Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

ŠOKUJÚCA nová štúdia o ivermektíne: Autori tvrdia, že liečivo nefunguje, hovoria o zastrašovaní!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Denis Farrell)

BRATISLAVA – Je ivermektín účinný, alebo nie? Kým jedny štúdie hovorí o jeho nespochybniteľných účinkoch v boji s koronavírusom, druhé hovoria, že nemá žiadne významné účinky. Najnovšie správy však zástancov lieku nepotešia. Nedávno totiž vyšla štúdia s relatívne veľkým počtom pacientov, ktorá tvrdí, že liečivo v boji s koronavírusom nefunguje!

Viaceré štúdie už niekoľko mesiacov tvrdia, že invermektín, ktorý sa používa vo veterinárstve, ale je aj humánnym liekom. Ide o širokospektrálne antiparazitikum. Jeho možné využitie ako prví popísali austrálski vedci, ktorí tvrdili, že v laboratórnych podmienkach vykazuje účinky proti koronavírusu, avšak v extrémne vysokých dávkach. Následne sa zistilo, že dávky, ktoré vedci popísali, ďaleko presahujú hranice užívania lieku, ktoré sú pre ľudí bezpečné.

Archívne VIDEO Reportáž Novinky.cz: Bratislavská lekárka podala ivermektín 80 pacientom, stav všetkých sa zlepšil

Reportáž Novinky.cz: Bratislavská lekárka podala ivermektín 80 pacientom, stav všetkých sa zlepšil (Zdroj: Novinky.cz/Ivan Vilček)

Ďalšia štúdia – z Egypta rovnako poukazovala na údajne nespochybniteľné účinky ivermektínu v liečbe proti koronavírusu, napokon sa však ukázalo, že nie je tak kvalitná, ako sa na prvý pohľad zdalo. Mladý študent medicíny Jack Lawrence totiž zistil významné nedostatky v štúdii a jej autori ju museli stiahnuť kvôli obvineniam z plagiátorstva a falšovania údajov. Pritom práve táto štúdia spôsobila najvýraznejší rozruch u ľudí a vo veľkom zháňali ivermektín na vlastné použitie.

ŠOKUJÚCA nová štúdia o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Jasné rozhodnutie EMA 

To, či je, alebo nie je ivermektín účinný v liečbe proti koronavírusu, spôsobuje medzi ľuďmi rozbroje a ide o pomerne kontroverznú tému. Na začiatku marca tohto roka vyšla prvá väčšia štúdia, ktorá preukazovala iné výsledky, ako dve spomenuté vyššie. Z dát 400 respondentov totiž zistili, že rozdiel medzi ivermektínom a placebo nie je takmer žiadny. Polovica pacientov v nej po nástupe príznakov ochorenia dostalo ivermektín, druhá polovica placebo, pričom ani lekári, ani samotní pacienti nevedeli, kto akú tabletku dostal.

ŠOKUJÚCA nová štúdia o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Úplne sa uzdravilo 164 ľudí s ivermektínom a 156 s placebom, 16 s ivermektínom a 13 s placebom museli opätovne vyhľadať lekára a štyria s ivermektinom a piati s placebom skončili v nemocnici. Po liečbe ivermektínom nezomrel ani jeden pacient na koronavírus, v prípade placeba to bol jeden pacient. Práve táto štúdia následne presvedčila Európsku liekovú agentúru, aby na konci marca nepodporila používanie ivermektínu na liečbu koronavírusu – výnimkou sú len dobre navrhnuté klinické štúdie.

Nová štúdia

Na svetlo sveta sa však dostala nová štúdia, ktorá skúmala doteraz najväčšiu vzorku – až 1500 pacientov. A to v čase, kedy v Brazílii neboli takmer žiadne protipandemické opatrenia a bolo tam dostatok chorých, neočkovaných pacientov. Ide o štúdiu v rámci projektu Together Trial, pričom vedci zistili, že ivermektín na liečbu koronavírusu nemá žiadny účinok. Na samotný výskum dohliadala aj kanadská McMasterova univerzita. Jeden z predstaviteľov univerzity, Edward Mills predstavil výsledky štúdie aj na sympóziu, ktoré sa konalo pod patronátom amerického Národného inštitútu zdravia konalo 6. augusta.

ŠOKUJÚCA nová štúdia o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Mills vtedy uviedol, že ivermektín nemal pri skúmaných pacientov žiadny vplyv na výsledok štúdie. „V našej štúdii nevidíme, že by táto liečba mala pozorovateľný prínos, aký od nej jej zástancovia očakávajú,“ povedal Mills. Avšak, oficiálne výsledky zatiaľ neboli zverejnené, autori štúdie tak chcú spraviť v najbližších týždňoch.

Zastrašovanie a slová o smrti

Štúdia pôvodne testovala výsledky jednej dávky ivermektínu, ktoré boli podané minulý rok, ale následne štúdiu zmenili tak, aby podávali invermektín behom troch dní, pričom pacientom boli podané dávky 400 mikrogramov lieku na kilogram hmotnosti pacienta. Polovica pacientov, naopak, dostávala neúčinné placebo a ani pri ivermektine, ani pri placebe neboli zistené klinické výsledky. Samotný Mills sa na sympóziu posťažoval, že ich zástancovia ivermektínu zastrašujú, vyhrážajú sa im smrťou ich a ich rodín.

ŠOKUJÚCA nová štúdia o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

„Užili sme si toho dosť, a rovnako tak aj ostatní odborníci na klinické štúdie na invermektín. Kolegom, ktorí v tejto oblasti pracujú, sa vyhrážali, ich rodinám sa vyhrážali, boli ohováraní,“ povedal pre Los Angeles Times. „Nenapádajú mi žiadne okolnosti, za ktorých by v minulosti došlo k takému nátlaku na vedcov, ktorí robia klinický výskum. Musíme vymyslieť systém, v ktorom si budeme v týchto otázkach vzájomne kryť chrbty, pretože napádanie, ktorého sa niektorým jedincom dostalo, je šokujúce,“ konštatoval. Avšak, podľa jeho slov nátlak zo strany zástancov liečiva však priniesol pre štúdiu aj pozitíva. Autori ju totiž museli upraviť po tom, ako sa skupina zástancov ivermektínu stažovala, že je príliš malá na to, aby dosiahla očakávaných výsledkov.

ŠOKUJÚCA nová štúdia o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Samotný projekt Together Trial skúma, ktoré z bežne dostupných liečiv by mohli byť pčinné v boji s koronavírusom. Väčšina z liekov na bežné ochorenia sú totiž lacné, sú dobre preskúmané a ľudia ich už poznajú. Avšak, doteraz nenašli žiadny vhodný liek, najlepšie sa však osvedčilo antidepresívum fluvoxamin, ktorý v testoch skracuje dĺžku hospitalizácie o 30 percent. Aj z toho dôvodu sa autori projektu rozhodli ďalej pokračovať v štúdii, aby mohli detailnejšie preskúmať účinok liečiva. Vedci už čoskoro sľubujú ďalšie výsledky.

Viac o téme: LiečivoKoronavírusNová štúdiaIvermektinZástanci ivermektinuLiečba ivermektinom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu