Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počet obetí monzúnových dažďov v Indii sa zvýšil na 124

Zosuvy pôdy v Indii
Zosuvy pôdy v Indii (Zdroj: SITA/National Disaster Response Force via AP)

BOMBAJ - Na 124 sa v nedeľu zvýšil v Indii počet obetí záplav a zosuvov pôdy vyvolaných prudkým monzúnovým dažďom. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne informácie, podľa ktorých záchranári stále pátrajú po desiatkach nezvestných.

Lejaky bičujú západné pobrežie indického subkontinentu už od štvrtka tohto týždňa a meteorológovia predpovedajú, že zrážky neustanú ani v priebehu nasledujúcich niekoľkých dní. Len v samotnom zväzovom štáte Maháraštra zahynulo už 114 ľudí. Patria medzi ne aj štyri desiatky osôb, ktorí našli smrť pri mohutných zosuvoch pôdy v horskej dedine Talijé, južne od Bombaja. A desiatka ďalších prišla o život pri dvoch iných zosuvoch rozbahnenej zeminy v lokalitách ležiacich takisto na juh od Bombaja, ilustruje situáciu AFP.

K prudkým lejakom sa v mnohých pobrežných častiach  Maháraštry pridáva vysoký morský príliv. Navyše, v mnohých okresoch vznikajú povodne aj vylievaním vody z priehrad, uviedla v sobotnom tlačovom vyhlásení vláda tohto federálneho indického štátu. Monzúnové obdobie trvá v južnej Ázii – vrátane indického subkontinentu – obvykle od júna do septembra. Dažde počas tejto ročnej doby sú síce dôležité pre miestne poľnohospodárstvo, opakovane však napáchajú aj veľké škody.

Viac o téme: ObeteZosuv pôdyMonzúnové daždeIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu