Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Izraelský premiér Bennett dostal tretiu dávku vakcíny proti KORONAVÍRUSU

Izraelský premiér Bennett dostal tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu
Izraelský premiér Bennett dostal tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

TEL AVIV - Izraelský premiér Naftali Bennett dostal v piatok tretiu, posilňovaciu dávku proticovidovej vakcíny, ktorú začal židovský štát podávať obyvateľom nad 40 rokov. Ide o súčasť stratégie vlády, ako zamedziť stúpajúcemu počtu prípadov infekcie koronavírusom, informovala agentúra AFP.

Bennetta očkovali vo verejnej nemocnici v meste Kfar Saba, čím sa stal prvým predsedom vlády na svete, ktorý dostal posilňovaciu dávku. "Teraz sme v rozhodujúcom okamihu, spoločne môžeme vyhrať; je to na dosah ruky, ale ešte tam nie sme," povedal Bennett. "Žiadam vás - využite túto jedinečnú výsadu, ktorú máte ako Izraelčania - choďte sa dať zaočkovať," dodal predseda vlády.

Počet nových prípadov nákazy v Izraeli v ostatných týždňoch opäť stúpa a s nimi aj obavy z možného  štvrtého lockdownu. Ten by mohol prísť práve počas židovského sviatku Jom kipur a ďalších, ktoré pripadajú na september, pripomína AFP.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom v stredu kritizovala bohaté krajiny za to, že sa náhlia s podávaním tretích dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19, keď ešte milióny ľudí na svete nedostali ani prvú dávku. Bennett v piatok obhajoval rozhodnutie svojej vlády slovami, že Izrael bude "priekopníkom" v oblasti výskumu účinkov posilňovacej dávky a že sa so svetom podelí o cenné údaje.

Podľa expertov WHO nie je k dispozícii dostatok dôkazov o tom, že dodatočné dávky vakcín sú potrebné. Ich podávanie v období, keď mnohí ľudia na svoje prvé dávky stále len čakajú, experti označili za nemorálne.

"Plánujeme rozdať ďalšie záchranné vesty ľuďom, ktorí už záchranné vesty majú, a ďalších ľudí nechávame utopiť sa bez jedinej záchrannej vesty," povedal riaditeľ programu WHO pre mimoriadne situácie Mike Ryan.

Izrael začal očkovať proti koronavírusu vlani v decembri ako jedna z prvých krajín na svete. Táto očkovacia kampaň, označovaná za úspech, pomohla výrazne znížiť počty prípadov nákazy v krajine. Tie však v poslednom období začali pribúdať z dôvodu šírenia nákazlivejšieho vírusového variantu delta.

Viac o téme: OčkovaniePremiérIzraelKoronavírusNaftali Bennett
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu