Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

India nebojuje len s koronavírusom: Teraz ju začína strašiť iná nákaza

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - Okrem koronavírusovej pandémie India teraz bojuje aj s opätovným výskytom vírusu Zika. Viac ako tucet infekcií uviedli úrady v juhoindickom štáte Kérala do pohotovosti. Medzi 14 infikovanými je 24-ročná tehotná žena.

Tehotná žena mala vo štvrtok pozitívny test na vírus Zika, uviedla pre tlačovú agentúru AFP ministerka zdravotníctva Kéraly Veena Georgeová. Infekcia nebola zistená u nenarodeného dieťaťa. V piatok bolo zaregistrovaných ďalších 13 infekcií. Dotknuté osoby sú zdravotnícki pracovníci. Je im poskytovaná lekárska starostlivosť a ich stav je stabilizovaný.

Nevesta zomrela na infarkt: Ženích sa oženil s jej sestrou, mŕtva ležala v druhej miestnosti!

Spôsobuje mikrocefáliu u nenarodených detí

Vírus Zika sa väčšinou prenáša komármi druhu Aedes aegypti, ale môže sa okrem toho prenášať aj pohlavným stykom. U nenarodených detí môže spôsobiť mikrocefáliu - abnormálne malú hlavu, ktorá môže spôsobiť vážne poškodenie mozgu. U dospelých je vírus spojený okrem iného so zriedkavým nervovým ochorením Guillain-Barrého syndrómom.

India nebojuje len s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Miesto ohniska nákazy sa vyšetruje

Príznaky infekcie Zika sú horúčka, kožné vyrážky, zápal očných spojiviek a bolesti svalov a kĺbov. Toto ochorenie je zriedka smrteľné. Úrady v Kérale vyslali pracovníkov na miesto nákazy, aby dohliadli na situáciu. Proti komárom boli nastriekané aj chemikálie. India už zaznamenala ohniská Ziky v rokoch 2017 a 2018. V tom čase boli hlásené stovky infekcií zo štátov Gudžarát a Rádžasthán na západe a Madhjapradéš v strede krajiny. V Kérale sú to prvé prípady.

India nebojuje len s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V roku 2016 vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia globálny zdravotný stav núdze kvôli vlne infekcií v Južnej a Strednej Amerike a Karibiku a novo pozorovaným škodám na plodoch. Zatiaľ neexistuje očkovanie proti vírusu.

Viac o téme: VírusIndiaKoronavírusZikaMikrocefália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu