Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Biden je presvedčený, že Putin je rozhodnutý napadnúť Ukrajinu: Británia svojim občanom odporúča odísť

Joe Biden Zobraziť galériu (5)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden je presvedčený, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin už dospel k rozhodnutiu napadnúť Ukrajinu. Uviedol to v piatok po tom, ako absolvoval telefonát s viacerými európskymi lídrami. Informovala o tom agentúra AFP.

"V tejto chvíli som presvedčený, že je rozhodnutý. Máme dôvod tomu veriť," povedal Biden. Rusko by podľa neho mohlo Ukrajinu napadnúť už v priebehu najbližších dní alebo budúceho týždňa. Cieľom útoku by malo byť hlavné mesto Kyjev.

Vzhľadom na skutočnosť, že americký minister zahraničných vecí Antony Blinken má budúci týždeň vo štvrtok rokovať s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom, Biden zároveň povedal, že stále existuje čas na rokovania s cieľom zmierniť krízu. "Diplomacia je vždy možnosťou," poznamenal.

Americký prezident Joe Biden počas prejavu k národu o situácii v Rusku a na Ukrajine
Zobraziť galériu (5)
Americký prezident Joe Biden počas prejavu k národu o situácii v Rusku a na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Podľa amerického prezidenta Moskva vedie dezinformačnú kampaň, ktorej súčasťou je obviňovanie Kyjeva z plánovania útoku na Rusko. Cieľom kampane má byť vytvorenie zámienky pre ruskú inváziu na Ukrajinu.

"Tieto tvrdenia sa jednoducho nedajú podložiť žiadnymi dôkazmi a je v rozpore s logikou veriť tomu, že Ukrajinci by si vybrali práve tento čas, keď je na ich hraniciach rozmiestnených viac ako 150.000 (ruských) vojakov, na eskaláciu roky trvajúceho konfliktu," povedal Biden.

Británia svojim občanom odporúča odísť

Britské ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že veľvyslanectvo krajiny na Ukrajine sa sťahuje z hlavného mesta Kyjev. Rezort zároveň britským občanom odporučil, aby opustili Ukrajinu, kým ešte budú dostupné komerčné dopravné prostriedky. Kancelária britskej ambasády v Kyjeve sa spolu s celým personálom dočasne presťahuje do mesta Ľvov, ktoré leží na západe krajiny, dodalo ministerstvo. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Biden je presvedčený, že
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky)

"Akákoľvek ruská vojenská akcia na Ukrajine by vážne ovplyvnila schopnosť britskej vlády poskytovať konzulárnu pomoc na Ukrajine. Britskí štátni príslušníci by za týchto okolností nemali očakávať zvýšenú konzulárnu podporu alebo pomoc pri evakuácii," zdôraznil rezort diplomacie.

Biely dom obvinil Rusko z kyberútokov

Biely dom v piatok obvinil Rusko zo zodpovednosti za nedávne kyberútoky proti ministerstvu obrany a veľkým bankám na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Kyberútoky mali podľa hlavnej predstaviteľky Bieleho domu pre počítačovú bezpečnosť Anny Neubergerovej  len "obmedzený dopad", pretože ukrajinskí predstavitelia dokázali svoje siete rýchlo sfunkčniť, ale je možné, že položili základ pre ničivejšie prieniky do počítačových systémov.

Americká expertka dodala, že USA rýchlo odhalili súvis týchto útokov s Ruskom a rozhodli sa z nich verejne obviniť Kremeľ, pretože je nutné "urýchlene odsúdiť takéto správanie". Neubergerová dodala, že žiadne spravodajské informácie nenaznačujú, že sa mali stať terčom kyberútoku aj Spojené štáty.

Biden je presvedčený, že
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Alex Brandon)

Ukrajinskí predstavitelia označili utorkové útoky DDoS (distributed denial-of-service) za najhoršie v dejinách krajiny, ale aj keď narušili online bankovníctvo, zabránili určitej komunikácii medzi vládou a verejnosťou a spôsobili paniku, podľa celosvetových alebo historických parametrov neboli obzvlášť vážne, uviedol Roland Dobbins, hlavný technik pre DDoS útoky vo firme pre kyberbezpečnosť Netscout.

Spomínaným rozsiahlym kyberútokom čelili v utorok 15. februára webové stránky ukrajinského ministerstva obrany, ozbrojených síl a dvoch ukrajinských bánk PrivatBank a Oščadbank. Ukrajinské weby postihli počítačové útoky už aj v minulosti a Kyjev z nich obvinil Rusko, to však poprelo akúkoľvek účasť na nich.

Ministri Blinken a Lavrov sa stretnú

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bude v súvislosti s krízou okolo Ukrajiny znova rokovať s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom. Blinken prijal pozvanie na stretnutie, ktoré sa uskutoční budúcu stredu, oznámil v piatok Biely dom. Spojené štáty naďalej podporujú diplomatické riešenie konfliktu, je však stále nejasné, či chce Rusko seriózne rokovať, uviedla v oznámení hovorkyňa prezidenta USA Joea Bidena Jen Psakiová.

ruský minister zahraničných vecí Sergev Lavrov a šéf americkej diplomancie Antony Blinken
Zobraziť galériu (5)
ruský minister zahraničných vecí Sergev Lavrov a šéf americkej diplomancie Antony Blinken  (Zdroj: SITA/Saul Loeb/Pool Photo via AP)

Bližšie detaily o plánovanej schôdzke šéfov diplomacie neposkytla, píše agentúra DPA. Americké médiá však informovali, že stretnutie by sa malo konať v Ženeve, kde obaja ministri naposledy rokovali koncom januára.

Viac o téme: Občaniaútok BritániaUkrajinaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu