Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Neuveriteľný objav pri vykopávkach v Holandsku: Našli ostatky československej posádky RAF!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

AMSTERDAM - Holandská armáda začala vyzdvihovať zo zeme trosky britského bombardéru, ktorý neďaleko Amsterdamu v roku 1941 zostrelili Nemci. Lietadlo britského Kráľovského letectva (RAF) pilotovala československá posádka a ostatky piatich letcov sú stále pod zemou, informovala v nedeľu Česká televízia.

Jedna z najväčších záhad 2. sv. vojny: VIDEO Tajný let Hitlerovho obľúbenca stále máta ľudí

Vrak lietadla typu Vickers Wellington sa nachádza pri obci Nieuwe Niedorp v provincii Severný Holland. Počas prác boli nájdené pozostatky patriace československej posádke, potvrdilo na svojej webovej stránke české veľvyslanectvo v Haagu.

Holandské ministerstvo obrany uviedlo, že na mieste dopadu sa našli úlomky kostí, kus topánky a leteckej kombinézy. Experti sa teraz snažia priradiť nájdené pozostatky jednotlivým členom posádky. Analýza bude trvať niekoľko týždňov, dodal rezort.

Bombardér bol zostrelený nemeckou stíhačkou

Vickers Wellington bol bombardér, ktorý sa používal najmä pri nočných náletoch. V noci na 23. júna 1941 vzlietlo v tomto lietadle šesť členov československej posádky na bombový útok na nemecké mesto Brémy. Počas spiatočnej cesty na svoju domovskú základňu v Anglicku ho nad územím Holandska zostrelila nemecká stíhačka.

Jeden zo šiestich členov posádky haváriu prežil a bol zajatý Nemcami. Po ostatných členoch sa nenašla žiadna stopa. S najväčšou pravdepodobnosťou zahynuli v horiacom lietadle, ktoré sa pri zrútení zarylo niekoľko metrov do zeme.

Prežil iba jeden člen posádky

Členmi posádky zostreleného lietadla boli Vilém Bufka (preživší), Alois Rozum, Leonard Smrček, Vilém Konštatský, Jan Hejna a Karel Valach. Bufka po zatknutí prešiel zajateckými tábormi, bol väznený v sídle gestapa v Prahe a odsúdený na smrť. K vykonaniu rozsudku však nedošlo a dožil sa konca vojny.

Holandsko si chce vyzdvihnutím zvyškov bombardéra uctiť pamiatku československých vojakov. "Nevrátili sa domov, takže to posledné, čo pre nich môžeme urobiť, je umožniť im riadny pohreb a riadny hrob," uviedol Geert Jonker z holandskej záchrannej a identifikačnej služby.

Dôstojné uloženie ostatkov

Vyzdvihnutie vraku lietadla je súčasťou holandského "Národného programu záchrany vrakov lietadiel", ktorý sa začal v roku 2019. Cieľom tohto programu je umožniť dôstojné uloženie ostatkov nezvestných pilotov a poskytnúť príbuzným istotu o ich osude.

Počas druhej svetovej vojny sa na území Holandska zrútilo viac ako 5500 lietadiel, pričom 30-50 týchto vrakov pravdepodobne obsahuje pozostatky členov posádok.

Viac o téme: TeláTroskyBombardérHolandskoČeskoslovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu