Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Jedna z najtragickejších havárií v histórii Československa: Pád lietadla nikto neprežil, 72 mŕtvych

Nehodu nikto neprežil. Zobraziť galériu (2)
Nehodu nikto neprežil. (Zdroj: profimedia.sk)

PRAH - Pred 60 rokmi, 12. júla 1961, sa stala jedna z najtragickejších nehôd československých dopravných lietadiel. Lietadlo ČSA Il-18 na linke z Prahy do Bamaka v africkom Mali havarovalo neďaleko marockej Casablancy. Nehodu neprežilo všetkých 72 ľudí na palube - 64 cestujúcich a osem členov posádky.

FOTO Pred 40 rokmi došlo k leteckej katastrofe v Bratislave: Komunisti sa ju snažili ututlať!

Ako príčina bola určená zhoda okolností, medzi ktorými bolo zlé počasie, nedostatočne vycvičená posádka aj nedostatočne vybavené letisko a zmätky v Maroku. Skúsený pilot totiž kvôli počasiu nedostal povolenie pristáť podľa plánu v Rabate, musel využiť záložné letisko pri Casablance. Aj tu panovalo zlé počasie, nedostal však povolenie pristáť na žiadnom z ďalších dostupných letísk. Po prvom neúspešnom pokuse a prelete pri druhom pokuse zavadil lietadlom o terén a následne o elektrické vedenie. Vyšetrovatelia neskôr konštatovali, že príčinou nehody bolo pravdepodobne úmyselné zníženie výšky pod stanovené minimá s tým, že posádka pravdepodobne chcela zostúpiť pod mrakmi a v lete pokračovať smerom k letisku.

Stroj sa zrútil do riedko obývanej oblasti, preto sa nepodarilo včas vyslobodiť niekoľko preživších, ktorí pred príchodom hasičov zhoreli. Jediný z cestujúcich, ktorý prežil, keď z lietadla vypadol, podľahol zraneniam v nemocnici.

Jedna z najtragickejších havárií
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V roku 1961 to bola už druhá tragická nehoda na rovnakej linke. Aj Il-18 z flotily ČSA sa za neznámych okolností zrútil 28. marca 1961 v blízkosti nemeckého Norimbergu. Pád Iľjušina neprežil nikto zo 44 cestujúcich a osemčlennej posádky. K havárii došlo na trase Praha-Zürich, v prvej časti osudného letu. Stroj s 52 ľuďmi na palube náhle spadol z výšky 6000 metrov. Príčiny celej udalosti, ktoré vyšetrovali vtedajšie západonemecké aj československé orgány, zostávajú dodnes záhadou. Svojho času sa špekulovalo dokonca o tom, že bolo lietadlo zostrelené americkou raketou.

Viac o téme: HaváriaPádLietadloČeskoslovenskoCasablanca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu