Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pri hraniciach Ukrajiny je už 149-tisíc ruských vojakov, tvrdí ukrajinský minister obrany

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov
Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov (Zdroj: TASR/AP)

KYJEV - V blízkosti ukrajinských hraníc je rozmiestnených už 149.000 ruských vojakov. Vyhlásil to v piatok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, podľa ktorého k žiadnemu sťahovaniu ruských vojsk od hraníc Ukrajiny v skutočnosti nedochádza. TASR prevzala túto informáciu z agentúr AFP a Ukrinform.

"Po prvé nepotvrdzujeme vyhlásenie Ruska a sťahovaní vojsk. Toto sa nedeje, uskutočňuje sa (len) presun síl a prostriedkov... Počet príslušníkov pozemných jednotiek dosahuje 129.000. Celkovo s námornými a leteckými silami je ich 149.000," uviedol Reznikov, podľa ktorého sa očakáva, že počet ruských vojakov v blízkosti Ukrajiny bude aj naďalej narastať.

Podľa šéfa ukrajinského rezortu obrany je Ukrajina pripravená na všetky možné scenáre, no momentálne nepredpokladá, že dôjde k ďalšiemu zhoršeniu bezpečnostnej situácie. "V žiadnom prípade nezľahčujeme hrozbu, ale pravdepodobnosť eskalácie stále hodnotíme ako nízku, čo sa týka (možného ruského) vpádu na Ukrajinu," uviedol Reznikov.

Zvyšujú pripravenosť vojsk

Ukrajina sa podľa neho v súčasnosti zameriava najmä na zvýšenie pripravenosti svojich vojsk. V tejto súvislosti pokračujú v rôznych regiónoch krajiny vojenské cvičenia a neustálym výcvikom prechádza aj Ukrajinská bezpečnostná služba SBU a zložky ukrajinského ministerstva vnútra, píše Ukrinform.

Spojené štáty, ďalšie krajiny NATO a Ukrajina už celé týždne upozorňujú na vysokú koncentráciu ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach a hrozbe ruskej invázie na Ukrajinu. Moskva opakovane vyhlasuje, že na Ukrajinu zaútočiť neplánuje. Požaduje však od Západu bezpečnostné garancie vrátane prísľubu, že Kyjev sa v budúcnosti nestane členom NATO.

Napriek tomu, že Rusko v posledných dňoch opakovane informuje o odsune svojich jednotiek z blízkosti rusko-ukrajinských hraníc, podľa NATO zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že k takémuto sťahovaniu naozaj dochádza.

Viac o téme: VojaciRuskoUkrajinaOlexij Reznikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu