčasných aktivít) naopak viac NATO," povedal počas vystúpenia v Mníchove šéf NATO Jens Stoltenberg.

NAŽIVO Alarmujúca situácia a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik)

11:47 Ľudia čakajú na evakuáciu do Ruska, stoja pred autobusom v meste Doneck, metropole samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo východoukrajinskom regióne Donbas. Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny v piatok 18. februára oznámili, že plánujú zo samozvanej doneckej republiky  evakuovať do Ruska približne 700.000 ľudí.

NAŽIVO Alarmujúca situácia a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexei Alexandrov)

Medzi evakuujúcimi sú aj malé deti.

NAŽIVO Alarmujúca situácia a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexei Alexandrov)

11:45 Z útokov sa ale obviňujú obe strany. Podľa hovorcu milícií samozvanej doneckej republiky Eduarda Basurina, ktorého citovala agentúra Interfax, ukrajinské sily vypálili za posledný deň asi 600 delostreleckých a mínometných granátov. Agentúra Reuters uviedla, že v Donecku dnes bolo počuť niekoľko explózií. Čo k nim viedlo nie je zrejmé. V piatok tu pred budovou povstaleckej vlády vybuchol džíp, dva výbuchy boli hlásené aj z Luhanska. Separatisti v piatok oznámili plán na evakuáciu 700-tisíc ľudí do Ruska. Videovyhlásenie o evakuácii bolo ale podľa BBC natočené už pred dvoma dňami, teda ešte pred prudkým nárastom počtu prestreliek na fronte.

11:37 V blízkostí ukrajinských hraníc majú mať podľa všetkého Rusi umiestnených takmer 200-tisíc vojakov.

11:32  V debate, ktorá na Scholzov prejav nadviazala, kancelár povedal, že otázka vstupu Ukrajiny do NATO nie je vôbec aktuálna. "Nestane sa tak ani v najbližších rokoch a Putin to vie. Argumentuje ale tým, že je to výhľadové riziko, takže môže konať tak, ako teraz koná," povedal. Uviedol, že o rozširovaní však treba otvorene hovoriť. "My teraz ale v Európe čelíme konfliktu kvôli otázke, ktorá nie je na programe dňa. A to je neprijateľné," povedal. Scholz sa v diskusii vrátil k Putinovmu vyhláseniu na spoločnej utorkovej tlačovej konferencii, že situácia na Donbase je genocídou. "To je smiešne," vyhlásil dnes Scholz. Putin slovami o genocíde v utorok reagoval na Scholzovo zdôvodnenie zásahu NATO v bývalej Juhoslávii. Kancelár totiž povedal, že akcia NATO zabránila genocíde.

11:21 V Európe opäť hrozí vojna a viac ako 100.000 ruských vojakov na hraniciach s Ukrajinou nemá žiadne ospravedlnenie. Dnes to v Mníchove na bezpečnostnej konferencii vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý opätovne vyzval ruského prezidenta Vladimíra Putina na rokovania. V prejave kancelár hájil význam demokracie, ktorú považuje dlhodobo za stabilné politické zriadenie. "V Európe znova hrozí vojna a hrozba rozhodne nie je zažehnaná," povedal Scholz. Poukázal na to, že kvôli rusko-ukrajinskej kríze upadajú do pozadia ďalšie významné výzvy, ako sú pandémia choroby covid-19 a ťaženie proti klimatickým zmenám.

NAŽIVO Alarmujúca situácia a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

10:15 Rusko sa nesnaží podkopať len európsky systém bezpečnosti, ale porušuje aj Chartu OSN, keď používa hrozbu sily proti inému štátu. V Mníchove na bezpečnostnej konferencii to dnes povedala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Sme svedkami od očí bijúcich pokusov zmeniť pravidlá medzinárodného systému," povedala von der Leyenová, podľa ktorej sa o zmeny usilujú spoločne Rusko s Čínou. "Usilujú sa o novú éru, kedy chcú nahradiť súčasné medzinárodné pravidlá," uviedla. Poznamenala, že Rusko používa silu namiesto diplomacie a zastrašovania namiesto sebaurčenia. "Dúfajme ale, že diplomacia zvíťazí," povedala.

NAŽIVO Alarmujúca situácia a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Johanna Geron, Pool Photo via AP)

10:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nezmenil svoje plány a aj napriek varovaniu USA o hroziacej ruskej invázii sa v sobotu osobne sa zúčastní na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie jeho úradu, podľa ktorého je situácia na východe Ukrajiny "pod plnou kontrolou".

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (22)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

09:43 Ruský prezident Vladimír Putin a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron budú v nedeľu telefonicky hovoriť o situácii na Ukrajine. Podľa agentúry TASS to dnes potvrdil Kremeľ. Agentúra Reuters zase uviedla, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes zavíta na bezpečnostnej konferencii do Mníchova, aby sa ešte v ten istý deň vrátil do Kyjeva.

K Putinovi zavítal Macron
Zobraziť galériu (22)
K Putinovi zavítal Macron  (Zdroj: SITA/AP/Sputnik, Kremlin Pool Photo)

 

09:10 Situácia v krajine zašla až tak ďaleko, že sa počas piatkovej diskusnej relácie medzi sebou v priamom prenose pobili ukrajinský žurnalista a poslanec z proruskej strany.

09:05 Ľudia, ktorých evakuovali z mesta Doneck, metropole samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo východoukrajinskom regióne Donbas, vystupujú z autobusu v ruskej Rostovskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou v sobotu 19. februára 2022.

NAŽIVO Alarmujúca situácia a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

NAŽIVO Alarmujúca situácia a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexei Alexandrov)


Vyhlásili všeobecnú mobilizáciu

"Vyzývam kolegov v zálohe, aby sa dostavili na vojenské odvodné oddelenie. Dnes som podpísal dekrét o všeobecnej mobilizácii," oznámil vodca samozvanej republiky Denis Pušilin vo videovyhlásení. Napätie v regióne stúpa. Prezident Spojených štátov Joe Biden v piatok konštatoval, že je presvedčený, že sa ruský prezident Vladimir Putin už rozhodol pre inváziu na Ukrajinu.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (22)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Jedného vojaka zabili, ministerstvo vnútra to potvrdilo

Ukrajinský webový portál Pravda zároveň potvrdil cez ministerstvo vnútra, že došlo k zabitiu jedného z vojakov. "V dôsledku ostreľovania utrpel jeden ukrajinský vojak ranu šrapnelom nezlučiteľnú so životom," cituje stanovisko ministerstva portál. Vojak z jednotky A-0409, kapitán Sidorov , zahynul podľa ich tvrdení o 7. hodine ráno neďaleko obce Myronivskyi v okrese Bakhmut v Doneckej oblasti počas ostreľovania.

O 9. hodine ráno 19. februára zaznamenali ruské okupačné sily celkovo 19 porušení prímeria, z toho 16 s použitím zbraní zakázaných minskými dohodami. Nepriateľ používal 122 mm delostrelecké systémy, 120 mm a 82 mm mínomety, granátomety rôznych systémov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (22)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Ukrajina hovorí o dvanásich prípadoch porušenia prímeria

Ukrajinská armáda tiež oznámila, že v sobotu ráno na východe Ukrajiny zaznamenala 12 prípadov porušenia prímeria zo strany proruských separatistov. Za predchádzajúcich 24 hodín takých incidentov napočítala 66. Separatisti zahájili paľbu na viac ako dve desiatky osád. Použili pritom ťažké delostrelectvo, ktoré bolo zakázané minskými dohodami, uviedla armáda na svojej stránke na facebooku.

Paľba cez líniu rozdeľujúcu vládne sily a separatistov tento týždeň nadobudla na intenzite. Ukrajinská vláda to označila za provokáciu a dôrazne odmietla tvrdenie Ruska, že by Kyjev mohol na východe Ukrajiny začať ofenzívu.

Viac o téme: CvičenieMobilizáciaRuskoVladimir PutinUkrajinaDonecká ľudová republikaDiniš PušilinALexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu