Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Ruská vakcína Sputnik V: Nové údaje! Aká účinná je proti delta variantu?

Vakcína Sputnik V Zobraziť galériu (4)
Vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Takmer presne pred rokom, 11. augusta, Vladimir Putin oznámil, že Rusko schválilo prvú vakcínu na svete proti koronavírusu. Lenže medzičasom sa po svete rozšíril delta variant. Ako si s ním ruská očkovacia látka poradí?

Ruská vakcína je menej účinná proti infekcii variantom Delta. Zatiaľ čo výrobcovia Sputnika V hovorili v júni o 90-percentnej účinnosti, podľa nových údajov je to len 83 percent. Účinok je nižší, ako sa pôvodne predpokladalo, uviedol v stredu ruský minister zdravotníctva Michail Muraško. Delta variant nového koronavírusu sa považuje za obzvlášť nákazlivý a ruské úrady ho pokladajú za zodpovedného za výrazný nárast počtu infekcií v krajine za posledné dva mesiace.

Exkluzívny PRIESKUM: Slováci chcú dobrovoľné očkovanie! Povinné by malo byť pre isté skupiny

Gamalejov inštitút, ktorý vakcínu vyvinul, reaguje rozporuplne: Ústav potvrdzuje nové údaje na Twitteri. Naproti tomu riaditeľ ústavu v rozhovore uviedol, že „Sputnik V“ je bezpečný proti všetkým variantom nového koronavírusu. Rozšírená nedôvera voči vlastnej očkovacej látke v krajine pravdepodobne ešte vzrastie.

Ľudia sa cítia ako pokusné králiky

S vakcínou Sputnik V chcelo Rusko vyhrať preteky s prvou vakcínou na svete - rovnako ako s menovcom, prvým satelitom, ktorý Sovietsky zväz vypustil do vesmíru v roku 1957. Prezident Vladimir Putin 11. augusta 2020 osobne oznámil, že po prvýkrát na svete bola schválená očkovacia látka proti koronavírusu.

KORONAVÍRUS Ruská vakcína Sputnik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Vedci však neposkytli žiadny vedecký dôkaz o účinnosti očkovacej látky, ktorá bola vyvinutá v rekordnom čase. Mnoho Rusov sa cítilo ako pokusné králiky, pretože dôležitá testovacia fáza III s desiatkami tisíc dobrovoľníkov sa začala až po schválení vakcíny. Toto je jediný spôsob, ako zistiť, či výrobok skutočne funguje spoľahlivo a je bezpečný.

Dokonca aj Putin váhal s očkovaním

Preto nie je prekvapujúce, že očkovanie v obrovskej ríši stagnuje. Sám Putin odložil svoje očkovanie o mesiace, len aby mu v marci podali vakcínu - bez kamier. Nedávno odhalil, že dostal Sputnik V.

Napriek tomu, že v samotnej krajine sa s ruskou vakcínou nijako neponáhľalo, štátny fond priamych investícií RDIF opakovane mesiace oznamoval optimistické správy. Sputnik V je teraz registrovaný v 69 krajinách, vysvetlil fond, ktorý vakcínu uvádza na trh aj v zahraničí. Medzi zákazníkov patria štáty bývalého Sovietskeho zväzu a mnoho ďalších v Južnej Amerike, Turecku, Iráne, Indii, ale aj u našich susedov v Maďarsku. Na Slovensko sa tiež doviezli ruské vakcíny, ale záujem o ne nebol veľký.

KORONAVÍRUS Ruská vakcína Sputnik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matias Delacroix, File)

Stále nie sú doručené žiadne relevantné údaje

Rusko by sa tiež chcelo presadiť na lukratívnom trhu v EÚ. V súčasnosti však nie je isté, či sa mu to podarí. Európska agentúra pre lieky (EMA) testuje vakcínu od začiatku marca. Jej úsudok rozhodne, či Komisia EÚ potom v nasledujúcom kroku vydá oficiálny súhlas s uvedením na trh.

„Doteraz výrobca nebol schopný poskytnúť dostatok relevantných údajov na preukázanie bezpečnosti,“ povedala pred pár dňami predsedníčka Komisie EÚ Ursula von der Leyenová, čo vyvoláva otázky.

Ministerstvo zverejnilo, prečo Slováci odmietajú očkovanie: Päť najčastejších dôvodov!

Sú za všetkým ideologické dôvody?

Tento komentár mal byť nepríjemný nielen pre ruského výrobcu, ale aj pre orgány v krajinách EÚ Maďarsku a Slovensku. Pred nejakým časom schválili používanie Sputnika V, a to aj bez odobrenia agentúrou EMA.

Existuje však aj podozrenie, že schvaľovanie v EÚ sa odkladá z politických dôvodov, a to nielen z dôvodu nedostatku údajov. Bavorský premiér Markus Söder (CSU) už koncom mája požiadal, aby sa postup pre Sputnik V urýchlil. „Nesmie sa to zdržovať čisto z ideologických dôvodov,“ povedal politik CSU.

KORONAVÍRUS Ruská vakcína Sputnik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Malý záujem o transparentnosť

Spolu s Meklenburskom-Predpomoranskom je Bavorsko jednou zo spolkových krajín, ktoré majú zaistené možnosti nákupu ruskej vakcíny. Aj Moskva opakovane varuje pred politizáciou otázky schválenia. Samotná Moskva však cudzie vakcíny vo svojej vlastnej krajine nepovoľuje. Majú dosť vlastných očkovacích látok, hovoria v Kremli.

Emotívne VIDEO z lôžka! Nezaočkovaný Tibor odkázaný na kyslík: Keby som vedel vrátiť čas

Pokiaľ ide o medzinárodný obchod so Sputnikom V, Moskva spravidla prejavuje malý záujem o transparentnosť. Nezávislé ruské médiá na jar vypočítali, že skutočne bol dodaný iba zlomok sľubovaných dávok. Nedávno štátny fond prinajmenšom pripustil problémy s dodávkami, tieto by však mali byť vyriešené tento mesiac.

Viac o téme: RuskoKoronavírusOčkovacia látkaSputnik VDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu