Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počet obetí po vyčíňaní tornád v USA vzrástol na 80: Medzi zranenými by sa nemali nachádzať Slováci

Tornádo si vyžiadalo desiatky životov Zobraziť galériu (2)
Tornádo si vyžiadalo desiatky životov (Zdroj: SITA/AP Photo/Timothy D. Easley)

EDWARDSVILLE - Najmenej šesť ľudí prišlo o život, keď jedno z ničivých tornád zasiahlo sklad spoločnosti Amazon v americkom štáte Illinois, čím počet potvrdených obetí vzrástol na viac než 80. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na miestny hasičský zbor.

"Identifikovali sme 45 pracovníkov, ktorým sa podarilo bezpečne uniknúť z budovy. Ďalšiu osobu sme museli prepraviť do nemocnice vrtuľníkom a zaznamenali sme šesť úmrtí," vyhlásil šéf miestnych hasičov James Whiteford na tlačovej konferencii. Tornáda sa prehnali piatimi štátmi USA v noci z piatka na sobotu a spôsobili masívne škody.

Počet obetí po vyčíňaní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jeff Roberson)

Americký prezident Joe Biden v príspevku na sociálnej sieti prisľúbil, že guvernérom zasiahnutých štátov poskytne pomoc, akú potrebujú. "Dnes ráno som dostal informácie o ničivých tornádach naprieč centrálnou časťou USA. Stratiť milovaného človeka v takejto búrke je nepredstaviteľnou tragédiou," uviedol.

Medzi obeťami ani zranenými tornád v USA by sa nemali nachádzať Slováci

Medzi obeťami a zranenými po ničivých tornádach, ktoré v sobotu zasiahli viacero štátov USA, by sa podľa informácií Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR nemali nachádzať žiadni občania SR. Uviedol to hovorca rezortu Juraj Tomaga. "Sme však v kontakte s miestnymi úradmi," doplnil.

"Slovensko pozorne sleduje vývoj a vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým ťažko zasiahnutým rodinám a komunitám, z ktorých mnohé sa hlásia k predkom na Slovensku. Dúfam, že mesto  Slovak v štáte Arkansas je v poriadku," napísal v reakcii na udalosti šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok na sociálnej sieti. Tornáda a víchrice, ktoré v sobotu zasiahli niekoľko štátov USA, si vyžiadali desiatky životov. Prírodný živel strhával strechy a v poničených budovách zostalo uviaznutých viacero ľudí.

Viac o téme: TornádoúmrtiaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu