Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ostreľovanie na východe Ukrajiny: Obviňujú sa navzájom vládne sily a proruskí separatisti zo sabotáže a diverzie

Vojaci na Ukrajine Zobraziť galériu (4)
Vojaci na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

STANYCIA LUHANSKA - Z okolia mesta Stanycia Luhanska na východe Ukrajiny pod kontrolou ukrajinských vládnych síl opäť hlásia ostreľovanie. Obviňujú sa z neho navzájom vládne sily a proruskí separatisti, uvádza sa na základe piatkových informácií agentúry AFP.

K ostreľovaniu mesta došlo aj vo štvrtok, keď dostala zásah i miestna materská škola, ktorej dve učiteľky pri tom utrpeli zranenia. Poškodených bolo aj najmenej 20 rodinných domov a časť 13-tisícového mesta sa ocitla bez elektriny.

Ukrajinskí vojaci na ukrajinsko-ruskej hranici
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinskí vojaci na ukrajinsko-ruskej hranici  (Zdroj: TASR/AP)

Západ sa obáva 

Nárast napätia v blízkosti takzvanej kontaktnej línie je zdrojom ďalších obáv z eskalovania krízy na východe Ukrajiny, pri ktorej hraniciach Rusko v uplynulých týždňoch sústredilo desaťtisíce svojich vojakov a ťažké zbrane. Západ sa preto obáva, že Rusko chce na susednú krajinu zaútočiť. Moskva to popiera a aj keď v utorok oznámila, že časť vojakov už sťahuje do miest stálej dislokácie, západní lídri tvrdia, že realita je opačná: ruských vojakov pri hraniciach údajne pribúda a útok na Ukrajinu naďalej hrozí.

Ostreľovanie na východe Ukrajiny:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Spojené štáty a Británia obvinili Rusko 

Spojené štáty a Británia vo štvrtok obvinili Rusko, že hľadá zámienku pre útok. Uviedli, že jednou zo zámienok sa môže stať práve ozbrojený konflikt medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami na území Donbasu. Situácia na demarkačnej čiare na východe Ukrajiny sa výrazne vyhrotila vo štvrtok ráno. Obe samozvané republiky hlásili najintenzívnejšie ostreľovanie zo strany ozbrojených síl Ukrajiny za posledné mesiace. Ukrajinská armáda tiež informovala o ostreľovaní zo strany proruských síl.

Ukrajinské a proruské sily sa navzájom obviňujú zo sabotáže a diverzie

Značná časť územia Luhanskej oblasti a severná časť Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zostala v noci na piatok na niekoľko hodín bez signálu jedného z troch mobilných operátorov. Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko to označil za sabotáž. Ako uviedla agentúra UNIAN, Heraščenko sa domnieva, že výpadok mobilnej siete je "súčasťou ruského plánu na destabilizáciu situácie na Ukrajine". Telekomunikačných operátorov preto vyzval, aby boli v strehu a spolupracovali s políciou. Dodal, že príslušné úrady začali trestné stíhanie pre prečin zasahovania do práce mobilného operátora.

Napätie na Ukrajine
Zobraziť galériu (4)
Napätie na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Spoločnosť Vodafone potvrdila problémy v regióne

Podľa agentúry UNIAN výpadky mobilnej siete v Doneckej a Luhanskej oblasti začali ich používatelia na sociálnych sieťach hlásiť vo štvrtok večer. Následne spoločnosť Vodafone potvrdila problémy v regióne. Vo svojom vyhlásení na sieti Facebook uviedla, že "niekedy môžu nastať nepredvídané situácie, ktoré nemáme možnosť kontrolovať a okamžite riešiť". Ubezpečila svojich zákazníkov, že na vyriešení problému pracuje.

Tajným službám DĽR sa podarilo zachytiť komunikáciu medzi diverzantmi

Podľa agentúry TASS velenie tzv. ľudových milícií samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v piatok informovalo o neúspešnom pokuse "ukrajinských diverzantov" vyhodiť do vzduchu zásobník na čpavok v závode Styrol v meste Horlivka. Milície DĽR zmarili aj pokus ukrajinskej sabotážnej skupiny dostať sa na územie ropného skladu pri obci Olenivka. Agentúra TASS tiež uviedla, že tajným službám DĽR sa podarilo zachytiť komunikáciu medzi diverzantmi - údajne prebiehala v poľštine.

Viac o téme: OstreľovanieUkrajinaProruskí separatisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu